VELIKONOČNÍ PEČENÍ / 2

21. března 2016 v 19:20 |  velikonoce
VELIKONOČNÍ BERÁNEK - ZE TŘENÉHO KVASNICOVÉHO TĚSTA
.
Poměr:
4 dkg kvasnic, 50 dkg polohladké mouky, 1 dkg práškového cukru, 25 dkg másla, 8 dkg krystalového cukru, 3 vejce, ½ dkg soli, citronová kůra a ¼ l mléka.
Do mísy dáme kvasnice a lžičkou cukru je rozmícháme. K tomu přidáme ¼ l vlahého mléka, 20 dkg mouky a zpracujeme v kvásek, který necháme kynout. Nyní dáme do mísy 25 dkg másla, 8 dkg krystalového cukru a postupně přimícháme 3 vejce. Pěnovitě to utřeme a s přidáním soli, citronové kůry, zbylé mouky a vykynutého kvásku promícháme v těsto.

Důležité je, abychom těsto příliš netloukli.
Tvořítko (beránek) vymazané máslem a vysypané houskou naplníme do ¾ třeným kvasnicovým těstem, do kterého jsme přidali 4 dkg madlí, 3 dkg citronády a 5 dkg rozinek a necháme kynouti. Potom tvořítko uzavřeme, vložíme do středně teplé trouby a pečeme a pečeme asi 25 minut. Upečený beránek se ihned vyklopí a vychladlý se pocukruje. Očka uděláme z rozinek a kolem krku dáme stužku s malým zvonečkem. Můžeme též celého beránka ozdobit lehkou pěnovou hmotou, kterou vystříkáme pomocí sáčku s hvězdičkovou trubičkou.
Staročeský tvarohový mazanec
.
Postup
150 g tuku utřeme s 200 g moučkového cukru, přidáme vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, tvaroh, mouku s práškem do pečiva, vmícháme hrozinky předem namočené v rumu a kandované ovoce. Vše důkladně promícháme a vytvoříme bochánek, který pečeme na vymazaném plechu při 160°C asi 20 minut a dalších 30 minut při 180°C.
Ještě horký mazanec potřeme zbylým tukem a silně pocukrujeme zbylým moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí zabalíme mazanec do potravinářské fólie a necháme dva dny uležet.
Recept na jidáše je staršího data /zdroj : Vilém Vrabec r. 1926 a Kuchařka III vydání r. 1912
.
JIDÁŠE
*
Udělej kvásek ze 2 dkg droždí. Utři 18 dkg másla, 7 dkg cukru, 4 žloutky, citronovou kůru a tlučenou vanilku. Když je to utřeno, přidávej mouku, v celku 56 dkg, přilévej dle potřeby asi třetinu litru smetany, důkladně těsto propracuj a nech vykynout. Z vykynutého těsta dělej úhledné jidáše.
.
KOKOSOVÝ BERÁNEK
Potřebujeme:
  • 220 g
moučkového cukru
  • 200 g
polohrubé mouky
  • 180 g
másla nebo rostlinného tuku
  • 80 g
strouhaného kokosu
  • 4 ks
vajec
1/2
balíčku kypřícího prášku do pečiva
tuk na vymazání plechu
1. Změklý tuk, cukr a vejce našleháme do pěny
2. Vmícháme kokos a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva
3. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě na 170 °C, zvolna upečeme (50 minut)
4. Necháme krátce stát a pak beránka vyklopíme.
.
Tento beránek není tak obvyklý, ale právě proto mě zaujal. Velikonoční beránek - je to taková křesťanská tradice, každý z koledníků si uloupne jednu kudrlinku, jako symbol toho, že beránek (Ježíš) zemřel za naše hříchy.
.
.
  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 1,5 sáčku sušeného droždí ( nebo kdo chce dělat kvásek, tak 40 g čerstvého pekařského droždí)
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvého poctivého másla
  • nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu
  • 1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
  • špetka soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
  • 1 vejce na potření
  • tuk na vymazání pečicího plechu nebo pečící papír
Mouku prosejeme, suché ingredience smícháme, přidáme povolené máslo, mléko a žloutek a vypracujeme těsto, aby se nelepilo. Dáme do olejem vymazané mísy a přikryjeme fólií, mísu dáme do jiné mísy s teplou vodou a necháme kynout cca hodinu, v průběhu kynutí, asi za 30 minut těsto jednou přeložíme. Promyslíme si podle velikosti plechu, jak velké budeme dělat vlnky, pak odebíráme a zvážíme každý kousek, aby byl stejně veliký.Vytváříme roládky a dáváme na plech (nemusí se dotýkat, ještě nakynou) vedle sebe. Necháme ještě nakynout cca 40 minut, pak pomašlujeme vejcem. Pečeme pomalu cca 40 minut na 150-160 st. Po upečení pomažeme rozpuštěným máslem s vaječným koňakem nebo rumem.
.







Z tohoto blogu můžete kopírovat, pokud zachováte jeho link http://poutnicicasem.blog.cz/1603/velikonocni-peceni-2
S díky Anička

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya