NEJEN VÁNOČNÍ CHUŤOVKY

11. prosince 2014 v 12:09 |  vánoční svátky
Pro ty, kdo si chtějí vylepšit vánoční a zimní čaj nějakou orientální přísadou, mám zde recept na tekutý karamel. Může být vánoční i nevánoční, podle toho, jaké koření do něj použijeme. Povolte uzdu své fantazii.
Moje poznámka:
Všichni víme, že bílý cukr opravdu není zdravý. Ale jeho variantou je karamel vyrobený z bílého cukru, a to už je přijatelnější verze ( i podle známého již nežijícího léčitele pátera Ferdy )

Tekutý karamel
Asi ¼ kg bílého cukru opražíme na pánvi nebo na dně kastrolu, aby se postupně roztavil. Když začne hnědnout, mícháme nebo rychle odstavíme, aby se nepřipálil. Dosáhneme tekuté zlatohnědé hmoty, kterou necháme vychladnout.

Mezitím svaříme asi ¼ litru vody s perníkovým kořením. Koření dáme podle toho, jaké je nám milejší: hřebíček, celá skořice, nové koření, badyán, koriandr, kardamom, anýz … Můžeme vyrobit i několik druhů, podle toho jakou směs koření si vytvoříme. K základu vánoční směsi patří skořice, hřebíček, badyán, a navíc je to směs která má na organismus zahřívací účinky - vhodné tedy pro zimní období.

Nálev i se svařeným kořením ( koření dáváme celé, neumleté a nedrcené ) nalijeme na vychladlý karamel, znovu zahřejeme a stálým mícháním se snažíme spojit vše v jemně hustou sirupovitou hmotu. Pokud by nebyl dost tekutý, opatrně přilijeme vodu.
Hotový tekutý karamel nyní přecedíme přes sítko, ve kterém uvíznou kousky koření. Karamelem plníme lahvičky a používáme podle potřeby. Hodí se nejenom do čaje, ale i do pohárů, na palačinky, do kávy, v zimním období do svařeného vína, a i do grogu apod.




































Výbušná káva s karamelovou vůní
Do suché džezvy ( nebo jiné nádobky s držátkem ( nemáme-li džezvu ) vsypeme lžičku cukru a jemně opatrně pražíme. Když se cukr začne rozpouštět a nabývat tekuté konzistence, zmírníme plamen a ještě chvilku necháme vzniklý karamel vzpěnit. Pak na něj vhodíme lžičku kávy (nejlépe vrchovatou), protřepeme a na chvilku nahřejeme, avšak nepřipálíme. Káva silně zavoní.
Odstavíme z plamene a malým pramínkem naléváme do džezvy vodu. A nyní pozor - nastane výbuch! Je třeba držet přitom džezvu ve větší vzdálenosti od sebe, voda zasyčí a spojí se karamelem a kávou. Dále vaříme a necháme nápoj vzkypět vícekrát. Kolikrát chceme. Dbáme, aby nám z nádoby neutekla.
Hotovou kávu necháme chvilku sednout a naléváme do šálku

Dáte si kávu s máslem? Nazývá se neprůstřelná

Kávu s cukrem, mlékem nebo máslem?
Plátek másla, které si přidáte do kávy, vám pomůže zvýšit vitalitu jako málokterý nápoj. Tibet je oblast, kde podle staré tradice obyvatelé solí svůj čaj a na sytosti mu přidávají jačím máslem. Z čaje se pak stane vydatný nápoj, který vás povzbudí podobně jako posilující polévka.
A další info :
Nedávno jsem četla článek o zdravotních přínosech kávy a o tom, jak káva působí preventivně proti poškození DNA - snížené adaptaci na patogeny a výrazně zvýšené citlivosti na vznik nádorového bujení. Poškozená DNA také způsobuje snížení výživy mozkových buněk a častý vznik Alzheimerovy choroby. A teď k té kávě: když se káva (čistý cofein) smíchá s větším množstvím "zdravých tuků", jako jsou např. ty, které obsahuje máslo nebo kokosový olej, vznikají při jejich trávení ketonové látky, které, jak se zjistilo, jsou mnohem lepším zdrojem energie pro CNS (náš mozek) než např "cukry". A to se říká, že máslo není zdravé. Takže si můžeme k neslazené kávě dát pečivo s máslem, nebo jako já - kousek másla nebo lžičku kokosového oleje si dát rovnou do šálku kávy.
Článek v angličtině najdete zde: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/13/can-this-natural-food-cure-or-prevent-alzheimers.aspx

podle
upraveno

NOVOROČNÍ SVAŘÁK z receptu mé prababičky, která ho taky zdědila.




  • jeden litr kvalitního bílého,nebo červeného vína (podle chuti - suché, polosuché..)
  • tři hřebíčky
  • citronová kúra oškrábaná z půlky citronu a pár kapek citronu.
  • pět lžic medu - nebo podle vaší chuti - podle kyselosti vína
  • nastrouhaná špetka muškátu
  • kousek skořice
  • dvě zrnka pepře
  • velký panák rumu
  • malá lžíce másla
POSTUP:
Uvedeme do varu 2 dcl vody s pepřem, hřebíčkem a skořicí a kůrou. Pak přilijeme víno, ale jen zahřejeme k varu - nevaříme ( odpařil by se alkohol ). Následně do něho přidáme špetku muškátu a nádoba se z plotny odstaví. Na samotný závěr rum a hned na to zmíněné máslo. Nechá se pět minut odstát, scedí se a můžeme nalívat.

upraveno podle zdroje FB Michael Příkazský
*
A ještě ... možná spíš pro vaše děti / ale přiznám se, že i já dětskému kouzlu těchto animací občas propadnu / - ale v každém případě jsou také nositeli něžné vánoční atmosféry, vánoční poezie:
*
KOUZELNÉ VÁNOČNÍ ANIMACE Jacquie Lavson:


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya