PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO - GHEE, ghí

10. června 2015 v 16:09 |  zdraví
Základem indické kuchyně je přepuštěné máslo - ghí, které vedle chuťového zážitku nabízí i mnoho benefitů pro vaše zdraví i krásu.
Ghí (ghee) je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. I když se však z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než to obyčejné. Ve výsledku je to v podstatě druh oleje, původně pocházející z oblasti indického subkontinentu, který hraje důležitou roli v indické, egyptské i například v etiopské kuchyni. Připravuje se slabým vařením nesoleného másla do bodu, kdy se z něj vyvaří všechna voda (máslo jí obsahuje přibližně 20 %) a na povrchu a na dně se objeví usazenina z mléčné bílkoviny.



Ghí v kuchyni
Ghí je základ indického vaření podobně jako olivový olej toho italského. Používají je také nejlepší francouzští kuchaři a stále více proniká i do českých restaurací. Má velmi vysoký bod zápalnosti, a proto během vaření netvoří dým. Má vynikající vůni a ořechovou chuť a dobře se pojí se širokou škálou bylin a koření. Ghí je nejlepší mastnou složkou na přípravu jídel s kořením, protože vyloučí všechny éterické oleje. Díky jeho příjemné chuti a stravitelnosti se mu nevyrovná žádný olej na vaření. Můžeme ho použít všude tam, kde používáme ostatní oleje nebo tuky - tedy k pečení, smažení, dušení zeleniny, zjemnění pokrmů nebo do různých sladkých moučníků. Sladkosti z ghí dlouho vydrží, jsou dobře stravitelné a obsahují mnoho energie.
Ghí používají i kultury mimo Indii. Egypťané ho nazývají samna baladi, egyptské ghí je prakticky totožné s indickým jak výrobou, tak ve výsledku. V Etiopii se nazývá niter kibbeh, připravuje se podobně, ale díky přidanému koření během výroby získá zřetelnou chuť. Marocké jde v tomto ohledu ještě dál - výsledkem kořeněného ghí, zrajícího v zemi po dobu měsíců nebo dokonce let, je produkt zvaný smen. V severovýchodní Brazílii je nesmírně populární produkt, nazývaný manteiga-da-terra (máslo země - ukládá se do země), který je velice podobný.
Účinky na zdraví a krásu
V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení.
Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné schopnosti organizmu, zvětšuje a chrání kostní dřeň a nervovou tkáň. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu a čistí cévy. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy, které jsou rozpustné v tucích, a odvádí je z těla ven. Celkově máslo ghí zlepšuje chuť a nutriční hodnotu potravin. Moderní věda říká, že ghí skrývá fenolické antioxidanty, ty mají zvyšovat léčivou kvalitu jídla. Ghí aktivuje zažívací procesy, a pomáhá tak lepšímu strávení potravy. Posiluje mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť a zrak. Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. V případě suché nebo popálené kůže těla či rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Použitím ghí předejdeme puchýřům a jizvám, pokud je včas aplikováno na kůži, přičemž hojivé vlastnosti ghí se zvyšují délkou skladování.
Působí jako přírodní hydratant, je vhodné jej aplikovat denně třeba na celé tělo i obličej, nechat 10 minut působit a poté umýt horkou vodou.



V ajurvédské medicíně je ghí používáno především jako nosič informací z bylinných výtažků, které se díky spolupůsobení másla lépe v těle vstřebávají. . Ghí zase pomáhá odvádět z těla toxické látky, které jsou rozpustné v tuku a odvádí je ven a především působí jako lapač volných radikálů, čímž chrání buňky.Ochraňuje tedy i před vznikem rakovinového bujení.
Jeho nepostradatelná role je ve chvíli, kdy se zotavujete z nemoci nebo jste silně unavení. Tehdy se doporučuje konzumace čistého ghí nebo míchání tohoto másla s medem a hnědým cukrem.
Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby. Pro mazání pokožky přidávám několik kapek100 % bylinkového olejíčku, které se s ghee krásně spojí. V neposlední řadě má ghí pozitivní vliv na plodnost, zlepšuje kvalitu vajíček i spermatu.
V Ajurvédě je velice ceněné staré ghí. Ghí starší deseti let se nazývá purána ghí a je velmi účinné při léčbě plicních a srdečních chorob. Současně je to silné tonikum pro celý organizmus. Je také vynikající při chronických bolestech kloubů.
Ghí obsahuje kyselinu máselnou, nenasycené mastné kyseliny s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky.
V případě onemocnění některých orgánů se do ghí přimíchávají různé minerály ve formě prášku, aby je tělo mohlo dobře strávit.
Na uvolnění bolestí ucha se ghí maže do a okolo ucha. Při silné únavě se doporučuje masáž s ghí nebo jeho konzumace.
Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem - ghí se také používá k dosažení krásnější a zářivější pleti. Naneseme tenkou vrstvu na pokožku, necháme chvíli působit, a potom jemně vmasírujeme.

Pokud chcete znát jeho zdroj , je lepší a levnější když si ho vyrobíte doma sami tak jako já.
RECEPT:
Přepuštěné máslo lze používat stejně jako například sádlo nebo oleje na pečení, smažení palačinek, přípravu základů, zásmažky, do pečiva či na toasty a podobně. Anebo jej jíst jen tak, čisté. Pro prevenci je dobré jíst ho pravidelně 1- 2 lžičky denně nalačno.



  • Kvalitní nesolené máslo rozkrájené na kostky rozpusťte v kastrolu, rendlíku či pánvi se silným dnem a nechte ho velmi zvolna na nejnižší teplotě 30 - 45 minut probublávat, aby se odpařila přebytečná voda, díky které se obyčejné máslo kazí. Důležité je mírné provařování neboť při vyšší teplotě, kterou samotný tuk může snadno dosáhnout, začnou mléčné bílkoviny podobné sraženinám hnědnout a následně i černat, tedy pálit se.
  • Průběžně máslo míchejte a sbírejte pěnu na povrchu. Na konci bude na povrchu jakýsi škraloup sražených bílkovin, který je třeba odstranit. To, že jste ve finále, poznáte například tak, že usazeniny na dně rendlíku zhnědnou, a když po nich přejedete lžičkou a zůstane čára, tak je ghí hotové.
  • Výslednou nazlátlou tekutinu sceďte do sklenice přes sítko vyložené gázou. Máslo nechat dokonale vychladnout a tuhnout - ne v chladničce, a teprve pak přikryjte šroubovacím víčkem. Nádobu pokaždém otevření je nutné znovu zavírat, aby máslo nenatáhlo okolní pachy ap. Máslo skladované při pokojové teplotě zežlukne, ghí nikoliv. Rozklad způsobuje vlhkost v másle. Ghí si naopak udržuje svou originální čerstvost a chuť.
Ghí skladujte v suchu, chladnu a temnu - ne však v chladničce, kde dochází ke kondenzaci par a může dojít k následnému vzniku plísní.
Přepuštěním másla dochází ke ztrátě asi 20 -22 % z celkového objemu. Na poprvé jsem zkoušela z 1 balení másla, po zkušenostech se vyplatí udělat rovnou z 1 kg jak s přihlédnutí k času / 45 minut strávíte jak nad 1 balením másla tak stejně nad celým kilem /, a taky s přihlédnutím k téměř neomezené trvanlivost přepuštěného másla.


Během vaření lze přidávat různá koření nebo máslo nechat jen čisté:


Ghí je možné také ochutit kořením a bylinkami, například směsí skořice, zázvoru a kardamomu - všechny tři složky rovným dílem. Ochutit ghí můžeme již při výrobě ( ve chvíli, kdy jsme z něj odstranili pěnu - tedy skoro ke konci přepouštění másla, přidáme koření a necháme asi 2 minuty v másle vařit, probublávat. Pak ghí přecedíme přes plátýnko.
Stejně můžeme použít směs sušených bylinek (majoránku, tymián, šalvěj, levanduli, rozmarýn) nebo drcené chilli papričky. Také je možné do horkého ghí umístit několik stroužků česneku. Takto ochucené ghí je dobré na tousty nebo k přidání na talíři do polévek ap - víc jsem zatím nezkoušela, stačí mi klasické.
S množstvím koření a bylinek buďte obezřetní - někdy je méně více. Chcete-li si udělat ghí na mazání pokožky, volte bylinu s tímto záměrem - např. levanduli, k mazání okolí nosu a nosních dírek při rýmách je nejlepší majoránka, při bolení v krku šalvěj - pozvolna rozpouštět v ústech a nechat co nejdéle působit atd.

Článek je možné šířit jen s tímto platným odkazem, s díky Anička http://poutnicicasem.blog.cz/1506/prepustene-maslo-ghee-ghi




podle zdrojů, upraveno + vlastní
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya