CO JSOU TO tzv "ÉČKA" ?

21. března 2013 v 10:07 |  zdraví
Jsou to přísady ( konzervanty, umělá barviva, umělá sladidla a glutamáty) obsažené téměř ve všech kupovaných potravinách, v menším či větším množství. Sledujte proto informace na obalech potravin, zejména těch trvanlivějších, ale i těch běžných.



Tyto přísady obsažené v potravinách označovaných písmenem E s příslušným trojmístným číslem najdeme na obalech potravin ( bohužel není tam uváděno jejich množství - raději... ). Sledujte při nákupu informace na obalech potravin - zejména těch trvanlivějších, ale i těch běžných. Cílem těchto tak zvaných "éček" je zvýšit chutnost, vylepšit barvu a aroma potravin. A zvýšit prodej a finanční obrat různých koncernů.
Bohužel, mnoho z těchto přísad poškozuje naše zdraví. Některé jsou sice vyrobeny z přírodních surovin, bylin, koření - ale bohužel je jich velmi málo.
Jak se v tom vyznat anebo si je zapamatovat ? Vytiskněte si je a noste sebou na nákupy, tak jak to dělám i já. Zaměřte se na trvanlivější pečivo, mléčné výrobky, uzeniny, konzervy ( i sardinky ), různá koření s dochucovadly, všechny slazené nápoje a i džusy v krabicích, sladkosti celkově….


Věřte že vás na mnohé z nich přejde časem chuť a přestanete je bezelstně dávat svým dětem. A možná začnete víc péct a vařit doma, k dochucování začnete používat bylinné natě, zeleninu, koření ( ne směsi s glutasolem ), pivovarské kvasnice ( vynikající do všech polévek a pomazánek ), k vylepšení barvy potravin kurkumu, šťávu z červené řepy atd. Také se vám časem nebude chtít ani důvěřovat všem restauracím ( ale jsou zde samozřejmě, jako ve všem, výjimky )





Mezi tyto neškodné látky můžeme zařadit :
E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e,161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306 - 308, 322, 410, 440, 901, 948


Přijatelné přísady :
E 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325 - 327, 334, 350 - 352, 363, 406, 460, 470b, 551 - 553, 640, 650, 902 - 904, 920, 949, 1102, 1103


Látky méně vhodné :
E 150b, c, d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297,330 - 332, 335, 337, 353, 354, 400 - 404, 407, 415 - 418, 420 - 422, 425, 445, 461, 463 - 466, 469, 470 - 475, 481 - 483, 491 - 495, 500 - 504, 508 - 511, 514 - 517, 524 - 530, 554 - 559, 570, 574 - 579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965 - 967, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1520


Nepříznivě působící přísady


E 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280 - 283, 338 - 341, 343, 355 - 357, 380, 385, 405, 407a, 412 - 414, 432 - 436, 442, 444, 450 - 452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520 - 523, 535, 536, 538, 541, 620 - 635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410 - 1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518


Látky s výrazně nepříznivými účinky:
E 102, 104, 110, 122 - 124, 127 - 133, 142, 151, 154, 155, 180, 210 - 224, 226 - 228, 230 - 233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310 - 312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954


Vše má dvě tváře, takže i informace se mohou někdy rozbíhat. Z byliny "stévia" je již k dostání sladidlo i v tabletách, v bylinkových lékárnách sušená bylina - té dávám přednost před tabletkami :

Stevia - výhody, rizika a v jaké podobě je nelepší? Stevia je přirozené sladidlo z lístků rostlinky pocházející z Ameriky z čeledi hvězdnicovité, kam patří i slunečnice a sedmikrásky. Výhody: stevia je až 300x sladší než cukr, jde ji používat na slazení za studena i do pečiva, některé studie naznačují, že může významně snižovat krevní tlak a být nápomocná v terapii diabetu dospělých. Rizika: u někoho konzumace vede k nevolnosti až slabosti a bolestem hlavy, při nízkém tlaku jej může dále nebezpečně snižovat a některé studie naopak uvádějí zhoršení diabetu.
V USA stevia stále není povolena prodávat ve své přirozené podobě (extraktu z celých lístků) a nabízí se jen ve formě izolovaných derivátů pod názvy Truvia a PureVia (výrobci Pepsico a Cargill). V EU lze koupit i samotnou rostlinku anebo její sušené lístky a extrakty z nich, ale do soft drinks se dávají uvedené izoláty. Sama doporučuji pouze extrakty z celých lístků a nejlépe si rostlinku přes léto pěstovat a na podzim sklidit a usušit. http://bit.ly/sTEVIA
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya