LEBEDA, PAMPELIŠKA

8. června 2012 v 22:29 |  zdraví
Již od dávných dob lidé používali nejrůznější druhy rostlin k léčebným, obřadním i kuchyňským účelům.Přípravky vyráběné z bylin zaujímaly zejména ve starověkém lékařství výsostné postavení. Kromě léčivých účinků jim byly připisovány různé mystické a spirituální vlastnosti.
Jedině sama matka příroda dokázala vymyslet nesmírně účinné látky, které se vyskytují přirozeně v některých rostlinách.Vše co potřebujeme pro udržení zdraví najdeme v přírodě - je to tak "zařízeno" od prapradávna, od počátku života na Zemi. Jen zapomínáme.... Obejdeme se bez uměle vyrobených a drahých potravinových doplňků, bez chemie... vše co potřebujeme najdeme v přírodě zadarmo.
.
LEBEDY, MERLÍK ( u nás je spíš znám také jako druh lebedy )
Tyto byliny byly prokazatelně využívány již od pravěku a následně po celý středověk. Pěstovaly se již ve starověkém Řecku a v Římě, ale i v našich krajích má hodně dlouhou tradici. Jsou to původně planě rostoucí byliny doprovázející lidské osídlení. Přičemž merlík bílý je ještě hojnější a odolnější než lebedy. Merlík byl navíc v pravěku sbírán i na semeno (jako náhražka obilí).

obr. MERLÍK, roste volně v přírodě a považuje se jen za plevel

U Slovanů hrají lebedy i merlíky dodnes roli v lidové kuchyni. Například na Ukrajině jsou z nich v kombinaci s česnekem připravovány postní jídla lidově nazývané natyna. Traduje se, že v době hladomoru lidé jedli z nouze i lebedu. Skutečnost byla však jiná. Lebedy, merlík se v té době běžně v kuchyni používaly, a v době moru ještě více, a to nejen jako zdroj potravy, ale i jako přírodní léčivo na podporu imunity.
Zahradní lebedy
Lebeda, méně známá listová zelenina, je stará kulturní rostlina. Na zahradách se pěstuje ve třech formách, zelené, žluté a červené.
Jejich listy téměř neobsahují kyselinu šťavelovou. Proto jsou zdraví prospěšnější než např. listy špenátu.. Z minerálních látek je mimořádně bohatá na vápník a hořčík. Obsahuje i draslík, fosfor, železo, má vysoký obsah vitamínu C, přítomen je i karotén. U barevných druhů se vyskytují i rostlinná barviva, která při vaření přecházejí do vody. Červená forma barví smetanové omáčky na růžovo, antokyany se při vaření vylouhují do vody a vařené listy jsou potom zelené.

obr. LEBEDA ČERVENÁ

Lebedy, merlík v kuchyni.
Mladé listy jsou výborné jako špenát (samotné nebo třeba s kopřivou , vhodné jsou do zeleninových salátů, do polévek, připravuje se z nich omáčka. Starší listy je dobré spařit nebo povařit.
Lebeda s těstovinami a mletým masem
  • 500 gr lebedy, ½ dl mléka nebo smetany, máslo, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 400 gr mletého masa, pepř, muškát, 400 gr vařených těstovin , strouhaný sýr, kečup.
Mleté maso s cibulí a česnekem osmahneme na másle nebo oleji, osolíme, opepříme a dusíme za stálého míchání. Přžidáme omyté listy lebedy a mléko. Dále dusíme 10 minut.
Těstoviny dáme na talíř, do středu navršíme směs masa s lebedou a posypeme strouhaným sýrem. Porci můžeme pokapat kečupem.
.
obr. LEBEDA LESKLÁ
.
Burritos
  • Šálek krájené cibule, olej, ½ kuřete, šálek zelených fazolek, lžička kmínu, špetka čili, šálek rajčatové šťávy nebo naředěný protlak, šálek lebedových lístků, ½ šálku strouhaného sýra.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na drobné kousky pokrájené kuře případně vepř. mas ( můžeme použít i zbytky vařeného nebo pečeného masa ), zelené fazolky a koření. Dusíme, podléváme podle potřeby vodou. Přidáme lebedu, osolíme, podusíme, zalijeme rajčatovou omáčkou a dusíme až směs zhoustne. Směs mažeme na tousty které můžeme i potřít česnekem.
Lebedový špenát připravujeme jako klasický ze špenátových listů nebo kopřivový špenát. Zjemňuje ho smetanou.

PAMPELIŠKA - smetánka lékařská
.
.
Hlavní užití:
Pampeliška se hodí pro čistící jarní kůry, čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla, podporuje trávení a látkovou výměnu a je silně močopudná. Užívá se při poruchách ledvin a močových cest, žlučníku a jater. Příznivě ovlivňuje metabolismus protože příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin. Kořen pampelišky v poměru 1:1 se semenem ostropestřece zregeneruje při pravidleném používání i poškozená játra například po žloutence apod. Více o tom na sesterských stránkách http://annabea.blog.cz/1005/jaro-cas-jater
Působí také při degenerativních onemocněních kostí a kloubů. Smetánka obsahuje široký komplex účinných látek. Obsahuje hořčiny Taraxin a Taraxasterin, třísloviny, inulín jako zásobní látku, soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyseliny křemičité a fosforu, vitamíny A, B, C, D, fytosteroly či fruktózu. Obsah inulínu v kořeni je kolísavý, nejvyšší je na podzim, obsah Taraxinu stoupá v červenci a v srpnu.
Použití
Smetánka byla v léčitelství používána již v antických dobách. Staří Řekové používali mléko z pampelišek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, a také k léčbě očních zánětů, dále se používalo proti slabosti a únavě.
Vnitřní použití smetánky lékařské
Smetánka se používá nejčastěji ve formě odvaru. Je součástí celé řady léčivých čajových směsí. Užívá se při špatné kontrakci a vyprazdňování žlučníku, při zánětech žlučníku a žlučníkových kamenech, jako amarum při nedostatečné tvorbě žaludečních kyseliny a trávicích šťáv, také při zánětech žaludeční sliznice, zánětech močových cest, snížené tvorbě moči a ledvinových kamenech, při špatném zažívání spojeném se zácpou a špatné funkci zažívadel. Je výborná jako posilovač celkové látkové výměny organismu. Využívá se také ke snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Příprava odvaru pro vnitřní použití: 2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetánkového kořene se zalije šálkem vody, nechá se přibližně 2 minuty povařit a pak vyluhovat - 15- 20 minut v uzavřené nádobě, a poté se scedí. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Pije se 2 - 4 krát denně.
Syrové stvoly pampelišky žvýkáme přes léto 7 ks, zejména vhodné pro diabetiky.
.
PAMPELIŠKA V KUCHYNI

  • Pampeliškový sirup
Pětilitrový hrnec naplníme opranými pampeliškami bez stopek a zalijeme studenou vodou. Vaříme 40 minut, pak odstavíme, tekutinu scedíme, květy vymačkáme a přidáme asi 1 kg nerafinovaného cukru a šťávu ze 2-5 nejlépe citrónů. Cukr necháme rozpustit a necháme projít varem. Horký nalijeme do připravených vyhřátých čistých sklenic. Naředěním a přidáním citrónové šťávy získáme lahodnou šťávu.
  • Jak na listy pampelišky?
Jejich chuť je mírně nahořklá, a proto je vhodné používat mladé rostlinky. Starší listy se hodí spíše na vaření, mladé na saláty. Namočíme-li je do vody a nádobu přikryjeme (aby byly ve tmě), tak listy zbělají a můžeme je připravovat jako čekanku. Před jejich namočením musíme vyříznout tužší část od konce listu.
  • Pampeliškový salát se sýrem
Potřebujeme:
  • 400 g pampeliškových listů, 1 tenčí pórek, 12 oliv, 1 stroužek česneku, 3 lžíce bylinkového octa, 1 lžíce kremžské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 200 g sýra (tofu nebo ovčí), několik snítek libečku
Listy omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Také z pórku připravíme nudličky. Smícháme lisovaný česnek s octem, cibulí, olejem a hořčicí.
Nakrájené listy a pórek přelijeme zalivkou, porce posypeme drobně nakrájeným (hrubě nastrouhaným) sýrem a sekaným libečkem.
.
Bramborové knedlíky s pampeliškovým špenátem
Pampeliškové listy opereme, nakrájíme, osolíme, opepříme a dusíme na másle mírně podlité asi 20 minut. Vmícháme strouhanou housku a třený česnek. Tímto špenátem plníme bramborové knedlíky.
Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 20 minut.
Slaninu nakrájíme na nudličky, rozškvaříme a vmícháme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Touto směsí přeléváme porce plněných knedlíků.
Kuřecí závitek
  • 600 g kuřecích prsíček, 2 housky, 200 g pampeliškových listů, sůl, mletý pepř, 1/2 dl mléka, 1 lžičku másla, špetku prášku do pečiva, 4 plátky šunky, 2 dl šlehačky, 20 pampeliškových květů, šťávu z 1/2 citronu
Porce kuřecích prsíček naklepeme, osolíme, opepříme.
Housky nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem, zalijeme rozpuštěným máslem a vmícháme posekané pampeliškové listy, které předtím omyjeme a osušíme. Přidáme špetku prášku do pečiva a vymícháme.
Na prsíčka klademe plátek šunky, připravenou nádivku, zabalíme a zapečeme. Po 20 minutách zalijeme šlehačkou a ještě 10 minut podusíme.
Závitky podáváme s rýži a zdobíme květy pampelišky. Květy pampelišek spaříme ve vodě s citrónovou šťávou.
.
Polévka 1
  • Do studené vody namočíme předem sušené houby. Nakrájíme cibuli nadrobno, osmažíme na oleji s česnekem a 3 lžícemi krupice. Zalijeme vodou a přidáme houby. Vaříme asi 15 minut a přidáme směs nadrobno nakrájených jarních rostlin ( kromě pampelišky například kopřivy, kontryhel, jitrocel, sedmikrásku, popenec, šťovík a další.) Krátce povaříme, osolíme mořskou solí, vmícháme 1-2 vejce a podáváme.
Polévka 2
  • Osmažíme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, můžeme přidat na kostičky nakrájené brambory. Zahustíme zátřepkou z mouky a mléka (smetany), povaříme a před dokončením přidáme drobně nakrájené lístky pampelišky. Dochutíme bílým pepřem, zjemníme máslem a posypeme petrželovou natí.
.

Zdroj: volně zpracováno podle
http://zitzdrave.blog.cz a podle knihy Zdravý a levný stůl - Dagmar Lánská

.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya