
.
Pampeliška, neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale), je uznávaná léčivá rostlina s širokou škálou léčivých účinků.
Na katedře chemie a biochemie univerzity Windsor v Kanadě provedli nové pokusy, které se zaměřovaly na změnu pro pacienty s rakovinou. Podle výzkumů zjistili, že kořen z pampelišky účinně zabíjí rakovinné buňky bez negativního vlivu na jiné buňky v těle. Nakonec došli k závěru, že kontinuální léčba kořenem pampelišky může zničit většinu rakovinných buněk a že tento kořen má účinek než chemoterapie Díky neočekávaným výsledkům získali výzkumníci další podporu pro následné zkoumání této rostliny.
Užívání pampelišky se příznivě projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje též tvorbu a vylučování žluči. Má močopudné vlastnosti, čistí játra, pomáhá při alergiích a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, snižuje vysoký tlak a působí proti střevním mikrozánětům a nádorovým onemocněním tlustého střeva.Podporuje trávení a látkovou výměnu. Má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť. V Antice se šťáva pampelišek užívala jako prostředek proti pihám a žlutým skvrným na kůži, jejím mlékem se léčil zánět očí.
Obsahuje velmi důležité vitamíny a minerální látky, jako je vitamin B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou a hořčík, měď a mangan
Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 10 stonků pampelišky - bez květů. V mladých listech je navíc obsaženo značné množství vitamínu C a kyselina křemičitá, v květech je silice, flavonidy a karotenoidy. Obsažená droga působí žlučopudně a močopudně - podporuje játra, ledviny a také slinivku. Snižuje hladinu cukru v krvi.
I pampeliškové listy mimo jiné obsahují také inulin, a dají se použít jako přídavek do různých do salátů. Hrst syrových listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny.
Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však pampeliška v kořenu.
ČAJE: mohou se pít i preventivně po dobu 2 týdnů, při akutní léčbě měsíc i více.
Čaj z květů pampelišky
Budete potřebovat:
- 8 květů z pampelišky
- 350 ml vody
Uvařte vodu a zalijte jí pampeliškové květy. Nechte louhovat 5 minut a podle chuti přidejte med. Květy si můžete i nasušit a uložit do zásoby.
Čaj z kořene pampelišky1 polévkovou lžíci praženého kořene pampelišky
- ½ lžičky čerstvého nebo sušeného zázvoru
- 1 semínko kardamonu nebo špetičku mletého
- 350 ml vody
- med na přislazení
Všechny ingredience kromě medu přivedeme k varu. Povaříme na mírném plameni asi 5-10minut, stáhneme z plamene a scedíme.Čaj si můžeme ještě chuťově vylepšit o špetku skořice či muškátového oříšku.
Pražení kořene pampelišky

Abyste si mohli připravit vývar z kořene, je vhodné ho předtím dobře připravit. Nejdříve si vyhlédněte pampelišku a vykopejte ji i s kořenem. Květy i listy můžete nasušit, a listy lze použít i do salátu. Získání kořene může být náročnější, jelikož má pampeliška dlouhé a velice pevné kořeny.Když kořen získáte, důkladně ho opláchněte, aby na kořenu nezůstal ani kousek hlíny. Jakmile máte čistý kořen na prkýnku, odstraňte malé kořínky a ten nejsilnější nasekejte na menší kousky a pražte v troubě na150- 200 stupňů po dobu přibližně dvou hodin. Můžete kořen také usušit v sušičce na 300 stupňů po dobu 10 minut.
Další použití :
Pampeliškové víno I
- 2 l pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron, 1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba
Do velké nádoby vložíme květy pampelišek a zajileme vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, nakrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený, omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Lahve zazátkujeme korkovou zátkou.
Pampeliškové víno II
- l pampeliškových květů, 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 40 g droždí
Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme odstát 24 hodin. Poté vylouhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5ti litrové lahve. Mezitím si svaříme 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smícháme s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka, přidáme k pampeliškové vodě a vsypeme droždí. Zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stáčet do lahví.
Pampeliškový med
.
250 květů pampelišek, 2 citrony, 1 l vody, 1 kg cukru
Květy vložíme do vody, přidáme omyté citrony bez pecek, nakrájené na kolečka a pozvolna vše vaříme 1 hodinu. Poté přecedíme přes síto, přidáme cukr a vaříme do zhoustutí 45-60 minut. Užívá se při nachlazení.
Pampeliškový sirup
- 200 květů pampelišky, 2 citrony, 1,5 kg cukru krupice, 1,5 l vody
Květy vložíme do větší nádoby, zalijeme je vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté je přecedíme přes plátýnko nebo gázu, lehce vymačkáme, přidáme citron bez pecek nakrájený na kostičky a cukr. Vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ještě teplý sirup plníme do malých skleniček, které uzavřeme a uložíme do temna a chladu. Sirup pomáhá při nachlazení a je dobrý na trávení.
Pampeliškový ocet
- 20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet
Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12ti dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.
šířit můžete s tímto odkazam:
s díky Anna