ČESNEK MEDVĚDÍ,KOPŘIVA DVOUDOMÁ

3. června 2012 v 19:17 |  zdraví
Již od dávných dob lidé používali nejrůznější druhy rostlin k léčebným, obřadním i kuchyňským účelům.Přípravky vyráběné z bylin zaujímaly zejména ve starověkém lékařství výsostné postavení. Kromě léčivých účinků jim byly připisovány různé mystické a spirituální vlastnosti.
Jedině sama matka příroda dokázala vymyslet nesmírně účinné látky, které se vyskytují přirozeně v některých rostlinách.Vše co potřebujeme pro udržení zdraví najdeme v přírodě - je to tak "zařízeno" od prapradávna, od počátku života na Zemi. Jen zapomínáme.... Obejdeme se bez uměle vyrobených a drahých potravinových doplňků, bez chemie... vše co potřebujeme najdeme v přírodě zadarmo.

Česnek medvědí
.
Česnek medvědí je rostlina s velikou škálou léčivých účinků na lidský organismus. Může nám může obohatit jídelníček již brzy na jaře a zároveň posloužit jako prostředek pro jarní očistnou kúru. Najdeme ho v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Má drobné bílé květy na delší stopce a přízemní listy, které se hodně podobají listům konvalinky. Poznáme ho podle typické česnekové chuti i vůně. Údajně jej rádi vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev, odtud zřejmě jeho název.

Léčivé účinky česneku medvědího
V této rostlině jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeni působící příznivě na lidský organismus. Rostlina se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, ničí také plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních, proti střevním parazitům. Potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Česnek medvědí dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Kdo má citlivý žaludek, měl by si nejdříve česnek spařit mlékem a pít po doušcích až po 2-3 hodinách.

Použití v kuchyni
Nejlépe se jeho listy hodí nakrájené na chléb, do salátů, na chlebíčky, můžeme ho přidat do polévek, omáček, posypat jím vařené brambory, nebo jej připravit na způsob špenátu.
.
Příprava tinktury a vína
Tinkturu vyrobíme tak, že nadrobno nasekané listy nebo cibulky medvědího česneku vložíme do láhve a zalijeme 38 - 40 % lihovinou. Poté necháme 14 dní odstát na sluníčku nebo na teplém místě. Užívá se denně 10-15 kapek smíchaných s vodou.
Víno připravíme tím způsobem, že nakrájíme asi hrst listů, vložíme do hrnce, přilijeme čtvrt litru bílého vína a krátce povaříme. Nápoj osladíme medem a každý druhý den vypijeme pár doušků.

KOPŘIVA DVOUDOMÁ

Kdyby prý lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, nepěstovali by na zahradách už nic jiného.
.
.
Kdy sklízíme kopřivu
Nejlepší doba ke sběru kopřiv je na jaře. Od března do května se sklízejí především mladé výhonky, můžeme ji však sklízet až do podzimu. Používáme horní výhonky 4-6 nejvýše posazených listů včetně řapíku. Kořeny a semena sbíráme od srpna do listopadu.
Sušení kopřivy
Kořeny kopřivy se suší na slunci, nadzemní části kopřivy se suší v kyticích zavěšených na suchém a stinném místě. Skladujeme v plátěných nebo papírových neimpregnovaných pytlících.
Kopřiva dvoudomá pověšená v domě platila za silný ochraňující prostředek před všemi nemocemi. Pokud přesto někdo v domě onemocněl, byl kopřivou vyšlehán.
Kopřiva má významné léčivé účinky a je proto pro nás zdrojem potravy. Například obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech. Obsahuje také velké množství minerálů Ca, Mg, K, P, Fe. Obsahuje dále vitamin C, B, karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu acetylcholin, sacharidy, bílkoviny, fytoncidy apod.
Zdravotní účinky kopřivy
Kopřiva dvoudomá má čistící, detoxikační, stahující, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy. Kopřiva je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, je vhodná pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, čistí krev, pomáhá také při vnitřním krvácení. Užívá se při chřipce, léčí močové a dýchací orgány. Zvláště na jaře pomáhá kopřiva oživit metabolismus, což je po zimě velmi důležité. Smícháme-li 1:1 řebříček s kopřivou, pročistíme si i krev. ale pozor, řebříček není vhodný užívat dlouhodobě, protože pak ředí krev. Více o něm bude v článku zaměřeném jen na něj.
K vnitřnímu užití používáme odvary z kořenů a nadzemních částí kopřivy, k vnějšímu použití nálevy z listů, odvary a tinktury z kořenů.
Kopřiva je velmi užitečným pomocníkem v zahradě. Vyrábí se z ní především kopřivová jícha, která slouží jako vydatné hnojivo pro rostliny a stromy. Hodí se pro všechny pěstované rostliny. Kopřivu přidáváme též do kompostu.
Odpuzuje mšice a housenky. Kopřiva, kterou necháme růst v rohu zahrady, poskytne útočiště motýlům , jejichž housenky se kopřivami živí.
V kosmetice
Kopřiva se používá proti padání vlasů a na jejich posílení. Kopřivová vlasová voda potlačuje svědění vlasové pokožky a tvorbu lupů. Vrací lesk tmavým vlasům a světlé vlasy ztmavuje.
V kuchyni
Listy kopřivy se připravují na způsob špenátu nebo se z nich dělá polévka. Dále ji přidáváme do bramboráků, omelet, těstovin, závinů a nádivek, se sýrem na pizzu. Kopřiva se dá jíst dokonce i syrová, je třeba ji však najemno nasekat a pomačkat válečkem na nudle, aby se zneškodnily žahavé chloupky. Syrové kopřivy přidáváme například do pomazánek. Sušené kopřivy se používají jako koření nebo na čaj. Kopřivu můžeme zamrazit do zásoby.
Jarní detoxikace
Na jaře pomáhá kopřivová kúra k detoxikaci organismu. Připravíme ji následovně: 50 g kořenů a listů z kopřivy dvoudomé vaříme v 1 litru vody 4 minuty. Odvar pijeme 4-6 x denně po dobu 3 týdnů, z toho 1 šálek nalačno a 1 před spaním. Během kúry jezte hodně čerstvé zeleniny a omezte bílkoviny.
Nálevy, nápoje, sirupy, vody a tinktury z kopřivy
Šťáva z kopřiv
Je výborná proti jarní únavě. Připravíme ji z mladých vrcholků kopřiv, které umyjeme a rozmixujeme. Šťávu přecedíme, dochutíme medem a citronem a pijeme zředěné napůl s vodou.
Tento nápoj čistí krev a zbavuje tělo škodlivin. Mladé jarní kopřivy vykopeme i s kořenem, dobře opereme, přelijeme převařenou vodou a necháme 24 hodin odstát. Poté přecedíme přes jemné síto. Následující 3 dny nápoj popíjíme.
Kopřivový čaj a kopřivový nálev
2 lžičky pokrájených čerstvých nebo sušených kopřiv zalijeme ¼ litrem vody a necháme projít varem. Poté odstavíme, necháme 10 minut odstát a scedíme. Tento čaj pijeme při chudokrevnosti, preventivně proti nachlazení a chřipce nebo zevně na vyrážky, kopřivku a při padání vlasů.
Tinktura:
Kopřivové kořeny dobře očistíme a nadrobno nakrájíme. Vložíme je do hliněné nádoby a přelijeme lihem smíchaným napůl s převařenou vodou. Uzavřeme a necháme stát v tmavé místnosti 4 týdny. Nádobu každý den protřeseme. Potom přecedíme a slijeme do lahviček.
Kopřiva dvoudomá jako tinktura na vlasy
2 lžíce čerstvých listů a kořene kopřivy zalijeme 5 lžícemi lihu a postavíme na 1 - 2 týdny v uzavřené nádobě na slunné místo. Potom přecedíme a zředíme ¼ litrem převařené vody. Tinkturou masírujeme pokožku hlavy. Pomáhá proti padání vlasů.
Kopřivová vlasová voda
1 hrst sušených kopřiv přelijeme ¼ litrem vroucí vody, přilijeme 1 lžíci vinného octa a necháme 10 minut odstát. Potom přecedíme a tímto odvarem oplachujeme vlasy po umytí.
Kopřivová kúra na vlasy
200 g listů čerstvé kopřivy dvoudomé zalijeme 1 litrem vody, přidáme 2 lžíce octa a vaříme vše 5 minut. Poté necháme chvíli odstát, přecedíme a používáme na oplach vlasů každý večer po dobu 14 dní. Odvar vydrží 2-3 dny, poté připravíme čerstvý. Kúra je vhodná proti padání vlasů. Tmavé vlasy po ní získávají lesk, světlé tmavnou.
Odvar z kopřiv proti padání vlasů
Hrst čerstvých kopřiv zalijeme vařící vodou a necháme louhovat 20 minut. Poté přidáme šťávu z 1 citronu a přecedíme. Tímto odvarem si masírujeme vlasovou pokožku.
Kopřivový sirup I
250 g čerstvých listů kopřivy zalijeme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Potom odstavíme na 12 hodin. Scedíme, přidáme 500 g cukru a svaříme do hustého sirupu. Po vychladnutí přidáme 1 dcl rumu a slijeme do láhve. Užíváme 3 x denně 1 lžíci.
Kopřivový sirup II
80 kopřiv (asi 20 cm vysokých) opereme, zalijeme 3,5 l vody, přidáme na kolečka (i s kůrou) dobře omyté nakrájené citrony. Vše krátce povaříme a odstavíme na 24 hodin. Potom vymačkáme a přecedíme. Přidáme 3,5 kg cukru, který mícháme do rozpuštění. Slijeme do lahví. Tímto sirupem můžeme sladit čaj nebo užíváme preventivně 1 lžíci denně.



KOPŘIVA V KUCHYNI:


Kopřivová polévka I.


Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Pokrájíme je na kousky, zalijeme vodou a máme základ kopřivové polévky. Do ní můžeme přidat dle chuti kořenovou zeleninu, brambory, cibulovou jíšku.. Ochutíme solí, pepřem a oblíbenými natěmi (ptržel, libeček, celer). Zjemníme kouskem másla nebo smetanou.
Kopřivová polévka II.
  • Čerstvé, jemně nasekané listy osmahneme na oleji nebo másle společně s cibulkou a česnekem. Zalijeme vodou a smetanou, poté rozmixujeme. Polévku dochutíme solí , bylinnými natěmi a pepřem, na talíři podáváme s chlebovými kostičkami osmaženými na másle a česneku.
Kopřivová polévka Dagmar Derré
  • 2 větší brambory, miska kopřivových lístků, 2 lžíce kysané smetany nebo 1 trojúhelníček taveného sýra, sůl, pepř.
  • Do litru vařící osolené vody dáme brambory nakrájené na kolečka a kopřivy. Necháme vařit 10-15 minut. Rozmixujeme a přidáme smetanu nebo sýr. Osolíme a opepříme.
Kopřivový špenát I.
  • Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Necháme okapat a mezitím opražíme na tuku drobně nakrájenou cibulku. Přidáme kopřivy, zalejem vodou ve které jsme je chladili,můžeme také přilít smetanu a rozmixujeme je. Vše prohřejeme, zbytečně nevaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a pepř.
Kopřivový špenát II.
  • 1 litr natrhaných mladých kopřiv, 1-2 lžíce polohrubé mouky, stroužek česneku, sůl, 1 vejce, 1-2 lžíce mléka, olej, sůl, pepř a muškátový ořech
Asi 1 litr natrhaných mladých kopřiv, propereme na sítku pod tekoucí vodou a asi 20 minut vaříme. Lístky kopřiv musí získat sytě zelenou barvu a musí být spařené. Tyčovým mixérem lístky rozdrtíme. Postupně vlijeme 100 ml studené vody, v níž jsme rozšlehali polévkovou lžíci polohrubé mouky. Vaříme ještě 5 minut, aby se mouka dobře rozvařila. Celozrnná mouka se musí vařit déle.
Uvařenou špenátovou kaši osolíme a ochutíme. Obvykle se přidává rozdrcený stroužek česneku, pár lžic mléka, může se přimastit trochou oleje, másla nebo sádla. Také se v některých domácnostech do špenátu vlije jedno vejce a dobře rozmíchá, než se vajíčko srazí. Trochy pepře a strouhaného muškátového ořechu přidá špenátu na chuti. Podobný špenát se dá dělat i z jiných bylinek, třeba lebedy nebo mangoldu a chuťově není k rozeznání od skutečného.
Kopřivová pomazánka
  • Připravíme ji smícháním jemně nasekaných kopřiv s tvarohem, trochou česneku a olivového oleje.
Kopřivový mozeček
  • Hrst najemno nasekaných kopřiv podusíme oleji s cibulkou a česnekem, přidáme 3 rozšlehaná vejce a rozmícháme. Osolíme, opepříme a můžeme posypat i pažitkou.
Kopřivy s vejci
  • 200 g kopřiv, 20 g mouky, 20 g oleje, 3 g česneku, 2 g soli, 2 ml octa, saturejka, vejce, 20 g ořechů, saturejka, mletá paprika, nať řebříčku, ranné cibule
Očištěné a opláchnuté kopřivy vložíme do horké, osolené vody a vaříme 15 minut. Kopřivy nožem nasekáme nebo rozmixujeme. Do horkého tuku vsypeme mouku a zapražíme dorůžova. Přidáme nasekané kopřivy a rozředíme vývarem z kopřiv. Ochutíme saturejkou, česnekem, octem a vaříme 10 minut. Porce položíme na talíř, posypeme ořechy a dokola ozdobíme nakrájeným vejcem, posoleným a posypaným červenou paprikou a mletým pepřem.
Kopřivy s rýží
  • 1 kg kopřiv, 200 g rýže, 100 ml oleje, 100 g pórku, 2 rajčata, 1 lžička sladké papriky, sůl
Nadrobno nakrájenou cibuli podusíme v tuku do změknutí, zahustíme sladkou paprikou. Přidáváme postupně rajčata nakrájená nadrobno, omyté a nakrájené kopřivy, které spaříme horkou vodou. Při varu vložíme rýži. Jídlo osolíme a vaříme na mírném ohni. Podáváme s jogurtem.
Kopřivy s bramborami
  • 1 kg kopřiv, 1 kg brambor, 150 g másla, sůl
Kopřivy několikrát propláchneme v horké vodě, nakrájíme nadrobno, zalijeme malým množstvím horké vody. Počkáme až voda začne vřít, přidáme oloupané brambory, nakrájené na malé kousky. Po uvaření brambor vodu slijeme. Jídlo rozmixujeme a zalijeme rozpuštěným máslem. Podáváme s jogurtem.
Gratinované kopřivy (Dagmar Derré)
  • 2 kg mladých kopřiv, 0,5 l mléka, 30 g másla, 50 g strouhaného sýra, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek, strouhanka
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kopřivy omyjeme a povaříme 4 minuty v osolené vodě. Propláchneme na sítku studenou vodou a necháme okapat. Vodu dobře vymačkáme a kopřivy drobně nakrájíme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme horkým mlékem a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání povaříme asi 10 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vmícháme strouhaný sýr. Osolíme a opepříme. Bešamel smícháme s kopřivami, směs nalijeme do vymaštěné zapékací misky. Smícháme strouhanku se zbytkem sýra a posypeme povrch směsi. Zapékáme 20 minut.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya