BYLINKOVÁ SŮL, DOMÁCÍ ČESNEKOVÁ PASTA BEZ SOLI

7. června 2014 v 16:28 |  zdraví

BYLINKOVÁ SŮL

.

Bylinková sůl patří přesně mezi takové produkty, které si lze velmi dobře vyrobit doma. Samozřejmě je ideální, pokud máte vlastní nasušené bylinky, nasušený česnek, případně pro efekt i fialový sléz či oranžový měsíček. Pokud ovšem vlastní nemáte, ničemu to nevadí. A pokud si pořídíte i hezkou skleničku, máte v cuku letu velmi vhodný dárek..

Co vše do bylinkové soli dát? Každý dle své chuti. Neměla by tam chybět sůl a to sůl jemná, na kterou se byliny lépe lepí. Určitě je vhodné použít sušený česnek. Určitě by neměla chybět bazalka a dobromysl. Dobromysl / oregáno / je vhodná usušená rozkvetlá i s fialovými kvítky. Dále se meze fantazii nekladou. Do soli lze přidat paprikové floky, měsíček a slézový květ / vše samozřejmě usušené / - ale ne mnoho, sůl by pak mohla být hořká. Můžete přidat rozmarýn, saturejku, tymián. Můžete si udělat takových solí více, každou jinou.
Veškeré suroviny dáme do sekáčku od mixéru a nasekáme nadrobno. Nakonec do směsi přidáváme ještě i hrubozrnnou sůl a vše dáme do mlýnku, aby směs byla víc práškovitá.

DOMÁCÍ ČESNEKOVÁ PASTA BEZ SOLI
Česnek je jednou ze zásadních surovin, se kterými pracujeme v české kuchyni. Česnek je velmi významnou plodinou obsahující silice, fytoncidy, vitamíny A, D, C, také některé vitamíny skupiny B, jód, minerální látky a stopové prvky. Velmi důležitý je však allicin, látka, která má antimykotický a antibakteriální účinek. Není od věci si nevšimnout podobnosti latinského názvu česneku - Allium sativum a právě díky té velmi důležité látky - allicínu. To má samozřejmě svůj důvod. Právě tato látka především dělá česnek česnekem. Antimykotické znamená protiplísňové a jak píší pánové Janča a Zentrich ve svém herbáři, česnek ničí spolehlivě více než 500 kmenů obávaného zlatého stafylokoku z 560 známých.
Česneku neodolá ani plíseň Candida albicans, která je - jak psáno - podhoubím vážných nemocí. Schopnost česneku bojovat právě s Candidou albicans lze využít i při zevním použití a také při léčení dýchacích cest. Navíc česnek ozdravuje flóru ve střevech, léčí infekční průjmy rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak, působí antiskleroticky, snižuje koncentraci cholesterolu v krvi a zvyšuje jeho vylučování.
Ovšem je to také docela zásadní potravina v dráždění žaludku a žlučníku pro ty, kteří mají se žaludkem a žlučníkem problémy. Zvláště v kombinaci se smaženým jídlem - například takové bramboráky jsou pro mnoho lidí se slabým žlučníkem přímo vražednou kombinací dráždivých složek.
Výhodou česneku je to, že česnek je surovina, která velmi dlouho vydrží. Potřebuje k tomu ale chladné a suché prostředí, což se například u nás příliš nevyskytuje. Máme buďto vlhko nebo teplo. Pokud je sucho a chladno - nikoli mráz, lze česnek svázat do copů a ty si právě na takovém místě pověsit. Vydrží až do jara.
Jak na to :
Pastu vytvoříme tak, že česnek nejprve oloupeme. Pak si připravíme buď prkénko a můžeme - nejlepší možnost pro zachování všech aromatických látek - prostě česnek utřít klasickým způsobem nožem - ovšem ruku na srdce, mnozí z nás se tohoto postupu při zpracování rádi vzdají.
Pak nezbývá než použít mixér - klasický stacionární, ruční ponorný nebo sekáček k mixéru. Vložíme stroužky česneku do sekáčku a přilijeme olej - asi do 1/3 celkového množství česneku. Můžeme přidat i jiné suroviny - kuličky barevného pepře, paprikové floky, feferonky, česnek medvědí, bazalku, atd. Vše rozmixujeme a naplníme do malých skleniček. Uzavřeme a uschováme v chladu. Můžeme si vytvořit vytvořit různé česnekové pasty podle toho, čím základní recept obohatíme.
Pokud máme pasty větší množství, je dobré nechávat si v kuchyni pro přímé použití jen malou skleničku a zbytek uchovávat v chladu.



upraveno podle

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya