ČERNÝ BEZ

3. června 2012 v 17:44 |  návrat k přírodě a zkušenostem našich předků
Již od dávných dob lidé používali nejrůznější druhy rostlin k léčebným, obřadním i kuchyňským účelům.Přípravky vyráběné z bylin zaujímaly zejména ve starověkém lékařství výsostné postavení. Kromě léčivých účinků jim byly připisovány různé mystické a spirituální vlastnosti.
Jedině sama matka příroda dokázala vymyslet nesmírně účinné látky, které se vyskytují přirozeně v některých rostlinách.Vše co potřebujeme pro udržení zdraví najdeme v přírodě - je to tak "zařízeno" od prapradávna, od počátku života na Zemi. Jen zapomínáme.... Obejdeme se bez uměle vyrobených a drahých potravinových doplňků, bez chemie... vše co potřebujeme najdeme v přírodě zadarmo.

PŘED HEŘMÁNKEM SMEKNI, PŘED BEZEM KLEKNI.....praví přísloví našich prababiček.

Bez černý má řadu léčivých účinků. K přípravě léčivých směsí se používají všechny části keře, i kořen

  • Květy obsahují vitamin C, kyselinu jablečnou, octovou a valerovou, dále silice, třísloviny glykosidy a slizy.
  • Plody obsahují také vitamin C, vitamin A a vitaminy skupiny B, kyselinu panthotenovou, kyseliny, cukry, pektin.
  • V listech se nachází pryskyřice, vápník, glykosidy, sambunigrin, sambucin.
Černý bez působí proti skleróze a regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu. Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, angíně, při horečce (jen zvýšenou teplotu nikdy nesnižujeme ), kašli a chrapotu - protože uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Mladé výhonky ve formě obkladu se používají při dně, revmatismu a onemocnění šlach. Odvary a koupele z bezu využijeme také při migrénách, svalových bolestech a ischiatických bolestech.
Na jaře sbíráme květenství ne příliš rozvitá, neměl by se z nich prášit pyl. Květenství sušíme vcelku, nejlépe zavěšená na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, ale vždy ve stínu.
Na podzim se sbírají plody - černé bobulky zvané bezinky. Jejich sušení začneme na slunci , ale pak dosoušÍme umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout ze stopky.
Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatně anebo ve směsi s lipovým květem.

Obklady z listí:
.
Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na nudle a přikládáme na bolestivé záněty kloubů, znehybněné klouby a na končetiny postižené revmatismem. Listy si můžeme na zimu i nasušit - pak je jen namočíme do horké vody a přikládáme na bolestivé záněty kloubů, znehybněné klouby, na končetiny postižené revmatizmem.
.
Bezinkový ocet:
Používáme k obkladům a k masírování:
bezinky, 8% ocet
POSTUP PŘÍPRAVY
Do láhve se širokým hrdlem dáme čerstvé květy bezinek a zalijeme 8% octem tak , aby jím byly zakryté. V chladu necháme 2 až 3 týdny, pak přecedíme do menších lahviček a dobře zazátkujeme.
Při vysokých horečkách můžeme tímto octem malým dětem potírat dlaně a chodidla - snižuje horečku. Nosíme si ho sebou do přírody pro případné poštípání hmyzem - zmírňuje pálení, svědění a dezinfikuje.
.
Bezinkový sirup z květů I.
40 květů černého bezu, 1,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 50 g kyseliny citronové
Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Omyté květy vložíme do 5ti litrové sklenice, proložíme je na kolečka (i s dobře omytou kůrou) nakrájenými citrony. Zalijeme studenou cukrovou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Sklenici uložíme na 3 dny do chladu a temna, každý den se sklenicí zakroužíme. Po 3 dnech obsah přecedíme přes plátýnko a květy vymačkáme. Plníme do lahví.
.
Bezinkový sirup z květů II.
15 květů bezu, 40 g kyseliny citronové, 2 citrony, 2 l vody, 2,5 kg cukru, 1 balíček Petolu
Květy zalijeme vodou, přidáme kyselinu citronovou a citrony nakrájené na kolečka. Necháme 3 dny uležet. Poté přecedíme, přisypeme cukr a zahřejeme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Do sirupu přidáme rozvařený petol. Můžeme slévat do lahví.
Bezinkovým sirupem sladíme čaj při nachlazení, zejména na podzim a v zimě místo medu.
.
Bezinková limonáda z květů
20 květů bezu, 2 citrony, 4 l vody, 700 g cukru
Vodu převaříme a necháme zchladnout. Poté do ní nasypeme květy bezu, cukr a šťávu z citrónů. Přikryjeme a necháme 14 hodin louhovat. Přecedíme a necháme ještě 14 dní odstát. Podáváme vychlazené.
.
Bezinkový čaj z květů
Rovnou polévkovou lžíci nasušených květenství černého bezu přelijeme půl litrem vroucí vody a vaříme 3 minuty. Necháme odstát, dokud květy neklesnou ke dnu. Můžeme dosladit medem, slazený čaj je však mírně projímavý. Pijeme při nachlazení teplý, několikrát denně.
.
BEZINKOVÝ LIKÉR
Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. K léčbě se užívá 1 malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním.
Suroviny:
  • zralé plody, bobule 5 l
  • cukr 2 kg
  • káva instantní - 4 lžíce nebo 5 lžic kávy mleté
  • rum (nebo vodka) 1 l
  • citron - 2 ks nebo kyselina citronová
  • hřebíček 5 ks
  • voda 5 l
Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka, hřebíček, a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný. Přidáme cukr, instantní kávu rozmíchanou v malém množství vody nebo šálek silné turecké kávy (zcezené). Vše povaříme na mírném ohni 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu nebo vodky. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.
POZOR! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.
.
Bezinkový čaj z plodů
Užívá se při nachlazení:
1 lžička sušených plodů se zalije čtvrt litrem vroucí vody. Necháme odstát 15 minut, přecedíme. Můžeme přisladit medem a přidat citronovou šťávu. Při nachlazení pijeme 3x denně.
Bezinkový sirup na trojklaný nerv I.
1 lžíce sušených bezinek, 6 lžic vlažné vody, 10 kapek alkoholu. Všechno smícháme a necháme louhovat do druhého dne. Užíváme 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců.
.
Bezinkový sirup na trojklaný nerv II.
Plody bezinek rozvaříme, vymačkáme, přidáme cukra 30 minut vaříme. Poté slijeme do malých sklenic a sterilujeme. Užíváme denně 1-3 lžičky.
.
Bezinkový čaj z listů
Čistí krev, pomáhá při vodnatelnosti
Příprava: 8 listů nakrájíme a povaříme 10 minut ve čtvrt litru vody. Necháme odstát 15 minut

Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Slazený a horký čaj má větší projímací účinek. Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatně anebo ve směsi s lipovým květem.
.
A teď recept na oběd nebo večeři, určitě nepochybíte:

KOSMATICE- zpracováno podle http://dolcevita.blog.cz



Květy trháme s delší stopkou. Před samotnou přípravou je šetrně opereme ( ne pod tekoucí vodou ) a na ubrousku necháme okapat. Případný hmyz se tím vyplaví a rostlina se zbaví všech ostatních nečistot.

Těstíčko na kosmatice:
Pokud budeme připravovat pro 2 osoby, postačí nám toto množství:
  • ¼ litru mléka, 2 vejce, špetka soli, mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky)
  • jeho správnou konzistenci poznáme tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky
  • použijte hladkou mouku bílou - já používám tradičně celozrnnou špaldovou (jemně mletou) mouku, která se mi velmi osvědčuje, slunečnicový olej na smažení.
Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje a smažíme krátce po jedné straně. Mezi tím si nůžkami odstřihneme stonek a ostatní výčnělky - zůstanou jen kvítky, které jsou spojeny těstíčkem.
Obracečkou v pánvi otočíme a osmahneme i po straně druhé. Přeneseme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk. Servírujeme s bramborovou kaší, vařeným bramborem či jen tak s nějakou pikantní omáčkou, např. jogurtovo česnekovou nebo s pikantním dresinkem.
Druhá možnost, jak s kosmaticí šikovně naložit, vychází též ze staročeské kuchyně a její kouzlo spočívá v tom, že do těstíčka přidáme trochu cukru (medu) a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru.

Jiná verze kosmatice: místo mléka dát pivo.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya