DIVOKÉ BYLINY NA NAŠEM TALÍŘI

16. dubna 2013 v 18:25 |  návrat k přírodě a zkušenostem našich předků
Jaro je tu a tak mě napadlo podělit se s vámi o několik divokých, jedlých rostlinek, které najdete na jaře snad všude a příjemně si s nimi můžete obohatit svůj jídelníček.
Divoké rostliny sice nemají tak jemnou chuť jako vyšlechtěná zelenina, ale na jejich chuť si velmi brzy zvyknete a přínos pro zdraví je opravdu velký. Plané rostliny obsahují více vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Čistí, odhleňují, posilují imunitní systém ….
Plané rostliny sbírejte jen tam, kde nehrozí jejich znečištění nebo kontaminace škodlivými látkami, ideální je vlastní zahrádka nebo místa vzdálená od lidské civilizace. Také vždy sbírejte jen ty rostliny, které bezpečně poznáte nebo si na sběr planých rostlin vezměte zkušeného odborníka, který vás divoké rostliny naučí poznávat.

Česnek medvědí



Trvalka , 12 - 30 cm, dlouhé, kopinaté listy, bílé hvězdicovité květy.
Listy i stonky lze používat jako pažitku či špenát, to znamená čerstvé listy používame do salátů, ke zdobení pokrmů, do pomazánek, polévek, těstovin…
Cibulky lze jíst syrové nebo vařené. Celá rostlina má silné česnekové aroma, ale osoba, která ho konzumuje není cítit česnekovým aroma, tak jako po konzumaci česneku domácího.
Česnek medvědí příznivě působí na zdraví, snižuje krevní tlak a napomáhá ho udržovat na normální hodnotě, snižuje hladinu cholesterolu v krvi..
Ve srovnání s česnekem kuchyňským má některé léčivé účinky mnohem lepší. Jedná se o přírodní antibiotikum a mezi další příznivé účinky patří: močopudné a projímavé účinky, antibakteriální a antiplísňové schopnosti.
Obsahuje vitamín C, éterické oleje..
Listy česneku medvědího je možno zaměnit s jedovatými listy konvalinky vonné. Při rozlišení pomůže, když listy rozemneme mezi prsty, konvalinka nevoní po česneku, takže záměna je téměř nemožná.

Smetanka lékařská - pampeliška



Pampelišku bohužel mnoho lidí nemá rádo a považuje ji pouze za úporný plevel ničící uniformní vzhled anglických trávníku. Pampeliška je ovšem poklad. Kořen poskytne skvělou očistnou kůru pro játra, mladé listy nahradí salát a povzbudí metabolismus, z květů lze připravit sirup.
Listy lze sbírat po celý rok, ale zjara před rozkvětem jsou nejkřehčí a nejchutnější. Pampeliškové listy obsahují spoustu vitamínů ( B, C a D ), minerálů ( draslík, mangan, vápník, sodík ) a chlorofyl. Pampeliška čistí, odvodňuje a má protizánětlivé účinky.
Tip na jarní salát.
Rajčatový salát s mladými pampeliškovými listy
Tento salát je velmi snadný na přípravu, můžete ho jíst jen tak nebo podávat s hlavním jídlem.
Kombinace chutí je úžasná a zelené pampeliškové lístky, které jsou super zdravé činí tento salát vyjímečným.
Vždy používejte mladé lístky, které jsou jemné. Starší listy jsou pro většinu lidí příliš hořké.
Na salát budeme potřebovat:
2 polévkové lžice jablečného octa
1 malá cibule
1 dc horké vody
2 velká a zralá rajčata
3 hrsti najemno nakrájených mladých lístků pampelišky
hrst nahrubo nakrájených listů bazalky
Ingredience na dressing: 1/2 polévkové lžíce , 1/4 kávové lžičky soli, 1/4 kávové lžičky mletého pepře, olivový olej, dle chuti
1.Cibuli nakrájíme na jemné plátky, dáme do misky a zalijeme 1dc horké vody a 2 polévkovými lžicemi jablečného octa. Cibuli necháme marinovat, zatímco pokračujeme v přípravě salátu.
2. Smícháme dohromady ingredience na dressing, olej přidáváme dle chuti po kapkách.
3. Nasekáme lístky pampelišky a v misce je zalijeme 2/3 dresingu
4. Nakrájíme rajčata ( na kolečka, na kostky..) a položíme je na salát.
5. Vytáhneme cibuli z marinády a lehce ji vymačkáme, položíme na vršek salátu a zalijeme zbytkem dresingu.


Kopřiva dvoudomá



Trvalka, 60 - 150cm, konzumují se mladé listy a prýty ( část stonku s listy ). Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, vysoké procento chlorofylu. Má močopudné účinky, podporuje trávení a čístí krev.
Vařením, sušením nebo ponořením do vody se zničí žahavé chlupy.
Každý rok objevuji nové a nové způsoby, jak kopřivy konzumovat. Nejzdravější jsou čerstvé, proto zde uvádím dva recepty na superzdravou svačinku.
Mandlové mléko s kopřivami
hrst mandlí ( mandle necháme asi 8 hodin namočené ve vodě )
4 datle ( vypeckujeme a necháme také asi 8 hodin namočené ve vodě )
2 banány
špetka skořice
hrst mladých kopřiv
250 ml vody
Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme do hladka. Je to velmi osvěžující a sladká pochoutka, kterou si oblíbí i děti.
Jablečná šťáva s kopřivami
3 jablka
½ citronu
hrst mladých kopřiv
Toto vše odšťávíme, promícháme a ihned konzumujeme. Opravdová jarní vzpruha pro vlasy, nehty a kůži.

Popenec břečťanovitý ( Glechoma Hederacea, Ground Ivy )



Patří mezi moje oblíbené salátové bylinky a nikdy nesmí chybět ve správném jarním salátu.
Je to plazivá trvalka se světle fialovými kvítky, 10 - 15 cm vysoká, kterou nalezneme na loukách, v lesích a na zahradě může lemovat okraje cestiček.
Ke konzumaci sbíráme celou rostlinu kromě kořenů, nejchutnější je brzy na jaře před rozkvětem, ale lze ji sklízet celé vegetační období.
Má jemně kořenitou chuť, něco mezi bazalkou a šalvějí, lze jim okořenit veškeré slané pokrmy ( polévky, omáčky..). Používáme buď najemno nasekané čerstvé nebo rozdrcené sušené listy popence.
Obsahuje vitamín C, draslík, saponin, třísloviny, silice…
Popenec působí příznivě na žaludek, má mírný močopudný účinek, čistí krev, rozpouští hleny…
Nejčastěji se používají mladé lístky do míchaných salátů pro zpestření chuti, listy lze tepelně upravovat jako špenát. Z čerstvých i sušených listků připravujeme čaj, který rozpouští hleny a urychluje vykašlávání při onemocnění dýchacích cest.
Čerstvá vymačkaná šťáva z lístů popence má také léčebné účinky, urychluje vstřebávání modřin a pohmožděnin ( šťávou potíráme kůži ). Čerstvou šťávu lze také použít jako nosní spray, uvolní ucpaný nos a napomáhá při migrénách.
Popenec je neprávem zapomenutá trvalka, kterou se vyplatí znát a mít na své zahrádce. Na specifickou chuť si brzy zvyknete a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že kdykoliv kolem něj půjdete, uďobnete pár lístků.


Kontryhel



Jedlá a léčivá trvalka, 5 - 30cm vysoká, kterou najdeme na loukách, na okraji lesů. Velmi důležitá bylina pro ženy, protože působí příznivě na "ženské" nemoci a potíže.
Působí na činnost žaludku, zvlhčuje kašel, uvolňuje křeče, čistí krev…
Jedí se čerstvé a mladé listy, které mají lehce kyselou chuť. Mladé listy jsou výborné do míchaných salátů s česnekem medvědím, smetankou, šťovíkem …
Nasekané listy kontryhelu, kopřivy, česneku medvědího a šťovíku lze rychle orestovat na trošce olivového oleje a podávat jako přílohu k rýži, luštěninám..


Bršlice kozí noha ( Aegopodium podagraria, Ground Elder )


Trvalka, 50 - 90cm vysoká s bílými květy. Konzumují se mladé i starší listy.
Mladé, ale i starší listy můžeme připravit jako špenát. Chuťově se od špenátu vůbec neliší. Nejchutnější je bršlice na jaře, čerstvé mladé lístky lze přidávat do salátů, do polévek a smažené na trošce olivového oleje jsou výborné k bramborům.
Podporuje trávení, odvodňuje, zvlhčuje kašel..
Obsahuje vitamín C, provitamín A, silice, minerály..
Vymačkaná čerstvá šťáva z lodyh uklidňuje svědění po hmyzím bodnutí.

Sedmikráska chudobka




Trvalka, 15 cm vysoká.
Mladé lístky se jedí syrové i vařené. Svou oříškovou ovocnou chutí je sedmikráska přímo předurčena do míchaných salátů ( listy i květy ). Na jaře je rostlina nejchutnější. Rozsekanými sedmikráskovými květy lze zdobit pokrmy nebo je jíst jen tak přímo v přírodě.
Ze sedmikráskových poupat lze vyrobit kapary.
Pokud potřebujeme ošetřit nějakou ránu, rozdrtíme listy a květy a vytvořenou kašovitou směs přiložíme na ránu.
Tak a teď už víte, jakou super zdravou divokou zeleninu použít do svého jídelníčku. Má to další výhody, je bio a zcela zdarma. Chcete poradit, které plané rostliny by jste chtěli na své zahradě? Kontaktujte Svět Ekozahrad pavlina@svetekozahrad.cz



http://svetekozahrad.cz/ , autorka článku: Pavlína Božková
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 PETR PETR | E-mail | 18. dubna 2013 v 13:13 | Reagovat

kontryhel je vynikající bylinka zvláště pro ženy.

2 ANNA ANNA | E-mail | 18. dubna 2013 v 23:39 | Reagovat

ano,kontryhel je ženská bylina ♥ :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya