VELIKONOČNÍ PEČENÍ / 1

21. března 2016 v 19:27 |  velikonoce
.
.
Rozpis na 2 rolády
1 kg vepřového mletého masa (plec)
500 g hovězího mletého masa
5 starších rohlíků
mléko
2 vejce
1 žloutek (bílek necháme na potření)
1 jemně nakrájenou cibuli
2 větší stroužky utřeného česneku
sůl, mletý černý pepř, mletý kmín, majoránka
3 lžíce hladké mouky

Na náplň:
500 g čerstvého špenátu
1 malou cibuli
1 větší stroužek česneku
slunečnicový olej
sůl
Dále:
10 natvrdo uvařených vajec
sádlo na potření pekáče
Nejprve připravíme špenát. Na tuku zpěníme najemno nekrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a špenát a chvilinku podusíme (max 5 minut) osolíme a necháme vychladit.
Připravíme si masovou směs. Rohlíky nakrájíme najemno, polijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Poté rozmačkáme rohlíky, přidáme vajíčka a prošleháme dohladka. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme jemnou, hladkou směs.
Na potravinovou fólii rozprostřeme půl masové směsi, pak půl špenátu, naskládáme 5 uvařených vajec a pomocí fólie srolujeme a pořádně utlačíme. Přendáme do pekáče, jehož dno předem potřeme sádlem. Povrh potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou a pečeme přikryté na 200°C asi 30-40 minut a pak bez přikrytí asi 15-20 minut, aby vznikla kůrčička …dle potřeby poléváme vodou
.
Zůstalo vám po Velikonocích dost vajec? Upečte "pštrosí" vejce.
.
.
  • 1 kg mletého masa
  • 1 vejce syrové
  • mladá jarní cibulka i s natí
  • 1 větší cibule
  • lžíce hořčice
  • špetka majoránky
  • drcená chilli paprička
  • malá naběračka vody
  • malá naběračka smetany
  • hrst strouhanky
  • sůl a pepř
  • vařená vejce
Do 1 kg masa se zabalí asi tak 8 až 9 vajec.
Mleté maso je nejlépe použít směs hovězího a vepřového. Zaděláme si masovou směs podle zvyklostí. Na pštrosí vejce vhodná jemnější verze bez česneku, ale může se přidat špetka chilli pro dospělé.
.
Ze zbylých velikonočních vajíček třeba:
JARNÍ KOLÁČ S VEJCI
.
  • listové těsto rozválené na pečícím papíru
  • čerstvé špenátové listy (nahraďte mladými pampeliškovými listy)
  • 200 g sýra s bílou plísní na povrchu (Camembert, Brie, Hermelín)
  • 5 vařených vajec
  • čerstvé výhonky, např. česneku nebo jarní naťové cibulky)
  • sůl, bylinková sůl
  • pepř
  • hustá kysaná smetana)
  • 2 čerstvá vejce
Listovým těstem rozváleným na pečícím papíru vyložíme koláčovou formu a těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedalo. Na dno vyskládáme čerstvé špenátové nebo pampeliškové listy. Na ně nasteleme plátky sýru a vařených vajec nakrájených na tenké plátky, osolíme, opepříme. Povrch vajec si posypeme čerstvými výhonky česneku nebo jarní cibulky.
Kysanou smetanu rozšleháme se dvěma kusy čerstvých vajec, přisolíme nejlépe bylinkovou solí.
Podle chuti můžeme opepřit a vylijeme na povrch koláče, stěrkou rozhrneme po celém povrchu a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C. Pečeme 35 minut. Když vydržíme, aby koláč prochladl, bude se nám krásně krájet.
.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
.
.
Velikonoční nádivka nebo také hlavička z uzeného a telecího masa, s mladými kopřivami a dalšími jarními bylinkami patří neodmyslitelně k tradicím staročeských velikonočních svátků.
Co je potřeba
350 g telecího masa
500 g uzeného masa
1 hrst čerstvých kopřiv
1 lžíce popence břečťanolistého
2 lžíce zelené petrželky
5 vajec
500 ml mléka
70 g polohrubé mouky
50 g másla
2 lžičky tymiánu
sůl
Příprava masa a kopřiv
Telecí maso přelijeme vařící vodou tak, aby bylo v hrnci úplně potopené. Vodu trochu osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut. Mladé kopřivy opláchneme, vložíme do hrnce a přelijeme je vařící vodou. Po deseti minutách scedíme.
Mezitím si uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Všechny zelené bylinky omyjeme a nasekáme nadrobno. Spařené kopřivy přecedíme a také jemně nasekáme. Uvařené telecí maso vyjmeme z vývaru (ten nevyhazujeme, ale schováme na polévku), necháme vychladnout a rovněž pokrájíme na kostičky.
Základ - krupicová kaše
Do hlubokého hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu. Vhodíme do něj máslo a pak po troškách zašleháváme polohrubou mouku. Pak vše ještě za neustálého míchání vaříme dalších pět minut. Odstavíme. Zapékací misku vmažeme máslem nebo olejem. Troubu rozpálíme na 220 °C.
Do krupicové kaše vmícháme oba druhy masa, zelené bylinky a tymián. Celou směs potom rovnoměrně rozetřeme do vymazané zapékací misky. V hrnečku rozkvedláme vejce a nádivku jimi zalijeme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut.
Hotovou nádivku podáváme s brambory, bílým pečivem nebo zeleninovým salátem
Tip
Pokud se vám nechce připravovat kaši, nebo toužíte po stejně zlaté nádivce, jakou vídáte v časopise, použijte místo moučného základu rohlíky. Budete jich potřebovat 6. Nakrájejte na kostky a zalijte vývarem z telecího masa. Nechte chvíli nabobtnat a pak z rohlíku lehce přebytečnou vodu vymačkejte. Dále postupujte shodně s receptem.


podle zdrojů, upraveno
.

můžete kopírovat, pokud zachováte link http://poutnicicasem.blog.cz/1603/velikonocni-peceni-1
S díky Anička
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya