LÉČIVÁ, NÍZKOKALORICKÁ STÉVIE je sladší než cukr.

25. února 2014 v 10:51 |  zdraví
O stevii jsem už asi před 2- 3 roky článek dávala - jak na tento blog, tak i na můj sesterský. Ale tento více informuje jak o jejím širším využití, tak i jejím úspěšném pěstování. Kdo nemá podmínky pro pěstování, můžete si koupit stevii sušenou v bylinkových prodejnách.



Jihoamerická stévie, kterou můžete pěstovat doma, na zahrádce či ve skleníku, je vskutku zázračná. Je neuvěřitelně sladká, přitom nízkokalorická a přímo léčivá. Lístkem můžete osladit moučník nebo nápoj.
Geny pravěkého člověka nutily v době dostatku tvořit zásoby na horší časy. Budování tukových zásob bylo tou nejjednodušší cestou, ledničky a mrazničky byly vynalezeny až o tisíce let později. Základním zdrojem energie jsou cukry, na jejich rozpoznání se u lidí vyvinuly chuťové buňky s receptory rozlišujícími sladkost a atavistická potřeba konzumovat sladké v nás přežívá i v době, kdy se naše tělesná schránka zvětšuje a zvětšuje. Jak dodržovat redukční dietu, když je chuť na sladké silnější než naše silně vyvinutá slabá vůle? Řešením jsou nízkokalorická sladidla, a ta přírodní řešením nejzdravějším.

Sladší než cukr
Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je dnes asi nejperspektivnějším přírodním sladidlem. Už po mnoho staletí je využívána domorodými indiány z kmene Guarani v dnešní Paraguayi a Brazílii. Sladí jí tradiční "místní čaj" yerba maté a listy této byliny využívají i při pálení žáhy. V posledních letech se pěstování stévie rozšířilo po celé Střední a Jižní Americe, v Japonsku, Malajsii, Číně a Koreji.
Účinnou látkou stévie jsou glykosidy steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě jsou 200-300krát sladší než cukr! Sladivost čerstvých nebo usušených lístků stévie je sice nižší, přesto však dosahuje třiceti až čtyřicetinásobku tradičního řepného cukru.
Oba glykosidy jsou termostabilní, při vyšší teplotě se nerozkládají ani nekvasí a proto je možné stévii použít i do horkých nápojů či při tepelném zpracování moučníků, marmelád a jiných potravin.
Co dokáže zázračná "cukrová tráva"?
  • Nekalorické sladidlo do čajů i pokrmů
  • Stévie zvyšuje produkci inzulinu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky (diabetes mellitus II.)
  • Snižuje projevy pálení žáhy
  • Zlepšuje trávení
  • Ústní voda k výplachům nebo žvýkání lístků - omezuje zápach z úst, pomáhá v prevenci kazivosti zubů i parodontózy, jelikož má antibakteriální a protivirový účinek
  • Pár kapek koncentrátu na vatičce k potírání poštípaných míst či hojících se ran, akné či ekzémů má uklidňující a hojivý účinek
  • Snižuje únavu a únavový syndrom
  • Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích
Jak pěstovat stévii
Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušeného materiálu.
Česky se stévie sladká někdy označuje jako "cukrová tráva", i když nemá s trávou nic společného. Je to větvící se trvalka dorůstající v dospělosti až 80 cm, u nás běžně kolem půl metru. Protistojné listy i stonky jsou v mládí jemně ochlupené. Květy jsou drobné, bílé a nenápadné. Hnědá až černá semena v našich podmínkách jenom zřídka dozrávají.
Ve své subtropické domovině roste stévie na písčitých půdách ve vlhkých a neprosychajících lokalitách. Přirozeně se vyskytuje na kyselých zeminách s pH 4-5,5, při pěstování ale toleruje širší rozmezí půdní reakce až do pH 7,5. Zasolené půdy však stévii nesvědčí. Optimální je kvalitní zahradní substrát s vyšším obsahem humusu.
  • Stévie je vysoce náročná na teplo, optimem je teplota nad 25 °C. U nás ji lze pěstovat v nádobách, můžeme ji letnit nebo vysadit na slunný záhon v záhřevné lokalitě; nejlépe se jí ovšem daří ve skleníku, kde vykazuje intenzivní růst a největší přírůstky.
  • Při teplotě pod 10 °C rostlina zastavuje růst a při poklesech teplot k 5 °C vadne. První podzimní mrazy rostliny zničí. Stévii můžeme přezimovat při teplotě 8-14 °C.
  • Substrát nesmí v průběhu přezimování proschnout, udržujeme jej ale pouze mírně vlhký.
  • Na zimu rostlinu sestříhneme na výšku asi 10 cm nad povrchem substrátu. Nadzemní část postupně úplně zaschne, stévie má však na kořenovém krčku vytvořeny vegetativní pupeny, ze kterých na jaře opět obrazí.
  • Při obnovení růstu je vhodné rostlinu přesadit do větší nádoby.



Stévie ze semínka
Vegetativně množené rostliny stévie je možné koupit už i u nás. A ještě nověji jsou ke koupi i semena této bylinky, což nám při troše trpělivosti umožní vypěstovat si doma vlastní, zdravé a bujně rostoucí rostliny.
  • Drobná semena stévie vyséváme v únoru nebo březnu do skleníku. Vysejeme je na povrch substrátu a jenom lehce zasypeme tenkou vrstvičkou kompostu nebo agroperlitu.
  • Udržujeme teplotu nad 20 °C.
  • Když jsou semenáčky dost velké k uchopení, přepikýrujeme je do květináčků. Zpočátku rostou pomalu, na předpěstování rostlin musíme počítat s dobou 7-8 týdnů.
  • Ven je umísťujeme až koncem května, kdy nehrozí výrazné noční poklesy teplot.
  • Zaštípnutím rostliny podpoříme její větvení.
  • Sklízíme mladé části výhonů a konzumujeme je za čerstva, nebo je sušíme na vzdušném suchém místě. Výhony lze sklízet, jakmile dosáhnou 40-50 cm, krátíme je asi na 20 cm. Další sklizeň může následovat za 2-3 měsíce v závislosti na přírůstcích. Při pěstování ve skleníku stévie obrůstá rychleji.

Autor Peter Gajdošin.

PŘIDÁVÁM RECEPT:

Účinky rostliny stévie
  • antibakteriální účinky
  • hojivé účinky
  • zvýšení citlivosti na hormon slinivky břišní (inzulin)

Stéviový extrakt.
Potřebujete hrníček omytých stéviových lístků a čistou vodku (v lékárnách lze sehnat i čistý etanol na výrobu bylinných tinktur apod. Osušené lístky vložíme do sklenice a zalejeme vodkou (etanolem) tak, aby byly všechny ponořené. Takto necháme odstát 24 hodin. Lístky poté přecedíme přes plátýnko. Ze získaného roztoku je třeba odstranit alkohol a to tak, že roztok zahříváme na vodní lázni cca 20 minut při nižší teplotě (etanol se vypařuje při teplotě 80 °C). Nevaříme, abychom nepřišli o cenné látky. Poté roztok nalejeme nejlépe do lahvičky s kapátkem a uchováváme v ledničce, kde vydrží až 90 dnů.
Je možné k přípravě použít i sušenou stévii, v tom případě jen polovinu množství byliny. Vzhledem k tomu, že mají velkou savost, je lepší je zalít převařenou vychladlou vodou tak, aby byly mokré, jen nasáklé - nepřelívat vodou nadměrně. A teprve teď zalít alkoholem.
Užívá se po kapkách - do nápojů, do těst ap. Každý musí vyzkoušet v praxi množství použití - zpočátku méně, a po ochutnání přidávat. Stévie nemá příchuť která vás hned okouzlí, ale nahradí škodlivý cukr a jejím kladem je, že je i lék. A nejen pro diabetiky.


článek je možné kopírovat, sdílet pouze s tímto odkazem:
s díky Anička


článek s příbuznou tematikou Příběh dvou sladidel:
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya