KŘEN JAKO LÉK

1. října 2013 v 16:25 |  zdraví
Křen má posilující účinek na naši obranyschopnost. To je dáno jak obsahem důležitých živin, tak jeho antibiotickým účinkem - křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce. Je proto výborným doplňkem léčby např. nachlazení, angíny a chřipky, ale dokáže ničit i některé původce onemocnění i v našem zažívacím traktu.

Křen proti kašli a rýmě
V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho obsahované silice mají tu úžasnou vlastnost, že rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.
Křen byl lidovým léčitelstvím už v dávné minulosti velmi často užíván pro léčbu kašle a rýmy. Protože jeho aroma je vážně ostré, a tím jeho konzumace pro mnohé nelehká či nepříjemná, můžeme jeho palčivost zmírnit, a to například zamícháním do vhodného pokrmu, např. pomazánky.



Klasický starý recept na jeho užití v době nemoci říká, že je nejlepší ho nastrouhat a smíchat s medem. Užívat bychom pak měli 3x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
Pozor však na to, že dlouhodobé užívání velkého množství křenu vhodné není. Může pak dráždit ledviny i žaludek (proto není vhodný ani při žaludečních vředech).
Jaké jsou další účinky křenu?

Křen se doporučuje také jako močopudný prostředek při zadržování tekutin v těle - vodnatelnosti.
Dříve se z jeho listů vyráběly obklady - tzv. křenové placky - které se přikládaly na klouby postižené revma a na ztuhlé a bolavé svaly. V těchto případech ulevoval od bolesti a uvolňoval ztuhlé tkáně, působil ale též protizánětlivě, hlavně v případě artrózy.
Křenový obklad proti revmatismu

Křen přiložený jako obklad prohřeje kůži, proto se zevně přikládá hlavně při revmatismu, ztuhlosti svalů, ischiasu, ale i na otoky a omrzliny. Dříve se běžně používaly tzv. křenové placky.
Připravovaly se z jednoho dílu nastrouhaného křenu, pěti dílů mouky a jednoho dílu tuku.
Placka přiložená na čtvrt až půl hodiny na postižené místo, způsobila, že se tkáň silně prokrvila a bolesti ustoupily.
Citlivou kůži však křen může popálit! Je třeba reakci předem vyzkoušet na malém kousku pokožky.
Místo tuku můžeme také použít ocet a křenovou placku před přiložením obalit látkou - působení na kůži je pak jemnější. MOJE POZN. - pokožku je dobré před přiložením křenového obkladu natřít vepřovým. sádlem

Křen v kuchyni
Strouhaný křen s jablky (nebo bez) je u nás asi neodmyslitelně spojený s klasickou českou zabijačkou - je tradiční pochutinou k ovaru. Hodí se ale i k rybám a hovězímu masu, velkou oblibu u nás má také křenová omáčka. Díky pronikavé chuti a vůni se nejčastěji používá na výrobu hořčice, dresingů a pomazánek. Připravit si z něj lze i křenový ocet - naložením několika plátků čerstvého kořene do vinného nebo jablečného octa. Ten pak můžeme používat jako dochucovadlo i jako lék.
Mladé listy křenu selského se dají na drobno nakrájené přidávat v menším množství do zeleninového salátu, který zároveň i příjemně okoření.

Křenový ocet
Pomáhá při bolestech hlavy, zánětech nervů a neuralgii.
Nastrouhaný křen zalijeme octem tak, aby hladina sahala 2 cm nad vrstvu křenu.
Nádobu na osm dní ponecháme při pokojové teplotě, poté obsah prolisujeme.
Křenovým octem potíráme bolestivá místa.

Křenový med
Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1.
Užíváme při nachlazení proti kašli, rýmě i chřipce − stačí tři lžičky denně.

Křenová placka
  • Nastrouhaný křen rozprostřeme na čisté plátýnko a překryjeme jej gázou.Křenovou placku přikládáme na bolestivá, revmatismem postižená místa.
  • Při kašli placku pokládáme na hruď − nejlépe před spaním.
Pozor na to, že křen může podráždit citlivou pokožku - její stav průběžně kontrolujeme. Mírného zčervenání, jehož příčinou je prokrvení pokožky, se však obávat nemusíme.

Křenová šťáva
Křen nakrájíme na kolečka, která rozložíme na sítko a posypeme cukrem.
Křenovou šťávu, kterou cukr z kořene vytáhne, shromažďujeme v hrníčku pod sítkem.
Užíváme jednu lžičku třikrát denně.

Křenový macerát
Tento lektvar je je výborným prostředkem proti únavě.
75 g křenu nakrájíme na kolečka, zalijeme je 0,5 l červeného vína a vše necháme dva až tři dny odstát.
Obsah nádoby alespoň dvakrát denně protřepeme.
Macerát slijeme a při únavě užíváme po lžičkách.



Receptář.cz

.
http://poutnicicasem.blog.cz/1310/kren-jako-lek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya