ŠŤOVÍK

14. května 2013 v 17:56 |  zdraví
Lidové názvy šťovíku:
kyseláč, kyselanda, šťavel, modrohlávek, kobylí šíp, šťavlík,
(jiné krajové názvy můžete doplnit i vy).
.
Šťovík v literárních pramenech
"Oblíbenou špenátovou rostlinou ve středověku i starším novověku byl šťovík. V pařížské tržnici se ještě roku 1895 prodalo podle M. Úlehlové-Tilschové dvacet milionů kilogramů pěstovaného šťovíku. V Čechách se však již v té době od jeho pěstování ustoupilo. Lesní šťovík se naproti tomu užíval v lidové kultuře donedávna. Na Slovensku se počátkem 20. století prodával na trhu a upravoval na sladkokyselou omáčku se smetanou. Na Rusi a Ukrajině byl zase zapotřebí na známé ščí, tj. zeleninovou polévku ze šťovíku, špenátu, smetany a vajec. Děti na jaře pojídaly s oblibou šťovík syrový, podobně jako šťavel a doplňovaly si tak potřebné vitamíny. Podobně se u nás asi využíval v pravěku. Ze šťovíku se mohly dělat i nápoje. Podle rukopisného sborníku "šlechtických" kuchařských předpisů z první poloviny 17. století se z něj vařil sirup.«
zdroj: z knihy "Jídlo a pití v pravěku a ve starověku", s. 145, Academia Praha, 2005 - PhDr. Magdalena Beranová, CSc.
.
Šťovíková polévka, lidově zvaná BRČÁLKA

Tak ta je nejchutnější na jaře, kdy bylinky mají nejvíc síly a chuti do života. Problém je snad jen v tom, že nejvíc síly a chuti mají i majitelé zahrad a venkovních dvorků. Ti jdou všem planě rostoucím bylinkám po krku ;-) V případě šťovíku je to rozhodně škoda. Po pozření plného talíře chutné smetanové polévky s příjemně kyselkavou chutí na šťovík třeba i vy změníte názor. Já na šťovík už tak kysele nehledím a z jeho přítomnosti na mé zahradě se raduji. Letos jsem se s divokými a plevelnými bylinkami a všelijakými dary přírody usmířila a jejich přítomnost si prostě užívám. Z mé lásky ke šťovíku mi stojí na kamnech hrnec lahodné polévky.
Na staročeskou polévku jsem použila planě rostoucí šťovík, menší tenkolistý druh. Ten mi totiž rok co rok naroste v zahradě a často zbytečně končí na domácím kompostu. Proč jen se tak pilně snažím o to, abych ho ze zahrady vymýtila? Každé další jaro od něj stejně dostanu lekci, kdy je mi naznačeno, že šťovík tu byl dřív než já a tak bych se měla uklidnit. Konečně jsem tyhle přírodní zákony pochopila a vzala si z toho ponaučení. Nech šťovík žít! :-)
Stačí se na něj podívat jiným pohledem. Šťovík obsahuje krom kyseliny šťavelové i spoustu vitamínu C a minerálních látek. Mladé křehké jarní lístky se dají báječně využít v kuchyni do polévek, nádivek i do jarních salátů, proto si místo obývané šťovíkem v zahradě pěkně střežím a se sekačkou mi k němu nikdo nesmí. Alespoň do té doby, dokud v mé kuchyni nevyřídí své letošní pozdravy jara a neuvařím si z něj plný hrnec šťovíkové polévky. A to se právě přihodilo ;-) Docela si i se šťovíkem začínám rozumět a nedívám se na něj jako na obtížný plevel.
Rada do kuchyně:
Při kuchyňské úpravě je třeba dbát na to, aby šťovík byl vždy neutralizován nějakým mléčným produktem (mlékem, smetanou, smetanovým sýrem).
.
Co budeme mít dnes dobrého? Vezmeme ze zahrady trochu toho zeleného lupení a bez většího snažení si uděláme dobrou staročeskou smetanovou polévku.

Brčálka - šťovíková polévka

(polévka má původ na Plzeňsku - Rokycansko)
Od staročeské šťovíkové polévky se moc neliší. Nejprve si připravíme máslovou jíšku, tu rozředíme hovězím vývarem a povaříme. Okořeníme solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Polévku zjemníme smetanou a teprve nyní přidáme šťovíkové lístky. Větší drobně pokrájíme a zavaříme je do polévky. Tu již jen krátce zahřejeme a hned podáváme. Na stůl položíme misku s osmaženými kostičkami housky (nejlépe na suché pánvi).

Staročeská šťovíková polévka

Potřebujeme:
  • větší hrst šťovíku
  • 60 g přepuštěného másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1000 ml hovězího vývaru
  • 200 ml sladké smetany
  • sůl
  • špetka mletého bílého pepře
  • 1 žloutek na zjemnění
vložka do polévky:
  • kostičky bílé žemle opražené na suché pánvi
Postup přípravy:
Šťovíkové lístky otrháme a nakrájíme na menší kousky. Na rozpuštěném másle krátce orestujeme, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání upražíme bledou jíšku. Zalijeme ji studeným hovězím vývarem a metličkou prošleháme, abychom v polévce neměly moučné hrudky. Podle chuti přisolíme a zvolna cca 20 minut provaříme. Do hotové polévky vmícháme smetanu a špetku bílého pepře. Chuť polévky zjemníme žloutkem, který vmícháme do již odstaveného hrnce s polévkou a poté ji už nevaříme. Polévka tak získá krásně hladkou a krémovou texturu a chuť se změní na doslova sametově jemnou. Podáváme s kostičkami bílé žemle, předem opražené na suché pánvi. Ke šťovíkové polévce klidně zakousněte i z bochníčku dobrého kváskového chleba.


.
zdroj:
.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya