ENERGIE A VÝŽIVA ZE STROMŮ

24. září 2013 v 15:43 |  návrat k přírodě a zkušenostem našich předků
Každý strom má pro člověka nějaký přínos. Lidé to vědí od pradávna

Žaludová mouka byla běžnou součástí jídelníčku našich předků. Tato výživná potravina dokázala udržet zdraví svých konzumentů i ve velmi nepříznivých životních podmínkách. Nyní zažívá žaludová mouka jakési znovuobjevení. Především je přirozeně bezlepkovou potravinou. Ale obsahuje také velké množství vápníku, fosforu, draslíku a vitamínů řady B a vyšší podíl vlákniny.
Nutriční hodnoty výrobku:
sodík 17mg/kg, draslík 4500mg/kg, fosfor 730mg/kg,vápník 740mg/kg, hořčík 340mg/kg, vláknina 16,8%, bílkoviny 4,1%, nenasycené mastné kyseliny 5,1%, minerální soli 1,2%, sacharidy 72,8%

Žaludovka s trnkou a hlohem

.

Trnka a hloh byly tradičními prostředky už v lidovém léčitelství našich předků. Plody trnky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, tříslovin, glykosidů, cukrů a pektinů a používaly se proti nadýmání, průjmům a žaludeční slabosti. Plody hlohu se v lidovém léčitelství používaly jako uklidňující prostředek na nervy, proti skleróze, nespavosti, migrénám, ale i proti vysokému tlaku a srdečním, cévním či neurotickým problémům. Při dlouhodobém užívání pomáhá hloh i proti srdeční arytmii a je tak vhodný i pro ženy nebo starší lidi.
Žaludovka s trnkou a hlohem vychází z polozapomenuté tradice našich předků a jejich těsného sepětí se silami přírody a jejími plody. Vychutnejte si Žaludovku horkou či vychlazenou, samotnou nebo s přídavkem mléka, rostlinného mléka či medu, filtrovanou nebo nefiltrovanou s jemnou usazeninou, která nápoji dodává hutný a zasycující charakter.

Mouka z jedlých kaštanů bez lepku.

.
Plody jedlého kaštanu jsou známou pochoutkou ze střední Evropy. Kaštanová mouka je vynikající zakladní surovinou pro vytvoření fantastických pokrmů. Ideální přídavek do chleba, koláčů a sušenek. Kaštanovou mouku můžte použít jako náhradu pšeničné mouky - kaštanovou moukou můžete nahradit až 25% mouky pšeničné.

Posilující snídaně:
Přidejte 2 lžíce kaštanové mouky do ranní porce müsli.

Základní nápoj:
1-2 polévkové lžíce kaštanové mouky smíchejte s trochou pramenité vody a zřeďte 1/4 litrem čerstvého mléka nebo hotovým obilným, sójovým či kokosovým nápojem. Chuť můžete vylepšit špetkou skořice, zázvoru nebo pravé vanilky.

Žaludová káva byla starými Slovany ceněna nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro významné dietetické účinky, jimž se přisuzoval vliv na zklidnění a posílení žaludku, jater a sleziny. Byla užívána při střevních těžkostech a poruchách zažívání, při oslabení organismu nebo po nemoci. Obsahuje hodně bílkovin, škrobů a tříslovin a díky hutnému nálevu zasycuje. Dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy byla žaludová káva populární hlavně u slovanských národů, o významu žaludů v lidské potravě ale psali již římští klasikové Ovidius a Vergilius.
Žaludovka je překvapující alternativou k obilným i pravým kávám a vychází z polozapomenuté moudrosti našich předků a jejich těsného sepětí se silami přírody a jejími plody. Vychutnejte si Žaludovku horkou či vychlazenou, samotnou nebo s přídavkem mléka či medu, filtrovanou pro opravdový požitek z její chuti nebo nefiltrovanou s jemnou usazeninou, která nápoji dodává hutný a zasycující charakter. Žaludy použité na výrobu Žaludovky pocházejí z kontrolovaného volného sběru ze zdravých dubů z divoké přírody ekologicky čistých oblastí střední Evropy.

.
zdroj: http://www.dendroterapie.cz/kategorie-produktu/vyzivazestromu/

Jmenované produkty dostanete koupit v některých prodejnách zdravé výživy.
.
PŘIDÁVÁM JEŠTĚ NĚKOLIK ZAJÍMAVOSTÍ VČETNĚ RECEPTŮ:

.
Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky. Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice , vlašský ořech či brambory a zatím co glukóza, fruktóza a maltóza jsou obsaženy jen v malých množstvích. Zastoupeny jsou také minerální látky jako je draslík,fosfor,síra,hořčík, vápník,chlorid,sodík,železo,mangan měď zinek a další prvky. Jedlé kaštany se upravují mnoha způsoby,ale asi nejznámější způsob je pečení kaštanů. Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich zamražení v mikrotenových sáčcích. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.
V lidovém léčitelství se o kaštanu říká :
"Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat, tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat." Z listů a plodů je připravují různé výluhy a tinktury a používá se i k výrobě homeopatických léků.

Věda zjistila :
Jedlý kaštan je mezi stromy, tím čím je fenykl mezi bylinami: stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol. V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny (taniny a bioflavonioidy).
Plody obsahují vedle škrobu (45-58%) a bílkovin (4-7%) hodnotné uhlovodany(22-34%), které slouží všem buňkám, zvláště však nervům, jako přísun energie.
Nadto obsahují plody jedlých kaštanů specifické účinné látky (biogenní aminy, eutrotransmitery), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. V plodech jsou mimoto vitamíny A, B, a C. Protože neobsahují žádné hexóny typu glukózy nebo fruktózy, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům. Jedlé kaštany jsou ideální potravou pro nervy všech

Kaštanovník - mouka z jedlých kaštanů

Kaštanová mouka vzniká díky mletí sušených jedlých kaštanů. Může být použita samostatně, nebo smíchaná s "normální" moukou do chutného pečiva nebo k vaření.
Plody kaštanu jsou bohaté na vitamíny C, B1 a B6, na draslík, vápník, hořčík, fosfor a další důležité látky a doporučují se lidem v rekonvalescenci po nemocech a úrazech, při stresu a nervové zátěži. Použití kaštanů je vhodné při jaterní dietě, jsou dobré na žaludek i krevní oběh a jejich konzumace se doporučuje zvláště v zimním období, kdy je organismus oslabený a unavený a mysl má sklon padat do depresí. Z jedlých kaštanů se rozemletím sušených plodů vyrábí kaštanová mouka, která je přirozeně bezlepková a ocení ji tedy nejen celiaci, ale i diabetici, protože je přirozeně sladká. Přidáním kaštanové mouky do jakýchkoliv receptů docílíme sladké příjemné chuti a ořechové vůně.

Pro inspiraci:
Kaštanový koláč od Paola Petroniho
Potřebujete:
300g kaštanové mouky
40g piniových jader
40g vlašských ořechů
70g rozinek (předem namočené)
rozmarýn
sůl
2 PL olivového oleje
Postup přípravy:
Prosetou mouku dáme do velké mísy. Přidáme tolik studené vody, aby vzniklo tekuté těsto (cca. ½ litru vody). Přidáme olivový olej, špetku soli a rozinky. Dobře zamíchanou hmotu nalijeme do čtverhranné formy vymazané olivovým olejem. Povrch posypeme piniovými jádry, vlašskými ořechy a několika lístky rozmarýnu. Přelijeme olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 30 minut.

Sušenky z kaštanové mouky
Ingredience
  • 60 g kaštanové mouky
  • 200 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • 50 g sušeného rýžového nápoje +100 ml vody"Zajíc"
  • 50 g práškového sladidla "Sladovit"
  • 40 g panenského slunečnicového oleje
  • 5 kapek pomerančového aromatického oleje "Just"
  • 40 g hořké čokolády na vaření BIO (posekat nožem na drobné kousky)
  • 1-2 g práškového anýzu
  • trochu špaldové mouky na vál (cca 20 g)
Zakoupenou kaštanovou mouku jsem ochutnala a chodila jsem na ni do spíže jako na mls, protože je krásně nasládlá. Zatím se mi v hlavě "honilo": "Co s ní"? :-)
Recept jsem vytvořila intuitivně a ruka sáhla po anýzu a hořké čokoládě na vaření z prodejny zdravé výživy. Potěšilo mne, že se čokoláda v kouscích nerozpustila a po vychladnutí byla opět v sušenkách ztuhlá.

Příprava těsta:

Mouky smícháme v míse společně se suchými složkami, včetně na drobno posekané čokolády, práškového sladidla "Sladovit" a koření ( anýz ) a přilijeme rozpuštěný rýžový mléčný nápoj a panenský slunečnicový olej.
Pak ještě přikápneme pro vůni pomerančový aromatický olej, máme-li ho, a vařečkou vypracujeme těsto a vyklopíme ho na vál. Stěrkou mísu vytřeme, bylo by škoda každé trošky těsta, které obsahuje docela drahé suroviny.
Na vále těsto lehce poprášíme moukou a také ho v ní obalíme a rozválíme z něj placku o síle tak 3 mm.
Tvořítkem vykrájíme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
Sušenky pečeme v mírně předehřáté troubě. Teplotu při vkládání máme asi 170°C a pak ji zmírníme, i když vložením studeného plechu teplota sama lehce poklesne. Celkově pečeme cca 40-45 minut při teplotě 150°C a méně, určitě ne více, byly by odspodu tmavé. Doopravdy spíš sušíme. Zkoušíme na jednom kousku odlomením, jak se propékají.
Sušenky jsou bez jakéhokoliv kypřidla, více nenaskočí, a budou pak po vychladnutí pěkně křupavé

Postup přípravy pečených kaštanů :
  1. Nejjednodušší způsobem je, když kaštany vložíme do vody a necháme je po dobu několika hodin nasáknout vodou, abychom předešli jejich vysušení během pečení. (není podmínkou)
  2. Kaštany vyjmeme z vody, osušíme a z jedné strany nařízneme slupku do kříže( do X) špičkou nože.
  3. Rozložíme je na plech (nebo pánev) a pečeme 20 minut při 180-210°C, až se slupka otevře a buď hodně ale třeba i málo a kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké (zkusíme vidličkou ale lépe je jeden kažtan z várky rozříznout).
    4. Horké kaštany trochu pokropíme vodou, zabalíme do starší utěrky,silně stlačíme, aby popraskala slupka(toto není nutné) a necháme je zde asi pět minut. Pak je přemístíme na keramickou misku zakryjeme talířem, aby příliš rychle nevychladly a s potěšením je pojídám
.

Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu.

Při vmíchání do těsta se mi potvrdilo podezření, že mouka, která je bezlepková, nebude v těstě tak úplně spolupracovat. Logicky moc nelepí, ale saje vodu a dává těstu o mnoho hutnější konzistenci, než dostanete s klasickou moukou. U věcí, jako jsou perníčky či sušenky to nevadí, ale pečete-li pečivo, je třeba si na to dávat pozor a udělat těsto o něco "mokřejší" než obvykle. Jinak bude výsledek příliš tuhý.
Co můžete vidět na první pohled - žaludová mouka dává těstu hezkou tmavší barvu. Výsledná barva je samozřejmě poznat i na pečivu, které je skoro tak hezky tmavé, jako z obchodu. S jediným rozdílem, že není barvené karamelem, ale zjevně výživnou bombou ze žaludů.
.

Žaludová káva

Existují dva způsoby, jak si žaludovou kávu připravit. Oba mají posilující a zdraví prospěšné účinky.

Žaludová káva I
Zalijeme 1 polévkovou lžíci sekaných žaludů 200 ml vroucí vody, 30 minut vyluhujeme v zakryté nádobě, scedíme. Pijeme lx až 2x denně při chudokrevnosti, nočním pomočování a lámavosti kostí.

Žaludová káva II
Libovolné množství žaludů oloupeme, nasekáme, nasypeme na pánev a opatrně pražíme. Poté vysypeme do hmoždíře a rozdrtíme (můžeme použít i mixér). Hotovou drť skladujeme v dobře uzavřené nádobě. "Kávu" připravíme přelitím 1 čajové lžičky drti vroucí vodou. Léčebný účinek posílíme, když tuto kávu ještě 10 minut povaříme. Pijeme 1x až 2x denně při otocích lymfatických žláz, při onemocnění močového měchýře či k celkovému posílení organismu. Pro zlepšení chuti můžeme do kávy přidat mléko či kakao.
.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya