CELER, PETRŽEL, PASTIŇÁK, MRKEV

6. června 2012 v 10:46 |  návrat k přírodě a zkušenostem našich předků
Již od dávných dob lidé používali nejrůznější druhy rostlin k léčebným, obřadním i kuchyňským účelům.Přípravky vyráběné z bylin zaujímaly zejména ve starověkém lékařství výsostné postavení. Kromě léčivých účinků jim byly připisovány různé mystické a spirituální vlastnosti.
Jedině sama matka příroda dokázala vymyslet nesmírně účinné látky, které se vyskytují přirozeně v některých rostlinách.Vše co potřebujeme pro udržení zdraví najdeme v přírodě - je to tak "zařízeno" od prapradávna, od počátku života na Zemi. Jen zapomínáme.... Obejdeme se bez uměle vyrobených a drahých potravinových doplňků, bez chemie... vše co potřebujeme najdeme v přírodě nebo na zahradě.

CELER
Obsahuje éterický olej, který způsobuje charakteristické aroma. Z hlediska energetické a biologické hodnoty patří mezi hodnotné druhy zeleniny, zejména pro velký obsah vitamínů (vitamíny skupiny B, C, A, K a E, U) a minerálních látek (draslíku, hořčíku, chrómu, sodíku, vápníku, železa, zinku a jódu). Celer je považován za afrodiziakum, posiluje chuť, funkci žaludku, působí regeneračně na složení krve, proti horečkám, detoxikačně, dále léčí artritidu, dnu, revmatismus, deprese, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře, kožní onemocnění a problémy související s překyselením organismu. Celerová šťáva se doporučuje při cukrovce

Zapečený celer se sýrem
Celery oloupeme, rozkrojíme na půlky, vložíme do hrnce s vodou (velmi mírně okyselenou octem) a uvaříme do měkka. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Uvařený celer scedíme , necháme trochu vychladnout a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Dno zapékací mísy potřeme trochou tuku z opečené slaniny, poklademe plátky celeru a zasypeme částí slaniny. Opět přidáme vrstvu celeru a slaniny, a tak pokračujeme do vyčerpání zásob. Každou vrstvu celeru mírně opepříme a osolíme. Na závěr vše pokapeme zbylým tukem z opečené slaniny, posypeme směsí nastrouhaných sýrů a v předem vyhřáté troubě zapečeme dozlatova.
Celerová pomazánka ala humr
Mrkev a celer nastrouháme, zakapeme citron. šťávou, přidáme červenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přidáme majonézu, zamícháme, zdobíme nakráj. celer.natí, mažeme na bílou veku.
Celerový salát s jablky
Celer nakrájíme na hrubší nudličky a podusíme jej v osolené vodě s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Scedíme, zakapeme octem a necháme vychladnout. Potom přidáme očištěná jablka nasrouhaná nahrubo a zalijme kysanou smetanou promíchanou s hořčicí.
Celerová polévka z Abruz
Celer očistíme, omyjeme a rozkrájíme na 1 cm silné plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu také nakrájíme na kostičky. V polevkovém hrnci osmahneme cibuli a slaninu, až je cibule lehce zlatavá. Vmícháme rajčatový protlak, přidáme celer a za stálého míchání vaříme 5 min. Potom přilijeme horký masový vývar, polévku přiklopíme a necháme při mírné teplotě vařit 15 minut. Polévku ochutíme pepřem a solí. Přidáme rýži a polevku vaříme dalších 15 min., až je rýže měkka. Polévku před podáváním posypeme sýrem.
Sýrová sousta s celerem
Změklé máslo utřeme s jemně nastrouhanou nivou, přidáme nastrouhaný uvařený celer, 2 PL bílého vína a jemně posekané listy celeru.K máslu můžeme přidat 1 - 2 trojúhelníčky měkkého sýra bez příchuti.
Toustový chléb překrojíme v polovině na trojúhelníčky, opečeme v toustovači stejně jako pokrájenou bílou veku. Opečené toustové chleby či nakrájenou veku můžeme před namazáním vzniklé hmoty počesnekovat. Zdobíme hroznovým vínem a jádry ořechů nebo jemně nastrouhanou mrkví posypanou opraženými nastrouhanými oříšky.
Celeráčky - bramboráčky
Základní hmota obsahuje polovinu brambor a polovinu celeru - vše jemně nastrouhané.
Ostatní přísady zůstávají stejné jako při běžné přípravě bramboráků anebo těsto uděláme v poměru 1/4 celeru, 3/4 brambor. Jedno vylepšení: nakrou­hanou hmotu přelijme horkým mlékem nebo přidáme kysanou smetanu.

PETRŽEL

Působení - jaké má účinky na naše tělo
Silice drážděním ledvinového parenchymu zvyšuje vyměšování, tento účinek zvyšují současně i flavonoidy. Spasmolytické působení na cévy napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách. Působí na rozšíření artérií, čímž nepatrně snižuje krevní tlak. Působení na trávicí trakt se projevuje zvýšením sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva.

Má protikřečové účinky, podporuje odkašlávání, užívá se proti střevním parazitům, při poruchách menstruace. Tradičně je užívána k léčbě zánětů močového ústrojí a nedostatečného vylučování moči, při poruchách trávení spojených s nadýmáním, střevních křečích, průduškovém kašli ve stáří a. Způsobuje prokrvení pohlavních orgánů - mírné afrodiziakum.
Při zánětlivém onemocnění ledvin a v době těhotenství a kojení se nedoporučuje překračovat běžné dávky přijímané v zelenině. (petržel byla nedílnou součásti výbavy andělíčkářek).
Využitelná je celá rostlina - kořen, listy i semena obsahují příznivé silice v léčivém množství.

PETRŽEL V KUCHYNI

Zelená petrželová nať
I v zimě si zelenou nať můžeme vypěstovat doma - seříznuté vršky kořene postavíme na talířek s vodou na teplé a světlé místo. Pak již stačí jen podle potřeby sestřihávat kousky zelené natě na dochucení polévek, nádivek nebo na ozdobu hotového pokrmu.
Kořen petržele
· Přidává se do polévek, k ochucení pečeného nebo dušeného masa.
Více však asi známe použití pro přípravu svíčkové omáčky, kde rozhodně nesmí chybět dostatečné množství kořene petržele spolu s mrkví a celerem.
Bylinkové máslo: 1 snítka petrželky a 1 snítka bazalky, 150 g máslo,3 snítky pažitky
Bylinné natě omyjeme a dobře osušíme. Lístky otrháme a nasekáme nadrobno a přidáme do změklého másla, špetku soli a společně utřeme. Z utřeného másla vytvarujeme váleček, který zabalíme do alobalu a dáme jej do ledničky ztuhnout. Máslo můžeme použít do pomazánek, ke grilovaným masům nebo na brambory. Fantazii se meze nekladou.

Petrželová příloha
  • 200 gr. kořene petržele, 200 gr mrkve , 200 gr brambor, 1 cibule, 40 gr másla, 1 lžíce opražené krupice, sůl, pepř, 4 lžíce sekané petrželové natě
Na kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nasekanou cibuli, když zesklovatí přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a brambory, lehce osmahneme, podlijeme skleničkou vody, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou . Na sucho opražíme krupici a přidáme k zelenině. Podusíme vše do měkka, nakonec vmícháme petrželku. Podáváme jako přílohu k masu.

Petrželové škubánky ( místo petrželového kořene můžeme použít pastiňák )
Postup přípravy
Petržel oloupeme, nakrájíme na špalíky a vložíme je do vroucí lehce osolené vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na šestinky. Když je petržel poloměkká, přidáme k ní brambory, dolijeme vodu tak, aby sahala asi 2 cm nad brambory a vše uvaříme doměkka. Pak slijeme vodu
tak, aby petržel s brambory zůstaly asi z poloviny zalité.
Na brambory s petrželí nasypeme mouku, druhou stranou vařečky pak zeleninu až ke dnu propíchneme a přiklopíme poklicí. Hrnec postavíme na sporák s mírnou teplotou a brambory s petrželí necháme společně asi 15 minut zapařit.
Nakonec zeleninu rozšťoucháme dohladka a lžící namočenou v rozpuštěném másle nebo sádle z ní vykrajujeme škubánky. Rozdělíme je na talíře, posypeme mákem a cukrem a podle chuti ještě omastíme zbylým máslem nebo sádlem.
.
PASTIŇÁK

Rozdíl mezi petrželí a pastinákem - i když kořeny se velmi podobají, je patrný podle nati. Má však vyšší energetickou hodnotu, vysoký obsah minerálních látek a ze všech kořenových zelenin má nejvíce vitamínu C. V minulosti se používal místo brambor.
Má vysoký obsah minerálních látek - draslíku, vápníku a fosforu, dále hořčík, železo, stopy sodíku. Pastinák obsahuje z kořenových zelenin nejvíce vitaminu C - až 32 mg ve 100 g kořene. V některých kuchyních se využívá specificky, např. Irové z něj vaří pivo, dělají se z něj marmelády - má totiž až 15% sacharidů. Je také léčivou rostlinou doporučovanou při revmatismu, plynatosti, ale i proti neurózám. Vzhledem k vyššímu obsahu silice by se neměl požívat ve velkém množství. Ale častější zařazení menšího množství prospívá zdraví. Hodí se k přípravě polévek, na kaše v kombinaci s brambory, na přípravu smaženek, jako součást kořenové zeleniny např.pod sójové kostky...
• Byliny vhodně doplňující pastinák jsou bazalka , kopr , petrželka, tymián a estragon .
.
PASTIŇÁK V KUCHYNI

Pastiňáková polévka
  • 600 - 700 g pastiňáku
  • 1 větší cibuli, nakrájenou na 8 dílů
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 rajčata (lze vynechat)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 2 lžičky kmínu
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 lžíci šťávy z citronu (lze vynechat)
  • špetku cayenského pepře (popř. chilli, lze vynechat)
Dejte rozehřát troubu na 220 stupňů (200 s ventilátorem). V hmoždíři si rozdrťte koriandrová semínka. V míse si smíchejte všechno koření (kromě pepře) a olej. Očištěný pastiňák omyjte, zbavte konců a nakrájejte na menší kusy. Rajčata rozkrojte na čtvrtky. Všechnu zeleninu (pastiňák, cibuli, česnek, rajčata) vložte do mísy a dobře promíchejte, ať se vše dobře pokryje kořením a olejem.
Z mísy zeleninu rozprostřete do zapékací nádoby nebo na plech a dejte na 30 minut péct, dokud není vše měkké.
Mezitím si připravte vývar (z bujónu anebo opravdový) a polovinu ho přelijte do vyššího hrnce. Měkkou zeleninu přidejte do hrnce a ručním mixérem vše rozmixujte na kaši. Přidejte zbylou polovinu vývaru a kajenský pepř a vařte dalších pět minut. Odstavte, přidejte citronovou šťávu.
Zapečený pastińák s cuketami
  • Menší cuketky, pastiňáky (podle množství strávníků a pode toho, zda děláte jako hlavní jídlo nebo přílohu), 100ml smetany na vaření, provensálské bylinky, sůl, máslo.
Cuketky i pastiňák kolno seřízneme a nakrájíme na plátky. Naskládáme střídavě do pekáče nebo na plech, tak, aby se zeleniny zlehka překrývala. Osolíme, posypeme provensálskými bylinkamI. Rozpusíme kousek másla, kterým zeleninu zlehka pokapeme a vše ještě lehce polijeme smetanou, stačí pár lžiček na jeden plech. Pečeme ve vyhřátí troubě cca 20 minut na na 180 stupňů. Vhodné nejen jako příloha, ale i hlavní jídlo .

Příloha z pastiňáku a brambor
  • 300 gr pastiňáku, 300gr. brambor, 1 cibule, 3 lžíce oleje, lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce vývaru ze zeleniny, 2 sterilované okurky, 1 dcl zakysané smetany, sůl, kmín, pepř, lžička estragonové hořčice, špetka vegety
Pastiňák a brambory nakrájíme na kostky, cibuli usekáme. Na oleji nejprve osmahneme cibuli, pak přidáme brambory a pastiňák, opečeme a zasypeme moukou. Přidáme pepř, kmín, sůl a podlijeme vývarem ze zeleniny, přilijeme sklenici teplé vody a pomalu dusíme do měkka a dokud se tekutina nevydusí.
Mezitím nasekáme sterilované okurky, promícháme s hořčicí, přidáme lžíci teplé vody a nalijeme na přílohu. Krátce prohřejeme, promícháme a zalijeme smetanou se špetkou vegety. Podáváme jako teplou přílohu k rozmanitým pokrmům.
.
MRKEV


Je výborný zdroj beta-karotenu, rostlinné formy vitaminu A , obsahuje vlákninu. Bylo dokázáno, že vysoký příjem beta-karotenu chrání před poškozeními, která způsobují volné radikály. V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro zdravý zrak a sliznice.
Při nedostatku vitaminu A stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší.
SYROVÁ, NEBO VAŘENÁ MRKEV?
Na rozdíl od většiny přírodních potravin je mrkev zdravější vařená, dušená než za syrova. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen asi z 25 % beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.
Kaše z vařené mrkve je vhodná k léčení průjmu u malých dětí, protože jim dodává základní živiny a přírodní cukry.

MRKEV V KUCHYNI

Dušená mrkev
  • 700 g mrkev, 1 špetka mletého černého pepře,sůl, máslo nebo slanina osmažená na oleji,1 špetka drcený kmín, špetka kari, 1 - 2 hrstí mraženého či čerstvého hrášku ( není ale nutné )
Nastrouhanou mrkev s hráškem dáme na rozpuštěný tuk, přidáme koření, sůl a podlejeme asi 1/8 l teplé vody. Dusíme pod poklicí do měkka - stačí 10 minut.
Hotovou dušenou mrkev podáváme na příklad jako přílohu v poměru 1:1 s vařenými bramborami k masu.
Dušená mrkev pro děti
  • 400 g mrkev, 1 - 2 lžic máslo,1 - 2 lžic citronová šťáva, podle chuti mletá skořice, med, sůl
Mrkve oloupeme, zbavíme konců, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Nebo ji můžeme nakrájet na kostičky nebo kolečka.
Připravenou mrkev přemístíme do kastrolku, trošku osolíme a podlijeme vodou. Můžeme použít i trochu vývaru. Dusíme vaříme doměkka, pak ji ochutíme medem, citronovou šťávou, máslem a dobře promícháme. Můžeme lehce okořenit mletou skořicí.
Podáváme s brambory a masem.
Dušená mrkev s česnekem
  • 1 palička česneku, 1 ks střední cibule, 2 lžic olivový olej, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, , 8 ks velké mrkve, mořská sůl nebo bylinková sůl
Velké mrkve oškrábeme a nakrájíme kousky, můžeme i kolečka. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na hrubé kostičky, česnek na plátky.
V hluboké pánvi rozpálíme olej a cibulku osmahneme dozlatova, pak přisypeme mrkev a česnek. Asi 5 - 10 minut za občasného promíchání necháme osmahnout. Zakápneme sójovou omáčkou a posypeme solí. Poté podlijeme horkou vodou tak, aby byla mrkev do poloviny ponořená. Přikryjeme pokličkou a podusíme, dokud není šťáva vysmahnutá, a mrkev měkká.
Dušenou mrkev na česneku podáváme jako hlavní chod, ale klidně i jako přílohu k masitým pokrmům. Na talíři ozdobíme čerstvou petrželkou.

Mrkvová polévka
  • 3 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, ½ l zel. Vývaru, sůl, špetka karí, žloutek, petrželka, špetka sušeného zázvoru
Mrkev jemně nastrouháme a spolu s nasekanou cibulkou osmahneme na másle. Přidáme karí, promícháme a zasypeme moukou. Opečeme, zalijeme vývarem. Dobře promícháme, podle chuti osolíme, povaříme a do hotové polévky zamícháme žloutek, ale už nevaříme. Nakonec přisypeme drobně nasekanou petrželovou nať.


Článek lze šířit s tímto aktivním odkazem http://poutnicicasem.blog.cz/1206/petrzel-pastinak-mrkev
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya