KŘEN

15. února 2014 v 18:13 |  zdraví

Křen jako pochoutka i lék


Revma křenem léčili již staří Římané. Námořníci si ho brali na dlouhé plavby jako lék proti kurdějím - vitaminu C obsahuje stejné množství, jako čerstvé citrusy. Působí antibioticky, posiluje a pročišťuje, optimalizuje trávení. A navíc dokáže mnoha pokrmům přidat jedinečnou chuť.
Křen má své dávné kořeny v jihovýchodní Evropě, ale je u nás prastarou kulturní rostlinou. Má významné využití kulinářské i zdravotní - v dlouhých zimách byl vždy cenným zdrojem vitamínů, a ani když je dnes zelenina k dostání celoročně, křen svůj význam neztrácí. Je pikatní zeleninou, která má zároveň významné léčivé schopnosti. Rozhodně se vyplatí jej pěstovat na zahradě a používat v kuchyni!
.
.

Křen:

lék, která dává země100 g křenu obsahuje až 100 mg vitaminu C, což je přinejmenším stejně vysoký obsah jako u pomerančů a citronů. Kromě toho obsahuje vitaminy ze skupiny B a minerální soli (draslík, fosfor, vápník, železo).

Ale nejen kvůli vitaminům je i v dnešní době čerstvý kořen křenu vyhledávanou potravinou.
  • Díky přítomnosti silic s příměsí síry má močopudné, organismus povzbuzující a pročišťující účinky.
  • Dále usnadňuje trávení a ozdravuje střevní mikrofloru. Je proto více než dobré, dobré, že křen se i svou chutí skvěle hodí k tučnějšímu masu a je důležitou součástí zabíjaček.

Sirup pomáhá při nachlazení.

Při strouhání a drcení křenu se uvolňují látky s antibiotickým působením - proto je skvělou přírodní medicínou i lžička čerstvého křenu.
Křenový sirup je podáván při chřipce, bronchitidě a kašli, neboť uvolňuje hlen. Sirup z čerstvého křenu se připravuje jednoduše: nastrouhaný či na kolečka nakrájený se prosype cukrem a již za několik hodin pustí léčivou šťávu.
Pozor však na to, že dlouhodobé užívání velkého množství křenu vhodné není. Může pak dráždit ledviny i žaludek (proto není vhodný ani při žaludečních vředech).

Křenový obklad proti revmatismu

Křen přiložený jako obklad prohřeje kůži, proto se zevně přikládá hlavně při revmatismu, ztuhlosti svalů, ischiasu, ale i na otoky a omrzliny. Dřívě se běžně používaly tzv. křenové placky.
  • Připravovaly se z jednoho dílu nastrouhaného křenu, pěti dílů mouky a jednoho dílu tuku.
  • Placka přiložená na čtvrt až půl hodiny na postižené místo, způsobila, že se tkáň silně prokrvila a bolesti ustoupily.
  • Citlivou kůži však křen může popálit! Je třeba reakci předem vyzkoušet na malém kousku pokožky.
  • Místo tuku můžeme také použít ocet a křenovou placku před přiložením obalit látkou - působení na kůži je pak jemnější.

Křen jako lahodná a zdravá příloha k masu, sýrům, i vejcím

Zmínky o kuchyňském využití křenu se datují již ze 12. století. Nejznámější je bílá křenová omáčka k hovězímu a k uzenému masu. Dříve se připravovala i slavnostní křenová omáčka se smetanou, rozinkami a mandlemi.
K uzeninám a ovarům je velmi oblíbený jablečný křen.
Křenem se také ochucuje i hořčice a majonéza, přidává se k nakládaným okurkám nebo červené řepě.
Labužníci doporučují strouhaný křen k tvrdým sýrům, rybám, ale zejména k vejcím natvrdo a zakápnou jej rozpuštěným máslem.

Recepty z křenu

Křenová omáčka

  1. V kastrolu rozpustíme 50 g másla.
  2. Zasypeme je 2 lžícemi hladké mouky a uděláme světlou jíšku.
  3. Jíšku zalijeme 1/4 l hovězího vývaru a 1/4 l mléka.
  4. Omáčku osolíme, přidáme špetku bílého pepře a za stálého míchání provaříme.
  5. Až na samý závěr vmícháme čtyři lžíce strouhaného křenu.
  6. K drůbežímu masu omáčku ještě ochutíme citronem.

Jablečný křen

  1. Jeden velký kořen křenu oloupeme, nastrouháme, v misce zasypeme centimetrovou vrstvou krystalového cukru a přikryjeme.
  2. Litr vody smícháme s 1/2 dl octa.
  3. Šest kyselejších jablek oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a okamžitě ponoříme do roztoku.
  4. Křen s cukrem zalijeme vroucí vodou tak, aby vzniklo "bahýnko" a opět přikryjeme.
  5. Slijeme vodu z jablek, která poté vmícháme do křenu, přidáme lžičku soli a půl lžičky pepře, promícháme a plníme do skleniček.
Pro okamžitou spotřebu však můžeme zvolit i jednodušší postup: stačí smíchat nadrobno nastrouhaný křen s rovněž nastrouhanými, šťavnatými a kyselejším jablky, a lahodná a zároveň pikantní pasta je hotová.


.
http://poutnicicasem.blog.cz/1402/kren
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya