CIBULE

30. července 2014 v 13:14 |  zdraví
Cibule se rozšířila do celého světa ze západní Asie, kde původně rostla divoce, jako planá rostlina. Protože místní obyvatelé brzy objevili její výrazně léčivé účinky a mnohostranné využití v kuchyni, přestěhovala se do zahrad a lidé ji začali šlechtit pro svou potřebu. Postupně se rozšířila do celého světa a dnes ji najdeme ve spoustě odrůd a typů.. bílé, žluté, červené, malé, velké, sladké, pálivé.. ať je jakákoli, v kuchyni je nepostradatelná a pro naše tělo zdravá a léčivá!
Léčivé látky obsažené v cibuli
Z pohledu lidového léčitelství je asi nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli allicin. Allicin je látka se silně antibiotickým účinkem . Cibule také obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum , vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód..



Ne nadarmo se říká, že vařit jídla s cibulí znamená "Vařit jako sedlák a jíst jako král"..


Cibule a léčení nemocí z nachlazení, angíny a chřipky
  • Cibule má i močopudnou schopnost. Upravuje také hladinu cukru v krvi pomocí glukokininů , a je proto velmi důležitou bylinou i potravinou pro diabetiky.
Další ze schopností cibule je zlepšení odkašlávání. Organizmus se snaží vylučovat sirné látky a silici z cibule také zvýšením hlenotvorby a řídký nový hlen s antimikrobiálními vlastnostmi cibule účinně čistí průdušky zředěním a uvolněním hlenu starého hustého ke kašli dráždícího.
Příznivý vliv cibule se také využíval při zánětech v nosohltanu, celkových virózách, horečce, chřipce a chorobách z nachlazení, kdy se užíval cibulový čaj s rumem, medem nebo jen tak samotný, neochucený. Na začátku podávání se obvykle doporučovala lžíce čerstvě vymačkané šťávy z cibule, po té dál se užívá čaj po hltech.
Starý dobrý recept na kašel - šťáva z nakrájené cibule posýpané cukrem - je jedním z nejznámějších způsobů použití cibule při léčení nemocí respiračního ustrojí. Podobný účinek má také odvar z cibule, známý pod názvem cibulový čaj. Jak šťávu, tak čaj bychom v době nemoci měli užívat alespoň 3-4 krát denně, uleví našemu dýchání, zlepší odkašlávání a postupně zredukují ony mikroskopické vetřelce v našich dýchacích cestách. Na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutin zase platí vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule, sice si malinko popláčeme, ale vězte, že ono štiplavé pálení v nose se dá chvíli vydržet. Účinné látky ve výparech z cibule nám pomohou s ničením mikroorganismů, které se uhnízdili na sliznici v našich dutinách a tam škodí.
I ostatní látky, jako jsou výše uvedené vitamíny a minerály, nám pomohou zkrátit dobu léčení, protože posílí obranyschopnost našeho těla.


Recept na šťávu z cibule
cibuli nakrájenou na kolečka posypeme 2-3 lžícemi cukru, šťávu pustí již za chvíli, podáváme několikrát denně 2-4 lžičky)



Cibulový čaj proti kašli a nachlazení:
  • Cibule, vařící voda, med nebo třtinový cukr, citron, trochu strouhaného kořene zázvoru, skořice, pár hřebíčků.

  • Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku, zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme i se zázvorem, kouskem skořice a hřebíčkem asi 10 minut. Po scezení přidáme citronovou šťávu a med nebo třtinový cukr. Někdo si přidává do šálku tohoto čaje kousek syrového másla a nechá jej rozpustit.
Čaj pomáhá proti nachlazení, chřipce, viróze, zánětu průdušek.

Cibule a trávení
  • Cibule má mnoho příznivých vlivů na náš trávicí trakt. Posiluje žaludek a střeva, kde napomáhá udržet zdravou mikroflóru. Také zlepšuje chuť jídlu a následně i trávení potravy, protože stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv.
Cibule a krevní oběh
  • Cibule se už od nepaměti používá k redukci vysokého krevního tlaku. Silice a jiné účinné látky mohou opravdu velice efektivně snižovat vysoký tlak a při pravidelném užívání by u mnohých "lehčích případů" dokázaly nahradit některé chemické preparáty. Tento účinek se dá prokázat už několik chvil po její konzumaci - prostým změřením krevního tlaku před a po požití cibule.
  • Snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi je dalším úžasnou vlastností této rostliny. Pomáhá předcházet zdravotním komplikacím, jako jsou křečové žíly, poruchy prokrvování (např. studené ruce a nohy), hemoroidy, ale i závažnějším, jako je např. infarkt.
  • Cibule celkově podporuje srdeční činnost a čistí náš cévní a žilní systém.
I diabetici by měli být velkými přáteli a častými konzumenty cibule, protože snižuje hladinu krevního cukru.
Vnější užití cibule
  • Cibule je známým a účinným lidovým lékem na bodnutí a štípnutí hmyzem - a opravdu účinným. Na postižené místo si co nejdřív přiložíme plátek čerstvé cibule, omezíme tak otok i nepříjemné svědění a zarudnutí.
  • Cibule se ale díky svým dezinfekčním a antibiotickým účinkům používá i k léčení kožních nemocí, jako jsou plíseň nebo bradavice. Na nemocné místo se má podle starých receptur přikládat kaše z drcené čerstvé cibule, a to na několik hodin a pravidelně, až do vyléčení. Někteří skeptici v tuto její sílu příliš nevěří, jiní upozorňují na možnost nepříjemného podráždění kůže, další na ni nedají dopustit a vřele ji doporučují, její antibiotický účinek je však potvrzeným faktem. Při vnějším dlouhodobém používání čerstvé cibule na kůži je však potřeba vyšší opatrnosti a v případě jakékoli alergické reakce ji vysadit.
Cibule a prevence rakoviny
  • Cibule je stejně jako česnek stále objektem výzkumu pro své předpokládané a často studiemi prokázané protirakovinné účinky. Hovoří se o ní často ve spojitosti s prevencí rakoviny prostaty, žaludku a tlustého střeva, přičemž výzkum ještě jistě není u konce.
Jiné zajímavé účinky cibule
  • Cibule působí léčivě i na ledviny a močové cesty, kde pomáhá léčit zánětlivá a infekční onemocnění. Je také známá jako přírodní afrodiziakum, zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido.
Cibule v kuchyni
  • Cibule je zeleninou i kořením, můžeme ji vařit, dusit, smažit, nakládat, nebo si pochutnávat na té nejzdravější - syrové.


upraveno podle zdroje
www.dedekkorenar.cz/


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ewa Ewa | E-mail | Web | 1. listopadu 2016 v 12:44 | Reagovat

Já cibuli zrovna moc nemusím, ale když je rozmixovaná, tak mi nevadí. Dodá omáčce či jinému pokrmu chuť.Ponorný mixér Braun má u mě jedničku http://ponornymixer.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya