PAMPELIŠKA - smetanka lékařská (Taraxacum officinale)

2. června 2016 v 10:49 |  zdraví


.
Pampeliška, neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale), je uznávaná léčivá rostlina s širokou škálou léčivých účinků.
Na katedře chemie a biochemie univerzity Windsor v Kanadě provedli nové pokusy, které se zaměřovaly na změnu pro pacienty s rakovinou. Podle výzkumů zjistili, že kořen z pampelišky účinně zabíjí rakovinné buňky bez negativního vlivu na jiné buňky v těle. Nakonec došli k závěru, že kontinuální léčba kořenem pampelišky může zničit většinu rakovinných buněk a že tento kořen má účinek než chemoterapie Díky neočekávaným výsledkům získali výzkumníci další podporu pro následné zkoumání této rostliny.
Užívání pampelišky se příznivě projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje též tvorbu a vylučování žluči. Má močopudné vlastnosti, čistí játra, pomáhá při alergiích a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, snižuje vysoký tlak a působí proti střevním mikrozánětům a nádorovým onemocněním tlustého střeva.Podporuje trávení a látkovou výměnu. Má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť. V Antice se šťáva pampelišek užívala jako prostředek proti pihám a žlutým skvrným na kůži, jejím mlékem se léčil zánět očí.
Obsahuje velmi důležité vitamíny a minerální látky, jako je vitamin B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou a hořčík, měď a mangan

Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 10 stonků pampelišky - bez květů. V mladých listech je navíc obsaženo značné množství vitamínu C a kyselina křemičitá, v květech je silice, flavonidy a karotenoidy. Obsažená droga působí žlučopudně a močopudně - podporuje játra, ledviny a také slinivku. Snižuje hladinu cukru v krvi.
I pampeliškové listy mimo jiné obsahují také inulin, a dají se použít jako přídavek do různých do salátů. Hrst syrových listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny.
Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však pampeliška v kořenu.
ČAJE: mohou se pít i preventivně po dobu 2 týdnů, při akutní léčbě měsíc i více.
Čaj z květů pampelišky
Budete potřebovat:
  • 8 květů z pampelišky
  • 350 ml vody
Uvařte vodu a zalijte jí pampeliškové květy. Nechte louhovat 5 minut a podle chuti přidejte med. Květy si můžete i nasušit a uložit do zásoby.
Čaj z kořene pampelišky1 polévkovou lžíci praženého kořene pampelišky
  • ½ lžičky čerstvého nebo sušeného zázvoru
  • 1 semínko kardamonu nebo špetičku mletého
  • 350 ml vody
  • med na přislazení
Všechny ingredience kromě medu přivedeme k varu. Povaříme na mírném plameni asi 5-10minut, stáhneme z plamene a scedíme.Čaj si můžeme ještě chuťově vylepšit o špetku skořice či muškátového oříšku.
Pražení kořene pampelišky


Abyste si mohli připravit vývar z kořene, je vhodné ho předtím dobře připravit. Nejdříve si vyhlédněte pampelišku a vykopejte ji i s kořenem. Květy i listy můžete nasušit, a listy lze použít i do salátu. Získání kořene může být náročnější, jelikož má pampeliška dlouhé a velice pevné kořeny.Když kořen získáte, důkladně ho opláchněte, aby na kořenu nezůstal ani kousek hlíny. Jakmile máte čistý kořen na prkýnku, odstraňte malé kořínky a ten nejsilnější nasekejte na menší kousky a pražte v troubě na150- 200 stupňů po dobu přibližně dvou hodin. Můžete kořen také usušit v sušičce na 300 stupňů po dobu 10 minut.
Další použití :
Pampeliškové víno I
  • 2 l pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron, 1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba
Do velké nádoby vložíme květy pampelišek a zajileme vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, nakrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený, omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Lahve zazátkujeme korkovou zátkou.
Pampeliškové víno II
  • l pampeliškových květů, 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 40 g droždí
Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme odstát 24 hodin. Poté vylouhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5ti litrové lahve. Mezitím si svaříme 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smícháme s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka, přidáme k pampeliškové vodě a vsypeme droždí. Zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stáčet do lahví.
Pampeliškový med
.
250 květů pampelišek, 2 citrony, 1 l vody, 1 kg cukru
Květy vložíme do vody, přidáme omyté citrony bez pecek, nakrájené na kolečka a pozvolna vše vaříme 1 hodinu. Poté přecedíme přes síto, přidáme cukr a vaříme do zhoustutí 45-60 minut. Užívá se při nachlazení.
Pampeliškový sirup
  • 200 květů pampelišky, 2 citrony, 1,5 kg cukru krupice, 1,5 l vody
Květy vložíme do větší nádoby, zalijeme je vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté je přecedíme přes plátýnko nebo gázu, lehce vymačkáme, přidáme citron bez pecek nakrájený na kostičky a cukr. Vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ještě teplý sirup plníme do malých skleniček, které uzavřeme a uložíme do temna a chladu. Sirup pomáhá při nachlazení a je dobrý na trávení.
Pampeliškový ocet
  • 20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet
Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12ti dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.


šířit můžete s tímto odkazam:
s díky Anna
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya