Jak odstranit pesticidy v ovoci a zelenině? Jak se jim vyhnout?

9. února 2018 v 11:04 |  zdraví
Snažíte se jíst zdravě, což pro vás znamená zařazovat do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Někdy to může být dokonce i kontraproduktivní. A to z toho důvodu, že tímto stravováním do těla dostáváte mnoho chemických látek. A to takzvaných pesticidů, které se v rámci zemědělství používají bohužel stále častěji. Jak se jim nejlépe vyhnout? Poradíme vám několik osvědčených postupů. Ty je v dnešní době vhodné dodržovat, jelikož poslední výzkumy skutečně ukazují, že pesticidů ze stravy do svého lidského těla dostáváme skutečně více, než je zdrávo.
.
Pozor na problémové druhy ovoce a zeleniny
Prvním krokem, jak se vyhnout pesticidům je snaha spojená s tím, že nebudete konzumovat takové ovoce a zeleninu, které můžeme označit za problémové možnosti. Pokud se podíváme právě na ovoce, tak jde třeba o oblíbená jablka, stejně jako broskve a nektarinky, ale může to být i hroznové víno, nebo jahody. Toto všechno jsou právě druhy, u kterých množství pesticidů nebezpečně stoupá rok od roku. Nijak dobře na tom ale nejsou ani některé druhy zeleniny. Pokud chcete obsah pesticidů ve vaší stravě eliminovat, je rozhodně dobré se jim také vyhnout. A o co se jedná v tomto konkrétním případě?

  • Okurky
  • Cherry rajčata
  • Brambory
Jak se vyhnout pesticidům v potravinách?
.
1. Použijte ocet
Pokud si nechcete z jídelníčku vyřazovat problémové druhy, jsou cesta, jak můžete množství pesticidů snížit. A to správným postupem, který souvisí s omytím ovoce a zeleniny. První možnost je celkem snadná, jelikož je spojena s tím, že využijete ocet a také vodu. Je třeba připravit si roztok s jedním dílem octa a devíti díly vody. Následně do tohoto roztoku jak ovoce, tak i zeleninu necháte zhruba deset až dvacet minut namočenou. Potom ji stačí vyjmout a následně důkladně osušit. Jedná se o dobrou cestu, jak odstranit pesticidy, ale i různé jiné nečistoty. Sami se můžete přesvědčit o tom, jak se samotný roztok následně zbarví a kolik nečistot v ovoci, ale i zelenině bylo.
2. Zkuste také jedlou sodu
Používáte ji, pokud vás pálí žáha, nebo ji používáte třeba na pečení? Jsou i jiné možnosti jejího využití. A jedna je spojena právě s eliminací pesticidů v ovoci a zelenině. Jak na to? Použijte dvě lžíce jedlé sody, které smícháte se lžící citronové šťávy. Vše zamícháte do litru vlažné vody a poté do této tekutiny ponořte ovoce i zeleninu. Doba, kdy zde musí být, je podobná, jako je tomu v předchozím případě. Také je optimální zhruba 10 až 20 minut. Následně potraviny vyndejte a důkladně omývejte pod tekoucí vodou. I zde vás překvapí, kolik nečistot dokázala tato směs z ovoce nebo zeleniny vytáhnout. Pokud jde navíc o celkové aroma, tak tento postup není tak problémový, jako v případě octu.
3. Dejte si potraviny bez rizika
I tudy vede cesta, kterou se můžete vydat. Jsou totiž potraviny, které můžeme označit za takové, které jsou zcela bez rizika. Tím chceme jasně říci, že pokud jde o obsah pesticidů, tak je rozhodně nejmenší ze všech druhů. U takových nemusíte mít zase až tak velký strach z toho, že do vašeho těla dostáváte něco, co je nežádoucí. A o jaké druhy jde? Pokud začneme zeleninou, jen to třeba květák, stejně jako je to chřest, ale i zelí, cibule, nebo hrášek.
Opomíjet nesmíme ani ovoce, jelikož i zde máme možnost zmínit několik konkrétních druhů, u kterých se z hlediska obsahu pesticidů nemusíte tolik obávat. Vesměs se zde ale jedná spíše o druhy exotické, než o ty, které se klasicky pěstují u nás, nebo v okolních zemích. Jedná se po tyto:
4. Využijte také jablečný ocet
Pokud si přece jenom budete chtít dát druh ze skupiny rizikových, můžete pro jeho očištění využít třeba i jablečného octa. Ten, jak už jistě tušíte, stačí smíchat s vodou a do něho ovoce nebo zeleninu namočit. Tuto směs doporučujeme, jelikož právě jablečný ocet je tím nejlepším možným pomocníkem. Pokud se máme podívat na jeho hlavní klady, tak dokáže bez jakýchkoliv problémů zničit více než 95 procent různých škodlivin a bakterií. Samozřejmě po jeho využití nezapomínejte na důkladné omytí vodou, aby bylo možné zbavit se i jeho případného aroma.
5. Zkuste také speciální přípravek na ovoce
Ten si samozřejmě vyrobíte z běžně dostupných a přírodních surovin. I jeho cílem je eliminovat různé bakterie z jeho povrchu. Na rozdíl od výše zmíněných postupů je jeho použití skutečně tím, které je nejjednodušší. Tím chceme říci, ž ho stačí mít připravený, poté na ovoce nastříkat a po zhruba pěti minutých ovoce nebo zeleninu klasicky omyjete a můžete začít s konzumací.
A z čeho se taková směs bude a má skládat? Základem je jedná soda, bílý ocet a také voda. To vše smíchejte a přidejte stejný podíl šťávy z čerstvého grapefruitu. I když se to nezdá, i tímto způsobem vytvoříte směs, která je účinná, a navíc se nemusíte bát nijak výrazného ovlivnění arómat. A ideální postup použití? Vyndejte potraviny z lednice, rozprašovačem aplikujte směs a po pár minutách opláchněte a konzumujte. Snadný způsob, jak eliminovat pesticidy celkem jednoduše a také celkem rychle, bez náročných příprav.
6. Kurkumová voda
Kurkuma je antibakteriální koření. Co to znamená? Že má schopnost zabíjet různé mikroorganizmy. Jak kurkumovou vodu udělat? Elegantně a jednoduše. Do malého hrnce s vařicí vodou přidejte cca 5 lžiček (čajových) kurkumy. Nechte vychladnout a pak do této vody dejte ovoce a zeleninu - pěkně je omyjte. Pak dejte ovoce a zeleninu do misky s čistou vodou a omyjte je.
7. Sůl kamenná
Stejným způsobem vám může při omytí ovoce a zeleniny pomoci sůl kamenná. Rozpusťte sůl ve vodě. Pak v ní umyjte ovoce a zeleninu. Opět pak nezapomeňte umýt zeleninu a ovoce pečlivě pod čistou vodou.
.
Těmito způsoby můžete odstranit až 90% pesticidů v ovoci či v zelenině.
.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Emo.Gothic.Queen Emo.Gothic.Queen | Web | 11. února 2018 v 9:02 | Reagovat

Pekny clanek

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Od počátku až do konce, musel poutník projít po
úzké cestě i když někdy vedla přes skály a dokonce i údolím smrti.
Přesto se dala vždy, byl-li poutník pozorný, rozpoznat od všech odboček
kvůli usnadnění cesty, které vždy vedly do záhubyJohn Bunya