VÁNOČNÍ PERNÍČKY

22. prosince 2016 v 19:32 |  vánoční svátky
Už starověcí kulináři věděli, že med a koření dodají pokrmům z obilí novou chuť. Medové pečivo nalezli archeologové v egyptských hrobkách, znali je v antickém Řecku a Římě. Tam se peklo k oslavě zimního slunovratu. Pak zamířilo na další sváteční stůl, na vánoční.
Práce perníkářů nebývala jednoduchá. Mistr nejprve režnou mouku zadělal teplým medem, dobře vypracoval hladké těsto, z něj udělal jednoduché placky, které upekl v troubě.
Vychladlé je utloukl na jemný prášek a znovu zadělal s kořením a rozpuštěným medem těsto, které nechal zhruba měsíc a půl odpočívat ve zvláštních nádobách.
Těsto musí odpočívat.
Dnes už se těsto zadělává z hladké mouky (je nutné ji prosít), nemusí už odpočívat šest neděl, ale určitě je zabalené v mikrotenovém sáčku necháme i několik dnů odpočinout. Odleželé těsto je kypřejší.
.
Farský perník




Potřebujeme
  • 750 g žitné nebo hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 2 celá vejce
  • 125 g tuku
  • 250 g medu
  • 2-3 lžíce dobrého kakaa
  • 3 tabulky nakrájené čokolády
  • 100 g rozinek
  • 150 g krájených ořechů
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 5 polévkových lžic rumu
  • vrchovatou lžičku sody
  • perníkové koření
Jak na to
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem, cukrem a kakaem, přidáme vejce, mouku a ostatní suroviny a vše spojíme v těsto. Necháme je den odpočinout, pak z něj vyválíme plát 5 mm silný, vykrájíme tvary a upečeme. Horký perník potíráme vajíčkem.
.
Perníčky s řepným sirupem a pomerančovou příchutí

Potřebujeme
  • 200 g řepného sirupu
  • 125 g tuku na pečení
  • 200 g medu
  • 600 g hladké mouky
  • 375 g cukru
  • 1 lžičku skořice
  • polovinu prášku do pečiva
  • 1/2 strouhaného muškátového oříšku
  • 1 balení čokoládového pudinkového prášku
  • 2 lžíce perníkového koření
  • šťávu z poloviny pomeranče
  • 2 vejce
Jak na to
Řepný sirup, med a tuk rozehřejeme a odstavíme z plotny.
Ve velké míse dobře promícháme suché ingredience a ve směsi vytvoříme jamku. Do ní dáme pomerančovou šťávu, rozklepneme vejce a přidáme směs sirupu, medu a tuku.
Poté těsto hněteme, až se téměř drolí. Můžeme přidat mouku. Na závěr těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme aspoň tři dny odpočívat. Během té doby ho ještě jednou důkladně prohněteme.
Před pečením lze cukroví ozdobit mandlemi či ořechy.
K pečení těsto rozválíme na sílu jednoho centimetru a vykrájíme vhodné tvary. Při teplotě 180 až 200 °C pečeme asi 11 až 13 minut.
Po upečení perníčky přelijeme nebo ozdobíme polevou, případně i jinak podle své představy.
Aby perník změkl, vyžaduje uložit do chladného místa aspoň na tři dny. Měknutí lze urychlit i tak, že cukroví naskládáme například do mísy a přikryjeme zahřátou vlhkou utěrkou.
.
Adventní perník

Potřebujeme
  • 400 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 150 g pískového cukru
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • 2-3 lžíce sekaných mandlí
  • 2-3 lžíce krájeného sušeného ovoce
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 3 lžíce medu
  • 150 g mandlí
  • 50 g moučkového cukru
Jak na to
Všechny suroviny smícháme dohromady a těsto necháme odpočinout. Pak je rozválíme a placku válečkem přeneseme na hlubší plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Po upečení ještě horký perník potřeme rumem rozetřeným s máslem a moučkovým cukrem.

.


.

Nakoukneme do Švédska - švédské vánoční perníčky
.
Ve Švédsku 13. prosince, kdy se slaví svátek sv. Lucie prochází v časných hodinách průvod Lucií za zpěvu vánočních koled. Lucie je oblečena do bílé košile, přepásanou červenou stuhou. Lucie přitom nabízejí přítomným sladké kynuté pečivo s šafránem a perníčky. Vánoční svátky trvají až do svátku svatého Knuta, tedy do 13. ledna. Tento den se s velkou slávou odstrojí stromeček a vyhodí se oknem ven.

Co je potřeba
3 dcl medu
4 dcl cukru
3 dcl šlehačky
1 a ½ lžíce zázvoru
1 a ½ lžíce skořice
1 a ½ kg hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce mletého hřebíčku
350 g másla

· Med, cukr, koření a máslo dobře smícháme.
· Šlehačku po částech přidáme do třeného těsta.
· Prášek do pečiva rozpustíme v trošce vody a ¾ potřebného množství mouky.
· Těsto pak přikryjeme a necháme celou noc odpočinout.
· Pak přidáme zbytek mouky a těsto vyválíme do tenka.
· Vykrajujeme různé tvary - hvězdičky, srdíčka, stromečky.
· Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.
Perníčky necháme vychladnout a poté ozdobíme bílou polevou.

.
Perníkové koření má i léčivé účinky

Hřebíčková silice obsahuje hlavně eugenol, jenž má lokálně-anestetické a antiseptické účinky. Pro své účinky se používá v zubním lékařství, působí proti bolestem zubů
Skořice -charakteristické tenké svitky, okraje se svinují dovnitř, takže vznikají jakési dvojruličky. Kromě mile sladké vůně je skořice léčivá, podporuje chuť k jídlu, celkově osvěžuje a zahřívá. Účinnou látkou ve skořici je cinnamaldehydinnamaldehyd.

Skořice snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh, zmírňuje krvácení z nosu i silné menstruace.

Badyán Obsahuje až 5 % velmi ceněné silice anetol. Působí mírně dezinfekčně. Můžete jej vyzkoušet jako prevenci vůči chřipce. V některých zemích se i žvýká po jídle jako digestiv.
Do perníčků a cukroví se používá také nové koření, anýz, koriandr, kardamom, zázvor.

Pokud si chceet zpříjemnit adventní večery, můžete vzít od každého koření trochu, svařit si je a popíjet jako nápoj. Badyán od vás odežene viry, hřebíček zahojí zuby a skořice vás potěší v srdci.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya