PROČ POUŽÍVAT STÉVII ? / Stevia rebaudiana, též Eupatorium rebaudianum

23. května 2012 v 19:29 |  zdraví
Proč používat stévii ?



Tato otázka byla jistě již mnohokrát položena a každý kdo o stévii přemýšlí má tuto otázku na mysli. Takže vám zde zkusíme odpovědět na Vaší otázku, avšak nejdříve by bylo lepší seznámit se s ostatními sladidly, než se dozvíte o výhodách stévie.
Úmělá sladidla jako jsou aspartam, sacharin či sukralóza jsou díky certifikovaným testům známy jako sladidla s vyšším rizikem některých forem rakoviny a způsobují bolesti hlavy.Tyto výsledky byly získány certifikovaným provedením testů. Vše bylo provedeno mnoha týmy vědců předních institutů na celém světě.
Studie, které byly prováděny na jiných sladidel a výsledky, které byly získány ukazují nežádoucí účinky mající negativní vliv na lidský organismus.


Proč nepoužívat cukr (sacharóza)?

Cukr dodává tělu nadměrné množství kilokalorií (kcal), které se vpravují do systému a jsou přeměněny na nezdravé tuky a ukládány v těle. To zase vede k obezitě, která hraje významnou úlohu při různých onemocněních, jako jsou ischemická srdeční choroba a diabetes typu II.

Cukr je také odpovědný za snižování účinnosti imunitního systému

Má dopad na chuť k jídlu a tím zvyšuje příjem potravy, který má za následek např. nadváhu

  • Odpovědnost za zvýšení vylučování hořčíku, vápníku, fosforu a chromu, cukru snižuje množství biotinu, chloru a vitamínu B1 v těle
  • zasahuje do přenosu vitaminu C v organismu, zesiluje produkci volných radikálů, které způsobují oxidační poškození a tím se urychluje proces stárnutí. To také snižuje účinky a výhody vitaminu E, který je silným a nezbytným antioxidantem v lidském těle.


Proč nepoužívat Aspartam?

· Aspartam hraje klíčovou roli v působení neurologických změn, které způsobují záchvaty, bolesti hlavy, poruchy nálady, stejně jako negativně ovlivňuje chuť k jídlu, tj. zvýšení příjmu potravy (zvýšení chuti na sacharidy) a to tedy znamená zvýšené množství energie, kterou tělo nepotřebuje. Tělo pak látky získané touto nadbytečnou potravou buď vyloučí, nebo uloží jako přebytečný tuk. To znamená zvýšení nadváhy

· Je také známo, že ničí mozkové buňky.

· Aspartam nepříznivě ovlivňuje játra, což znesnadňuje snížení hmotnosti.

· Stévie a její produkty jsou konzumovány v masovém měřítku v Japonsku více než 30 let a za celou dobu není záznam o zdravotních obtížích způsobených užíváním stévie. Nicméně v USA, kde je aspartam konzumovaný v obrovském měřítku, má více než 75 procent uživatelů zdravotní potíží z používání aspartamu.

Proč nepoužívat Sukralózu?

· Sukralóza je vytvořena nahrazením třemi atomy chloru za 3 hydroxyl atomy cukru. Když je rozpuštěný ve vodě, generují se chlorované monosacharidy, které mají nepříznivý vliv na reprodukční orgány, jakož i způsobují genetická poškození viz průběh těhotenství.

· Sukralóza spolu s dalšími umělými sladidly jsou dobře známy, že mají projímavé účinky, které zahrnují nadýmání, průjem a plynatost. 90% - 97% nerozštěpené sukralózy zůstává uloženo ve střevech a odchází v nezměněném stavů z těla. Zbývající procenta se štěpí a odcházejí v moči. Již toto je důvod, proč nepoužívat tento druh sladidla. Ne z konkurenčních důvodů ale je pro tělo naprosto nepotřené a v mnoha ohledech škodlivé.

· Chlór je uznávaný karcinogen a přitom je důležitou součástí sukralózy. Studie, které byly provedeny na sukralóze ukázaly, že žívání způsobuje zmenšení žlázy až o 40 procent a rozšiřuje játra a ledviny.

· Různé výzkumné programy, které byly provedeny na sukralóze ověřily, že je zodpovědný za znecitlivění zadní nohy potkaních samců spolu s negativně ovlivněnými játry, slezinou a ledvinami.

· Nedávný výzkum také ověřil skutečnost, že sukralóza a dalších umělá sladidla povzbuzují chuť k jídlu a to způsobuje již zmíněnou nadváhu atd.

Proč nepoužívat Sacharin?

Studie, které byly provedeny v roce 1960 vyplyvá, že sacharin může mít karcinogenní účinky na zvířatech. Pohledem do roku 1977: rostoucí pochybnosti o skutečném dopadu na lidské zdraví užíváním sacharinu byla provedena studie, která testovala účinky konzumace tohoto umělého sladidla. Ze získaných výsledků vyplynulo, že když bylo zvýšené množství sacharinu u potkanů, 99% těchto potkanu bylo postiženo rakovinou. Kanada zakázala použití sacharinu v témže roce. Nicméně, Spojené státy americké, přesněji FDA (úřad pro bezpečnost potravin) schválila sacharin jako úmělé sladidlo. Ovšem FDA se setkala mezi lidmi s velkou opozicí a tak tento úřad byl donucen nechat na potraviny obsahující sacharin vyznačit upozornění o obsahu sacharinu.



stévia :


Proč stevii?

Stevie je možná jediné přírodní sladidlo na světě, která nemá žádné negativní účinky na zdraví. Tento fakt dokazuje 150 provedených vědeckých studií, které byly zaměřeny na negativní účinky stévie, přesněji látek obsažených ve stévii. Studiemi se ale pouze potvrdil pozoruhodný vliv stévie na lidské zdraví a fantastické léčebné účinky. Konkrétní důvody, proč bychom měli stévii používat jsou:

· Přirozeně sladí

· Snižuje vysoký krevní tlak

· Reguluje slinivku břišní a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi

· Pomáhá při hubnutí a regulaci tělesné hmotnosti

· Rozšiřuje cévy

· Zabíjí mikroby

· Zmenšuje zánět

· 0% kalorií

· 0% sacharidy

· Odolá teplotě až do 200 stupňů Celsia (377 stupeň Fahrenheita)

· Podporuje trávení, která snižuje plynatost a kyselosti žaludku, zklidňuje podrážděný žaludek, pomáhá urychlit zotavení z drobných nemocí

· Působí jako všeobecné tonikum, které zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu

· Inhibuje růst a množení bakterií, které způsobují onemocnění dásní a zubní kaz.

· Užitek při léčení řady kožních problémů

· Léčí škrábance rychleji bez jizvení

· Odstraňuje lupy, zachovává přirozenou barvu vlasů

· Zvyšuje glukózové tolerance a inhibuje vstřebávání glukózy

· Podporuje tvorbu inzulínu

· Netoxický

· Stabilní pH

· Funguje jako výborný antioxidant

· Nekvasí a nepodporuje kvašení jako sacharóza

· Snižuje chuť na cukr a tabák

· Vhodné pro všechny věkové kategorie

Pěstujete-li si stévii - sklízejte ji až vykvete. Je vědecky dokázáno a vyzkoušeno, že v době kvetení obsahuje stévie největší množství stevisoidů a je v tomto období nejsladší.

zdroj:

STEVIA je již k dostání jako sladidlo i v tabletách, v bylinkových lékárnách sušená bylina anebo můžeme používat lístky čerstvé byliny. Té dávám přednost před tabletkami, připadá mi to bezpečnější než chemicky zpracovaná bylina. :
Stevia - výhody, rizika a v jaké podobě je nelepší? Stevia je přirozené sladidlo z lístků rostlinky pocházející z Ameriky z čeledi hvězdnicovité, kam patří i slunečnice a sedmikrásky. Výhody: stevia je až 300x sladší než cukr, jde ji používat na slazení za studena i do pečiva, některé studie naznačují, že může významně snižovat krevní tlak a být nápomocná v terapii diabetu dospělých. Rizika: u někoho konzumace vede k nevolnosti až slabosti a bolestem hlavy, při nízkém tlaku jej může dále nebezpečně snižovat a některé studie naopak uvádějí zhoršení diabetu.
V USA stevia stále není povolena prodávat ve své přirozené podobě (extraktu z celých lístků) a nabízí se jen ve formě izolovaných derivátů pod názvy Truvia a PureVia (výrobci Pepsico a Cargill). V EU lze koupit i samotnou rostlinku anebo její sušené lístky a extrakty z nich, ale do soft drinks se dávají uvedené izoláty. Sama doporučuji pouze extrakty z celých lístků a nejlépe si rostlinku přes léto pěstovat a na podzim sklidit a usušit.


Jak nám škodí další umělá sladidla najdete zde:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya