PLANÉ BYLINY V KUCHYNI

3. března 2014 v 21:48 |  zdraví
Spousta vitaminů a minerálů vám možná roste zadarmo pod okny nebo na nejbližší louce. Můžete je hned na jaře zařadit do rodinného jídelníčku.
.
.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Výhonky mladých kopřiv mají pro organismus vynikající čisticí účinky, takže kopřiva by se na našem stole měla objevit každé jaro hned mezi prvními. Obsahuje velmi mnoho látek, zejména draslík, vápník a železo, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a další.
Působí močopudně, snižuje hladinu krevního cukru, pomáhá vázat železo v těle, užívá se při jaterních a žlučníkových chorobách, avitaminózách, chudokrevnosti a všeobecně k povzbuzení metabolismu.
V kuchyni můžete spařené a nahrubo pokrájené mladé výhonky kopřiv použít na mnoho způsobů. Jdou uchovat i v mrazáku na zimu. Vynikající jsou přidávané do leča, nádivek ( velikonoční nádivka se bez nich neobejde ), nákypů či do těsta na bramboráky zvané kopřiváky, dají se zapékat například s bramborami, pórkem a sýrem.


  • Špenát z kopřiv využijete jako přílohu k vejci, masu, bramborám či s chlebem, výborný je i na plnění palačinek nebo do slaného závinu z listového těsta. Mladé výhonky kopřiv na hrubo překrájejte, spařte vařící vodou - nevařte. Na pánev dejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Nechte podusit a nakonec lehce zaprašte hladkou, případně celozrnnou moukou a nechejte opražit. Směs přidejte spolu s rozetřeným česnekem do hrnce s kopřivami, promixujte a zjemněte smetanou. Můžete jemně prohřát - ne varem. Osolte, připepřete.
  • Na kopřivovou polévku potřebujete opět pouze mladé výhonky kopřiv, a receptura je v podstatě stejná jako na špenát. Po rozmixování kopřiv s cibulí s jíškou a česnekem přilejte podle potřebného množství porcí horké mléko nebo smetanu, rozšlehejte 1- 2 vejce a prohřejte. Na talíři posypte strouhaným sýrem a kostičkami opečené celozrnné housky.
  • Na gratinované kopřivy si nejprve na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte spařené a nahrubo nakrájené kopřivy. Směs na pánvi zalejte rozšlehanými vejci, okořeňte česnekem a pepřem, posypte strouhaným sýrem a nechejte pod pokličkou ztuhnout. Podávejte s chlebem nebo s bramborem.
Recepty na nádivky máte jistě vlastní, vyzkoušené. V opačném případě jich spoustu najdete na internetu.
.

.
Česnek medvědí (Allium ursinum L)
Čerstvé zelené listy medvědího česneku jsou výborné pro jarní omlazovací kúru, protože odhleňují a čistí žaludek, střeva, ledviny i krev a odstraňují tak z těla škodlivé látky. Dokonce mají léčit i chronické kožní choroby a snižovat krevní tlak. Pozor, nezaměňte je s velmi podobnými, ale jedovatými listy konvalinkovými - ty ale nemají česnekové aroma.
  • Drobně nakrájené či nasekané listy můžete sypat na chleba s máslem, na brambory nebo přidávat jako koření na talíř s polévkou. Připravuje se z nich i špenát. Aby nebyl štiplavý, doporučuje se smíchat listy česneku s kopřivovými výhonky alespoň půl na půl.
  • Na medvědí víno si připravte čtyři hrsti nadrobno pokrájených listů medvědího česneku na jeden litr bílého vína. Listy nasypejte do horkého vína, nechte přikryté jeden den louhovat, pak přeceďte, víno oslaďte medem podle chuti, slijte do lahve a uložte v chladu. Doporučuje se sklenka obden po doušcích. Výborně pomáhá na trvale zahleněné průdušky a s tím spojené těžkosti při dýchání a dýchavičnosti.
.
Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea)
Tato bylinka se v lidovém léčitelství používá při průjmech, kašli, zahlenění dýchacích cest a ledvinových kamenech. V kuchyni se pro svou příjemnou vůni a "divočinovou" chuť připomínající něco mezi šalvějí a bazalkou, používá mladá nekvetoucí nať, případně ještě měkká kvetoucí nať, která podporuje trávení, čistí krev a rozpouští hleny.
Výborná je na chleba s máslem, do pomazánek, bramborové polévky, karbanátků, omáček.Nať si dokonce můžete usušit, podrtit a přidat do směsí sušených (nebo mražených) a natí používat jako koření celoročně.
  • Směs natí může tvořit například:
nať petržele, libečku, celeru, česnačku, pampeliškových listů, popence. Petrželové natě dáváme nejvíce - 3 díly, libeček, celer - 2 díly, ostatních bylin po jednom díle.
  • S čerstvými ranými brambory, si připravte omeletu s popencem. Brambory neloupejte, jen je důkladně omyjte, nakrájejte na jemnější kolečka a na pánvi na sádle je osmahněte do měkka Rozšlehejte vejce, osolte, přidejte nadrobno nasekaný popenec a pokrájenou zelenou cibulku. Zalijte brambory a nechejte pod pokličkou ztuhnout.
  • Bramborový salát s popencem je také výborný. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na kostičky pokrájejte i cibuli, pak ji přelijte vařící vodou, kterou po dvou až pěti minutách slijte. Vajíčka uvařte natvrdo a pokrájejte nadrobno. Připravte si podle chuti tolik nálevu z octa, soli a cukru, aby všechen vsákl do brambor. Pokrájené brambory smíchejte se spařenou cibulí, zalijte je nálevem, pak vmíchejte nadrobno nasekaný popenec, opepřete a dobře promíchejte. Salát posypte připraveným vajíčkem a nechte v chladu uležet.
  • Na náplň do bylinkových brambor si připravte sýr, nať popence, máslo, utřený česnek a vejce. Brambory se slupkou upečte v troubě do poloměkka a vydlabejte je. Do misky přidejte k vydlabané bramborové hmotě ještě sýr, nadrobno pokrájený popenec, kousek másla, utřený česnek podle chuti a vajíčko a dobře rozmíchejte. Hmotou naplňte vydlabané brambory a nechte je v troubě ještě 20 minut zapéct.
.
.
Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)
Jarní kuchyňskou surovinou jsou i téměř všude rostoucí sedmikrásky, které obsahují vitamin C, minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulin… 10 květů sedmikrásek dokáže pokrýt denní dávku vápníku.
Drobné listy a květy sedmikrásek se přidávají za syrova do jakýchkoliv salátů, pomazánek, na posypání míchaných vajíček, rizota i těstovin. Můžete je přidávat na chleba s máslem nebo je používat jako ozdobu na pudink, ovocné poháry. Sušené květy sedmikrásek se nádherně rozvinou po přidání do šálku zimního čaje. Navodí úžasnou letní pohodu zejména při zatažené obloze.
  • Sedmikráskovou polévku připravíte z jednoho litru zeleninového vývaru, krupice, cibulky šalotky, hrsti sušených hub, hrsti sedmikráskových listů a květů, kmínu, 3 vajec, pažitky a soli. Houby uvařte ve vývaru s kmínem doměkka, přidejte lžící opražené krupice a povařte ještě deset minut. Vajíčka umíchejte na cibulce, dejte na hluboký talíř a zalijte polévkou a pak přidejte posekané listy sedmikrásek a několik celých květů sedmikrásek. Nemáte-li po ruce houby, dejte místo nich na kostičky nakrájené brambory.
Fialka neboli violka vonná (Viola odorata)
.
.
Nádherně vonící květy fialek se celá léta používaly při výrobě parfémů. Své využití ale mají i v kuchyni a v léčitelství. Látky obsažené ve fialce podporují odkašlávání a vylučování hlenů, mají močopudné účinky a příznivě působí při revmatismu.
Fialkovou rýži připravíte tak, že rýži jednoduše zalijete mlékem a uvaříte běžným způsobem doměkka. Dávkujte zhruba 10 fialkových květů na 250 g rýže. Podávejte jako přílohu.
  • Modrofialový fialkový ocet připravíte z jablečného octa, když do něj nasypete květy violky vonné. Podle množství použitých květů ocet za pár dní získá více či méně modrofialovou barvu, používá se na saláty.
  • Fialkové cukrové květy, které se používají na zdobení a vypadají nádherně třeba na cukrové polevě, připravíte také jednoduše. Květy fialek prostě vložte do sklenice, bohatě zasypte cukrem krupicí a protřepejte. Sklenici neuzavírejte a každý další den ji zkontrolujte - pokud je cukr navlhlý, přidejte další cukr a obsah sklenice vždy znovu protřepejte. Za pár týdnů získáte kromě cukrových květů také krásně voňavý cukr do koláčů, pudinku, na poháry a nejrůznější dezerty.
Sušené fialkové květy zrovna jako květy sedmikrásky navodí v zimě letní nostalgii. Na rozdíl od sedmikrásky kterou můžeme dát na ozdobu do šálku jakéhokoli čaje, je sušený květ fialky méně výrazný a lépe vyniká ve světlých čajích, například v heřmánkovém.
Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale)
Tento něžný "plevel" neoblíbený zahrádkáři vám na jaře může pomoci harmonizovat metabolismus. Listy a stvoly obsahují důležité hořčiny pro trávení, vitamin C, skupinu vitaminů B a provitamin A, kořen a stvoly obsahují inulin vhodný pro diabetiky. Mladé listy se přidávají do salátů, očištěné a nadrobno pokrájené mladé kořínky můžete spolu s kořenovou zeleninou přidávat například do polévek či do rizota.
Mladé listy pampelišek se dají do salátů míchat s listy hlávkového salátu, s mladými lístky šťovíku, popence, pažitkou, s pokrájenými rajčaty, cibulkou šalotkou i petrželkou. Pro jejich nahořklou chuť jich přidáváme v menším poměru.
Diabetici by měli pampeliškovou sezonu co nejvíce využít a rozkousat každý den 5 syrových pampeliškových stvolů.


.
http://poutnicicasem.blog.cz/1403/plane-byliny-v-kuchyni
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya