JAK VYROBIT JABLEČNÝ OCET

9. září 2013 v 11:55 |  zdraví

Že je jablečný ocet zdravý, to už mnozí ví... ale proč ho kupovat v obchodě, když je jeho příprava tak snadná a levná..

.

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, vápník pro tvorbu kostí a zubů, beta karoten pro boj s volnými radikály a hořčík podporující látkovou výměnu, dále vlákninu s pektinem - ta pomáhá snižovat cholesterol. Působí příznivě i na zažívání a také nabízí mnoho možností používání jak pro vnitřní, tak pro vnější péči o tělo.

  • Po celodenním běhání máte unavené
  • Pomáhá při hubnutí, protože tělo zásobí nezbytnými minerály. Ráno nalačno vypijte sklenici vody s 2 lžícemi jablečného octa a 2 lžičkami medu. Tento nápoj slouží k posílení organismu, prospívá zažívání, tlumí chuť k jídlu.
  • Bolí vás nohy? Připravte si koupel s jablečným octem a odstraníte únavu nohou.
  • Máte vlasy bez lesku? Po umytí si je opláchněte vodou s jablečným octem.
  • Jablečný ocet se samozřejmě také hodí k přípravě jídel místo klasického octa.




Jablečný ocet -1. varianta:
Kilo jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle), vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě.
Dvakrát za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici. Jablečný ocet vydrží v lednici i rok.

Jablečný ocet - 2. varianta
Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit. Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme - kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka..


.
.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya