ŽIVÁ STRAVA STOJÍ NA ZÁKLADĚ „VNÍMÁNÍ HLASU VAŠEHO TĚLA“

7. srpna 2013 v 18:02 |  zdraví

Živá strava je nejjednodušší způsob, jak si užívat chutě hmotného jídla a přitom nepřicházet o svou energii, zdraví a mladost.
Pokud člověk dokáže přijmout "živou stravu" v její přirozené formě, zjistí, že začne jít s proudem hojnosti a velkého uvolnění od zažitých paradigmat a strachů, ať již v nedostatek živin, tak i v nedostatek svého zdroje hojnosti, který podporuje kreativitu a bezstarostný, šťastný život.
Jedinec tohoto stavu může dosáhnout okamžitě a zcela jednoduše, nebo mu může chvíli trvat, než se na tuto úroveň vyladí postupným zkoušením a poznáváním, co odpovídá jeho stále stoupající vibraci.
Takže v začátcích přechodu, nebo záměru stravovat se "živou stravou", mnohé lidi neustále pronásledují staré vzorce myšlení, které produkují strach z nedostatku, či poškození svého těla.
Velmi často ale o změně stravy přemýšlí právě v okamžiku, když už jsou nějakým způsobem nemocní, ať už akutně, nebo mají dlouhodobou chronickou poruchu čehokoliv - třeba i jen kosmetickou vadu kůže a pod.
Když tento stav vznikne, neznamená to, že jste již své tělo poškodili svým předešlým způsobem stravování a myšlení?
Nekomunikuje náhodou vaše tělo těmito chronickými nerovnováhami a nepožaduje po vás ZMĚNU v obou těchto oblastech, které se nedají od sebe oddělit?

Zákonitě totiž nemůžete jednou stranou svou vibraci navyšovat či vylaďovat se svým zdrojem a na straně druhé ji neustále rozlaďovat zpracovanou, převařenou, přesmaženu, přepečenou stravou, byť obsahuje celá zrna a dokonalé oleje a zeleninu, které znehodnotíte tím, že je vystavíte vysoké teplotě.
Člověk je na planetě jediný tvor, který svou stravu vaří a také je jediný tvor, který trpí tolika chronickými nemocemi a neplodností.
Vaši domácí mazlíčci vám jasně ukazují, co sami se sebou děláte, když vám před očima chřadnou a potřebují léčení svých chátrajících těl následkem zpracované stravy a vašich zbytků, kterými je krmíte.
Takže i domácí zvířata trpí slepotou, hluchotou, onemocněními kloubů, záněty, rakovinou a pod.
Další krásná ukázka jsou divoká zvířata v zajetí, kdy např. gorile musí asistovat u porodu lékaři, jelikož má komplikace jako mnoho lidských rodiček.
Proč?
Všechno jídlo, které bylo tepelně poupraveno, neposkytuje lidskému tělu dokonalou výživu bez vedlejších metabolických škodlivých látek, stejně jako mu nedává životadárnou esenci.
Samo tělo na tepelně upravená jídla reaguje vysláním armády bílých krvinek, které mají za úkol bojovat s infekcí, protožekaždé tepelně upravené jídlo považuje za infekci, která ho ohrožuje na životě. Jíte dvakrát denně, třikrát denně, nebo snad podle moderních doporučení 5-6-7 krát denně?
Čím více budete postupovat se svým vibračním souladem se ZDROJEM, tím více začnete pociťovat, že některá jídla, které jste doposud běžně jedli, s vámi neladí.
Konzumace živé stravy naopak zvyšuje vnímavost nejenom vašeho fyzického těla, ale i duchovní probuzení a to velmi přirozeně, bez potřeby mnoha, mnoha kurzů a přečtených materiálů.
Jenomže to , jak se zvýší vaše vnímání, se nedá teoreticky popsat ani přenést na ty, kteří mají záměr s živou stravou začít.
A lidé, kteří si na svou novou cestu přenášejí své zvyky myšlení a své obavy z přirozených věcí, si podle zažitých starých vzorců víry pro sebe vykládají jisté aspekty živé stravy a tím pokračují v zajetých kolejích.






Proč to takto popisuji?
Protože zjišťuji, že lidé nepozorně čtou a vykládají si jisté instrukce podle sebe.
Pak jistí jedinci mají za to, že jedí živou stravu, když konzumují 3 polévkové lžíce medu v horkém čaji, nebo si spařují "živé kakao", že když jí uvařenou zeleninovou polévku studenou, je to živé, nebo před tím, než si vytvoří konopné mléko, pro jistotu, aby neobsahovalo bakterie, konopná semínka "spaří", ochucují jídlo sójovou omáčkou, pijí bylinné očistné čaje nakoupené v lékárnách, občas se pro jistotu dopují vitamíny a minerály, jedí běžně zakoupené oříšky, které jsou bohužel během loupání tepelně upravené, dávají si k snídani "vločky" - pěkně syrové a jen namočené, aniž by jim došlo, že se vločky před lisováním napařují (pára nevzniká při 42°C) a pod.
Pak uznají, že se jim ulevilo, ale že to nějak není ono.
Bohužel, a to teď píši skrze své velmi dobře procítěné a na vlastní kůži prožité zkušenosti, že se živá strava chová jinak, když se konzumuje vše doopravdy živé a jinak, když se do toho míchají věci, které prošly vysokou teplotou a jiným zpracováním.
Do jisté míry vysoké procento živé stravy v mnoha zdravotních věcech uleví, ale pokud toužíte po opravdovém zdraví, po mladistvém vzhledu a nevyčerpatelné energii a inspiraci, nezbude vám nic jiného, než se jednoho dne opravdu rozhodnout a poskytnout tělu opravdu pouze jen to, co vyprodukovala matka Příroda, která nikdy neuvaří vodu v konvici a nespaří vám bylinky na váš čistící čaj. Nebo vám na poli nevylisuje ovesné vločky, nenapěchuje živiny do tobolek, nevyplodí vám na záhonu teplou zeleninovou polévku a pod.
S tímto pohledem můžeme pokračovat dokonce v rámci "živé stravy", která poskytuje dost možností, jak toto stravování pojmout.
Mnoho lidí začíná tím, že se snaží živou stravou uspokojit své dosavadní návyky.
Začíná to tím, že podle posledních trendů jedí skoro každou 1-2 hodiny. Neustále něco žvýkat, neustále narušovat trávení a nedovolit tělu dobře zpracovat stravu. To způsobuje stále "hlad", protože tělu chybí živiny, které by sice toto jídlo mohlo poskytnout, ale tento neskutečně "kontraproduktivní zvyk" v tom neustále brání.Nemluvě o námaze, která vás nutí neustále něco připravovat k snědku, brát si sebou zásoby a hlídat čas, zda už nepotřebujete přiložit do svých úst další a další zdroj nutných živin. Důsledkem toho studujete výživové tabulky, abyste rozuměli tomu, proč vaše tělo není spokojené a zda mu po šesté či sedmé porci za den poskytujete dostatek bílkovin, tuků, vitamínu B12 a pod.
A v této chvíli může pro mnohé nastat šok, když by měli přijmout myšlenku, že všechno už ve svém těle máte. Všechny živiny si tělo dokáže vytvořit samo. Proč však lidé chátrají a trpí nedostatky?
Protože zatěžování těla každodenním jídlem nevalné kvality, stejně jako neustálé jezení a míchání všeho možného v rámci živé stravy způsobuje překyselení organismu a ten své živiny musí použít na hašení každodenních požárů, místo aby je využil k regeneraci a omlazení. Do toho všeho se plete způsob myšlení, které dává buňkám pokyny k tomu, zda mají mládnout, nebo stárnout, zda se mají uzdravit, nebo zůstat v nemoci, protože právě přišel čas (dle chronologického kalendáře, anatomie, společenských pravidel, televize a časopisů) přechodu, důchodu a odchodu.
Další zátěží organismu, kdy mohou lidé po nějaké době na živé stravě zjistit zastavení regenerace, jsou velmi komplikované a nesprávné kombinace v jednom jídle.
Kdo začne s živou stravou ve formě hutné snídaně (semínka, oříšky, ovoce), obědu ve formě salátů s ořechovými chleby a spoustou oleje, večeři nějakou syrovou pizzou a jako sladkou tečkou pěkným nazdobeným dortem ze syrových ořechů a ovoce, velmi brzy zjistí, že něco není úplně v pořádku. Po počáteční úlevě a nastartování uzdravování se proces zastaví a může se dokonce některé projevy na těle i zhoršit.Mnoho lidí, kteří v tomto duchu pojali živou stravu se nakonec vrátili k vařenému jídlu, protože v něm nahradili tu spoustu ořechů a olejů vařenými škroby, které zpomalí detoxikaci organismu a příznaky intoxikace nejsou tak viditelné, jako když je tělo jednou stranou množstvím ořechů a olejů zatěžováno, na druhou stranu velkým množstvím čerstvého ovoce a zeleniny se snaží rychle této zátěže zbavit.
Často lidé hlavně z našeho prostředí, kteří přechází na živou stravu, začnou tím, že pijí mnoho mrkvové šťávy.
Časem zjistí, že se jim zbarvuje kůže do žluta, vrací se jim problémy s pletí a pod. Přesto stále trvají na tom, jak je dlouhodobé dennodenní pití koncentrované mrkvové šťávy zdravé.
NENÍ.
Mrkev, stejně jako řepa a jiná kořenová zelenina mají velmi silnou koncentraci "škrobů", které časem velmi zatěžují trávení a játra. Když sníte mrkev celou, nesníte nikdy tolik, jako když ji odšťavníte a připravíte o další složky uložené ve vláknině. Nezapomeňte, že mrkev neroste odšťavněná a příroda má k tomu důvod. Další věcí je, že člověk není hlízožravec jako myši, ale plodožravec (do jehož jídelníčku patří ovoce, méně sladké ovoce jako okurky, rajčata, papriky, ořechy a semínka a trocha zelených listů). Mrkev není plod, ale hlíza, stejně jako řepa, brambory, kedlubny, vodnice a pod.
Velmi často touto posedlostí trpí bývalí makrobiotici, kteří mají podsunutý program toho, jak je čerstvé ovoce NEBEZPEČNÉ.
Ano, čerstvé ovoce se nesnáší s vařenými škroby, které makrobiotika považuje za základ lidského jídelníčku. Takže místo škrobů, které ničí jejich těla a způsobují předčasnou smrt i zarytých makrobiotických učitelů, raději z jídelníčku vyřadí čerstvé ovoce.
Co se týká "potravních doplňků", jsou další zátěží pro tělo.
Nejsou to už čerstvé potraviny, ale vysušené prášky, které pro své zpracování v těle potřebují spoustu, spoustu vody, kterou tělu kradou. A jak víme, "mládí" je o určitém procentu vody, stáří je vysušenost a dehydratace.
Jak si udržet mládí a svěžest včetně perfektního zdraví?
Tím, že tělu nebudeme poskytovat dehydratované potraviny v podobě různých prášků,pečeného pečiva, mouky, vařeného zeleniny, smaženého masa a jiných dobrot, grilování, slaných sýrů, mnoha soli, chemikálií, léků, alkoholu, čajů, kávy, cukru a sladkostí a pod a pod.
Ano, i vařená zelenina silně dehydratuje…osobní zkušenost z makrobiotiky.
Zimomřivost souvisí se stavem těla a žádná potravina z vnějšku vás nemůže doopravdy zahřát.
Tělo se zahřívá samo, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, což u drtivé většiny neplatí.
Proto neexistují zahřívací potraviny či čaje, které poskytnou tělu přirozený způsob zahřátí.
Když je tělo zdravé a není zatěžováno přebytky stravy a špatným trávením, svou teplotu v závislosti na vnějším prostředím si reguluje samo.
Během svého makrobiotického stravování jsem se navařila spousty zahřívacích čajů, polévek a jídel...přesto jsem stále trpěla chladem a studenými končetinami. Byla jsem velmi zimomřivá a při venkovních letních sezeních jsem byla první, kdo vrstvil oblečení na sebe.
Na živé stravě jsem zjistila neuvěřitelnou věc a to, že ovoce zahřívá.
Zimomřivost se začala vytrácet, cítila jsem obrovský pokrok a doma jsme nakonec během zimního období stáhli teplotu na kotli.
Přesto vše existuje ještě další stupeň poznání, jak si tělo reguluje teplotu samo. Pokud budete jíst pouze jednou denně celistvé, živé přirozené potraviny - v jednom jídle 2-3 druhy maximálně, zjistíte, že je úplně jedno, co sníte…všechno ovoce zahřívá. Právě jsem pojedla mandarinky a banány…a topím.
Chcete-li tedy zharmonizovat svou teplotu, jezte méně často- 2-1 denně, celistvé, čerstvé plody, trochu zeleného listí (ale nepřehánějte to v množství) a třeba k ovoci sem tam trochu řapíkatého celeru, trošku avokád nebo jednu za dva až tři dny maličkou hrstičku předem namočených syrových oříšků či semínek), nemusíte se bát o to, že byste pociťovali ochlazení organizmu z toho, že jíte syrová jídla. Kdo je začátečník, může si pomoci čerstvým zázvorem.
Nakonec, neexistuje žádná skupina lidí, pro které by nebyla živá strava vhodná…stejně jako neexistuje skupina lidí, nevhodná pro veganství.
Nic takového není a já jsem sama pro sebe tím nejlepším důkazem.
A jak vypadá můj jídelníček v zimě?
Jím to, co se vyskytuje v nabídce v bio obchodech, tedy tato nabídka není taková, jako v běžném hypermarketu.
Jím avokáda, mnoho jablek různých druhů (má nejoblíbenější kombinace je avokáda, jablka a řapíkatý celer), další ovoce jako mandarinky, pomeranče, banány, miluji manga, když se objeví hroznové víno z Afriky, tak si ho s klidem dám, také čerstvé datle, občas kiwi, grapefruity, rajčata, okurky, sem tam nějakou papriku, ledový salát, do smoothies špenát, štěrbák či polníček, sem tam pár namočených mandlí či lískových oříšků, nebo syrových kešu. Raději ale konzumuji avokáda (v pevném, nepřezrálém stavu, kdy se již tuk kazí)…toto jaro si to tělo vyloženě vyžádalo a chce abych dala přednost před ořechy avokádům.
Jablka např. patří mezi ochlazovací potraviny, ale když je sním, zahřívají mě někdy až moc.
Takže, nic není tak, jak je psáno, ale tak, jak to cítíte vy a vaše naladěné tělo.
Ale "strachy a obavy" nejsou dobrými rádci.
Smoothies je skvělá forma, jak dostat do těla pro počáteční vyladění a regeneraci více chlorofylu v čerstvém, nevysušeném stavu.
Nezapomeňte, co se vysuší, už vás nemůže dehydratovat.
Smoothies doporučuji všem pít každý den, dokud nebudete nějakou delší dobu úplně 100% syroví, neomezíte častost jezení alespoň na 2 krát denně a vaše kombinace jídel nebudou míchanice z více než 4 a více druhů potravin.
Potom totiž zjistíte, že vás vaše tělo doopravdy vede a jasně si říká, co chce jíst, jaké množství a jakým směrem se chce ubírat.
Nebo se stanete natolik uvolnění s plnou důvěrou ve své fyzické tělo, že si budete pouze "ochutnávat" pro příjem nových informací, bez starých paradigmat toho, že "jídlo" slouží k výživě těla.



Autor: Marie Špačková
Tento článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.jajsem.com a všemi dalšími uvedenými zdroji, včetně celé této poznámky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya