ŠPALDA, JÁHLY, KROUPY ....

5. května 2014 v 12:10 |  zdraví
Naši předkové neznali potravní doplňky, neabsolvovali detoxikační kúry, nepolykali probiotika ani prebiotika. Proč tedy neměli trávicí potíže jako my?

S rostoucím zájmem o zdravou výživu objevil netradiční obiloviny i dnešní jídelníček.
Velkou zásluhu na tom měl jejich jídelníček. Obsahoval obiloviny, luštěniny, zeleninu, trochu ovoce, kousek domácího sýra, ryby a vzácně maso. Vše si pěstovali sami, příprava pokrmů byla jednoduchá, jejich strava plná vitamínů, minerálů a vlákniny. Tu poslední čerpali hlavně z obilovin, mnohých dnes trochu pozapomenutých, jako jsou třeba špalda, proso nebo pohanka.



V novém pojetí

Pšenice špalda má oříškovou chuť a ze všech obilovin nejvíc bílkovin. Cení se i pro obsah draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a zinku. V poslední době zájem o tuto obilninu stoupá, a tak ji prodejny zdravé výživy nabízejí nejen jako celé zrno, ale také v podobě mouky, krupice, krup, vloček či jemně mletých klíčků. Zrna a kroupy se dají kombinovat se zeleninou, houbami či masem jako hlavní jídlo, klíčky i vločky chutnají třeba v jogurtu. Moukou lze obohatit těsta na moučníky.
Proso se považuje za nejstarší obilovinu kultivovanou člověkem. Proso a jáhly (loupané proso) jsou bohaté na bílkoviny i minerály. Výjimečný je také obsah železa a vitamínů B1 a B2. Neobsahují lepek, hodí se tedy i pro nemocné celiakií. Jáhly se dále zpracovávají na mouku, krupici, vločky, pukance a těstoviny. Výtečný je například jahelník s houbami nebo nákyp se sušenými švestkami či medem.

Dar tatarských neznabohů

Pohanku přivezli do Evropy ve 13. století v sedlových vacích tatarští nájezdníci. A protože to byli podle tehdejšího mínění pohani, začalo se pohanka říkat i dovezené plodině.
Patří do čeledi rdesnovitých, takže nejde v pravém smyslu o obilninu. Obsahuje však stejně jako ony velké množství rostlinných bílkovin, sacharidů, vlákniny, minerálů a vitamínů skupiny B a E. Její největší přednost ale spočívá v rutinu, látce, jež zpevňuje stěny cév a žil, snižuje krvácivost dásní a pomáhá léčit hemoroidy. Spřátelit by se s ní měli rovněž lidé trpící křečovými žilami.
Kromě tradičních sladkých i slaných kaší se z pohanky dají po smíchání s mletým masem udělat skvělé karbanátky či sekaná, zajímavě ochutí také saláty a pomazánky.

Další netradiční obiloviny a výrobky z nich
Název
Charakteristika
Použití
Tritikale (žitovec)
Kříženec pšenice a žita
Pečení (chléb, placky)
Bér vlašský
Příbuzný prosu
Kaše, nákypy, místo rýže
Amarant
Velký obsah bílkovin a nenasycených mastných kyselin
Listy jako špenát, bezlepková mouka
Čirok
Botanicky se podobá kukuřici
Pečivo, cukrovinky, zkvašuje se na alkohol
Křibice (svatojánské žito)
Draslík, fosfor, vláknina
Chlebová mouka, kaše
Špaldový kuskus
Celozrnná těstovina
Na sladko, na slano, příloha
Špaldový bulgur
Vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku
Saláty, nádivky, přílohy k masu
Zelený kaviár (grünkern)
Polozralá, opražená zrna špaldy
Mouka, krupice, tzv. pestrá polévka

Jídla předků chutnají i současníkům


S rostoucím zájmem o zdravou výživu objevil netradiční obiloviny i dnešní jídelníček. Potvrzuje to také šéfkuchař pražské restaurace Maranatha Josef Paleček, který zde nejčastěji pracuje s pohankou a jáhlami: "Tohle pozapomenuté dědictví po našich předcích totiž přináší tělu kromě jiných pozitiv také vlákninu, která má dobrý vliv na činnost trávicího ústrojí. Navíc jsou tyto obilniny lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté. Protože neobsahují lepek, mohou si na nich pochutnat i nemocní celiakií. U nás v restauraci patří k nejoblíbenějším jídlům z obilnin pohankový prejt a lahodně sladký jahelník s kousky ovoce."

Protože se netradiční obilniny v našich domácnostech stále ještě běžně nepoužívají, poradil šéfkuchař Maranathy několik triků, jak při jejich tepelné úpravě dosáhnout co nejlepšího efektu:

  • Nepřipravuje-li se kaše, je vhodné obilniny nejprve orestovat na oleji a teprve pak zalít studenou vodou a vařit pod pokličkou jako rýži.
  • Při vaření musí být v hrnci vždy dostatek tekutiny. Poměr pohanky i jáhel a vody je 1:3.
  • Během varu se voda v případě potřeby přidává už jen po lžících a obilniny se nemíchají.
  • Chuť jídel z netradičních obilnin zvýrazní čerstvé bylinky.
Co se vyplatí vědět
U mlýnských výrobků z netradičních obilnin ověřit dobu minimální trvanlivosti. Blíží-li se ke konci, lépe je nebrat, časem u nich dochází k nežádoucím změnám. Opracování obilky naruší a sníží jejich trvanlivost.
Chuť těchto obilovin musí být nasládlá, nikdy nahořklá či kyselá.
Dobře vyzrálé jáhly jsou měkké, suché a lesklé. Staré páchnou zatuchlinou a mohou v nich být i roztoči.
Kvalitní kroupy a krupky jsou bílé, nažloutlé, někdy mírně namodralé.
Ovesné vločky není dobré kupovat do zásoby, kvůli vyššímu obsahu tuku dost brzy žluknou.


Věra Stejskalová, Právo

MŮJ DODATEK:
Jáhly jsou v naší kuchyni nedoceněné. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností.
Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy.
Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.

Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout.
Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.
Jáhly lze upravovat na slano i sladko.


Třeba vás zaujmou recepty:



Články z tohoto blogu je možné šířit v nezměněné podobě vždy s uvedením těchto stránek http://poutnicicasem.blog.cz/ jako zdroje, případně i těch, které já uvádím jako zdroj.
S díky Anička
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya