JAK SI SPOČÍTAT TRVANLIVOST JEDNOTLIVÝCH POTRAVIN

5. listopadu 2012 v 11:23 |  různé, k zamyšlení
Abychom trvanlivost správně určili, musíme znát rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby.



Datum minimální trvanlivosti
Najdete ho na potravinách trvanlivého charakteru a je to minimální lhůta, po kterou výrobce garantuje nezávadnost výrobku. V praxi to znamená, že tyto výrobky můžeme konzumovat i několik dnů, týdnů či dokonce měsíců po jejím vypršení. Pokud vám výrobek chutná, nezapáchá a není jinak zkažen, můžete je nadále bez obav konzumovat.
Datum spotřeby
Uvádí se na potravinách, které se relativně rychle kazí. Po uplynutí data uvedeného na obalu se nesmí výrobky prodávat. Jde především o mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež. Po tomto datu se mohou ve výrobku rozmnožit bakterie a škodlivé zárodky.
Bez označení
Některé potraviny, nemusí být označeny datem použitelnosti ani datem minimální trvanlivosti. Jsou to například: čerstvé ovoce a zelenina, konzumní brambory, kvasný ocet. U ovoce a zeleniny platí, že je musíme vyhodit, jakmile na nich objevíme plíseň




Jak dlouho můžu skladovat MRAŽENÉ POTRAVINY



Teploty hluboko pod bodem mrazu udrží potraviny čerstvé sice dlouho, ale ne donekonečna. Vždyť i zmrzlina má svou trvanlivost, a proto se určitě vyplatí, když si na všechno, co ukládáte do mrazničky, napíšete datum.
Kojeneckou stravu, jako je ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte nejlépe v jednotlivých porcích. Jako nádobky vám dobře poslouží třeba kelímky od jogurtu.
Kojeneckou stravu, jako je ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte nejlépe v jednotlivých porcích. Jako nádobky vám dobře poslouží třeba kelímky od jogurtu. Doba skladování je 1-2 měsíce.
Jahody, které chcete zmrazovat, by neměly být příliš veliké. Menší plody obsahují méně vody a při rozmrazování zůstanou pevné a jako čerstvé. Trvanlivost 10 měsíců.
Rybíz a borůvky jsou k zmrazování ideální, jejich typická chuť i aroma vydrží až 12 měsíců.
Brokolici a květák nenechávejte v mrazničce déle než 9 měsíců. Později budou kašovité a nechutné.
Houby jsou po 12 měsících nechutné, protože jejich dužina vysychá.
Bylinky si své kořenící vlastnosti i vůni udrží až 12 měsíců. Ukládejte je odděleně od sebe v dobře uzavřených nádobkách nebo sáčcích.
Maso: tučnější kousky a připravovaná masová jídla spotřebujte nejdéle do 2 měsíců. Libová syrová masa na pečínku nenechávejte v mrazničce déle než 8-10 měsíců, maso na steaky 6-8 měsíců. Jednotlivé kousky nebo plátky masa vždy prokládejte fólií.
Mleté maso byste rozhodně neměli konzumovat, pokud tuk v něm obsažený je našedlý. To bývá většinou už po 1-2 měsících skladování.
Drůbež z mrazničky byste neměli konzimovat, pokud se na ní už objevily hnědé skvrny, což se stává po 8-10 měsících skladování.
Dušená šunka se nejlépe zmrazuje v malých porcích, plátky oddělte jeden od druhého fólií. Takto vydrží zhruba 2 měsíce.
Mořské ryby a rybí prsty, které koupíte v obchodě lze skladovat maximálně 12 měsíců. Po této době bychom je už určitě neměli konzumovat.
Sladkovodní ryby k zmrazování musejí být vždy čerstvé. Jen takové vydrží 3-4 měsíce.
Vnitřnosti vydrží asi 3 měsíce. Před tepelnou úpravou je vždy nechte rozmrazit.
Chléb a pečivo vyjměte z mrazničky nejpozději v okamžiku, když zjistíte, že se na něm začínají objevovat bílé skvrnky. To je většinou po 1-2 měsících.
Máslo se může pokazit i při minusových teplotách, proto by nemělo být mraženo déle než 6 měsíců. Jen tak zůstane zachována jeho typická chuť.
Smetanu ke šlehání je možné skladovat v mrazničce 2-3 měsíce. Rozmrazíte-li ji později, už není krémovitá, ale tvoří vločky.
Zmrzliny a nanuky zapomenuté v mrazničce chutnají jako guma. Nejpozději do 12 měsíců je určitě spotřebujte.
Káva ztrácí vůni, když je zmražená déle než 12 měsíců. A to dokonce i ta vakuově balená.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya