BARVENÍ VELIKONOČNÍCH VAJÍČEK

21. března 2016 v 19:47 |  velikonoce

PŘÍRODNÍ BARVIVA NA VELIKONOČNÍ VAJÍČKA

.
Umělá potravinová barviva přišla na svět s průmyslovou revolucí, kdy počet strávníků v dělnických koloniích prudce narostl a potravinám připravovaným ve velkém bylo třeba dodat barvu. Dnes se používají všude možně - od mléčných výrobků, přes dezerty, sypké směsi, cukrovinky, polévky nebo i skoro všechny druhy nápojů. To by ani tak nevadilo, kdyby ovšem nebyly spojovány s různými nežádoucími účinky.

Dle různých vědeckých zjištění můžou mít za následek například dětskou hyperaktivitu, ale některé látky také vyvolávají alergické reakce nebo astmatické záchvaty u citlivých jedinců. Třeba po požití takzvaného tartrazinu / získává se synteticky z kamenouhelného dehtu / se mohou dostavit potíže jako svědící kopřivka, purpura, otoky, rýma, migrény a rozmazané vidění. Proto je lepší se jim úplně vyhýbat - a vyhnout se jim dá třeba i při barvení velikomočních vajíček. Používejme barviva přírodní.
Barvení vajíček patří mezi hezké velikonoční zvyky, při kterých se může zabavit celá rodina.
.
.
Nejdříve si musíme připravit základ. Budeme potřebovat přibližně 1 litr vody a 2 lžíce bílého vinného octa a přírodní barvivo. Tím může být půl litru nakrájeného červeného zelí (tady možná budeme muset přidat maličko vody a octa navíc - vše musí být ponořeno) nebo jeden a půl lžíce kurkumy, nebo slupky z šesti středních cibulí, anebo půl litru na malé kostky nakrájené červené řepy nebo půl litru kopřiv a na konec , třeba půl litru silné černé kávy (tu samozřejmě už neředíme další vodou a jen k ní přidáme vinný ocet). Záleží vždy na tom, jaké barvy chcete docílit. Vodu s "barvivem" uvedeme do varu / potřebujeme víc kastrůlků / a na malém plaménku vaříme přibližně půl hodiny. Do roztoku ponoříme již uvařená vejce. Samozřejmě musíme si pořídit i vejce, pokud možno bílá - světlejší barvy na hnědá vajíčka bohužel nefungují.
.
.
A nyní se podívejme, jak dosáhnout různé hezké přírodní odstíny barev. Pokud není uvedeno jinak, vše děláme v přecezeném barvivu - v tomto případě vejce už musí být předem uvařená. A jak docílíme níže uvedených barev ?
.
  • lososová, vajíčka namočíme nejdříve na půl hodiny do kurkumy a poté na další půl hodiny do cibule
  • levandulová, vejce namočíme na půl hodiny do červené řepy a poté na půl minuty do červeného zelí
  • modrá, vajíčka necháme v zelí osm až dvanáct hodin - čili nejpohodlnější je nechat prostě noc
  • blankytná, vejce namáčíme do červeného zelí na půl hodiny
  • světlejší růžová, vajíčka necháme třicet minut v barvivu vyrobeném z červené řepy
  • světlejší hnědá (béžová), vejce barvíme půl hodiny v kávě
  • hnědá, vejce povaříme v cibulových slupkách. po uvaření necháme stát v roztoku podle síly zbarvení
  • tmavě hnědá, vejce vaříme v kávě
  • světle žlutá, vejce necháme půl hodiny namočené v kurkumě
  • výrazně žlutá až zlatavá, syrová vejce povaříme v kurkumě
  • zelená, vejce povaříme v kopřivách anebo je namočíme na půl hodiny do kurkumy a poté dobarvíme v červeném zelí
Silnější odstíny můžeme získat delší dobou namáčení do barviva. Barvy je možno také různě kombinovat a míchat. .


Barvení vajec přírodní cestou není nejlehčí, je třeba je častěji v roztoku obracet. Vejce mohou být někdy flekatá, ale má to svůj přírodní přirozený půvab.
.
Podobné techniky:

Ingredience na jednotlivé barvy:
  • Hnědá: cibulové slupky, dubová kůra
  • Žlutá: kurkuma
  • Modrá: červené zelí
  • Zelená: špenát, kopřivy
  • Červená: šustí z červené cibule a pokrájená červená řepa
Ingredience nejprve rozvařte zhruba 10 minut ve vodě s octem - toho dávejte zhruba 100 ml na třičtvrtě litru vody. Pak přidejte syrová vajíčka, které v něm 10 minut vařte. Vypněte ploténku a pak je nechte v roztoku chytat barvu - vydržte den, ale klidně i dva, a postupně je občas otáčejte. Zapamatujte si: v hrnci musí být dostatečné množstv íbarvy, aby se vejce celá ponořila. Množství barvící lázně přizpůsobte množství vajec Čím více jednotlivých ingrediencí dáte vařit, tím bude barva sytější.
.
  • Borůvkové odstíny, fialovomodrá vejce: V menším kastrůlku s vodou necháme ve třičtvrtě litru vody a 100 ml octa rozvařit 150 gr mražených borůvek. Když je barva dostatečně sytá, scedíme ji a ponoříme do ní uvařená vejce. . Lila barvu chytnou hned. Syté barvy docílíme ponecháním vajec v nálevu přes noc. Modrá vejce v košíčku krásně doplní a zjemní světlá kanárkově žlutá barva - na tu použijeme kurkumu.
  • Žlutý odstín. Stejným způsobem se barví v kurkumě. V kastrůlku se třičtvrtě litrem vody,100 ml octa a 1 balením kurkumy vaříme dohromady omytá syrová vejce pokojové teploty. Po deseti minutách vypneme sporák a vejce necháme v nálevu do druhého dne dobarvit. Čím déle necháte vajíčka v nálevu, tím bude žlutá barva lepší.
  • "Designová" šedohnědá skvrnitá vajíčka barvená krabicovým vínem. I to totiž můžete použít. Do kastrůlku nalijeme 1 l červeného vína a 100 ml octa. Syrová vejce pokojové teploty omyjeme a vaříme ve víně asi 10 minut. Necháme vychladnout v nálevu několik hodin až do požadované barvy. Zajímavé je, jak vejce mění barvu, když přirozeně dosychají. Neleštila bych je - jsou sametově matná na rozdíl od jiných barev. Jinak velice ztmavnou a stanou se z nich hnědočerná vejce, která nikdo na velikonočním stole nemá rád.
Stejným způsobem barvíme na zeleno - špenát, kopřivy a na červeno - šustí z červené cibule a pokrájená červená řepa
Barvení vajíček můžeme zpestřit.

Nasbírejte na zahradě lístečky přiložte na očištěná vajíčka a vsuňte do kousku staré punčochy - obalte a pevně na obou koncích zavažte provázkem. Vařte ve výše uvedených roztocích, po obarvení vajíčka vyjměte z punčochy, odstraňte lístečky a můžete se těšit z krásných otisků.
Existují samozřejmě i jiné varianty technik na barvení vajec - pokud znáte další jednoduché a ekologické, můžete dát do kometáře

text částečně převzat a upraven z :
http://www.prostezdravi.cz/, http://www.tchiboblog.cz/ + doplněno
.
K velikonočním dekoracím patří i i čerstvá jarní zelenň. Můžete spojit dohromady velikonoční skořápky a jarní zeleň doma vypěstovanou buď z obilí anebo můžeme vložit kousek drnu pažitky.
.
.
.
.
.

*

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya